Myrath şi Stonelight / 1. 12. 2016, Quantic Pub, Bucureşti

1.343 vizualizări

După două descinderi ca trupă de deschidere, tunisienii de la Myrath, deja de ceva vreme o certitudine pentru publicul bucureştean, ajung în capitală şi în propriul lor turneu de promovare a albumului lansat anul acesta, „Legacy”. Aşa se face că noul punct central al micii lumi a cluburilor rock din Bucureşti, Quantic Pub, se pregăteşte, la început de decembrie, de unul dintre ultimele concerte ale lui 2016. În ciuda primei impresii, se strânge ceva lume, cât pentru un concert de club, în tot cazul, şi după o mică întârziere, seara poate începe.

Cu Balaurul de la Trooper la sunet şi sub privirile atente ale fostului membru Cristi Oftez (astăzi tot la Trooper), pe scenă îşi fac apariţia – a doua oară, pentru că primii spectatori au prins şi proba de sunet – băieţii şi fata de la StoneLight. Bucureştenii au lansat anul acesta albumul „Into the Unknown”, dar nu sunt o prezenţă chiar nouă. Muzica, un heavy-metal cu accente progresive, încercând să se ţină totuşi departe de drumurile prea bătătorite, reuşeşte să convingă cu un amestec de energie şi prospeţime. Vocea Vandei Restye este puternică, maleabilă şi ideală pentru un rock dur, completând echilibrat chitarele, bogate în armonii şi riff-uri, şi ritmul cel mai adesea alert. Poate însă că o atenţie mai mare la nuanţe ar aduce un plus de diversitate, altfel registrul vocal păstrat aproape permanent între forte şi fortissimo riscă să devină monoton. Publicul primeşte bine compoziţiile, animat şi de o prestaţie scenică sigură şi cu „cârlig”. Uneori, în ciuda tehnicii şi a melodiei, parcă ar fi nevoie de ceva în plus, de un pic de sare şi piper care să scoată la iveală caracterul original al trupei, însă este evident că avem în faţă un nume de care vom mai auzi de acum încolo.

După incursiunea din deschidere de la Megadeth, avem în sfârşit parte de o seară completă cu Myrath, o trupă pe care am descoperit-o datorită celor de la Orphaned Land şi a insistenţei lor de a aduce alături reprezentanţi ai celor trei religii monoteiste. Şi plonjăm direct în lumea „Legacy” cu un „Believer” care scoate la iveală calităţile unei muzici unice în felul ei. În prim-plan, cum e şi firesc, se află solistul Zaher Zorgati, cu alura de rock star şi acea voce de tenor cu inflexiunile orientale care dau originalitate întregului demers. Însă pe măsură ce minutele şi notele se scurg, devine evidentă pentru oricine figura centrală a ansamblului, cea a claviaturistului Elyes Bouchoucha, un maestru de ceremonii doar rareori discret, care punctează fiecare moment important cu melodii şi armonii care respiră parcă aerul deşertului, intervenţii vocale şi chiar câte o apariţie în faţa scenei. Însă tot grupul este bine sudat, aşa că fanii nu au nevoie de o perioadă prea lungă de încălzire: se dansează, se cântă, se aplaudă frenetic. Pentru un necunoscător este intrarea într-o lume fascinantă, în timp ce fanii mai vechi se bucură să regăsească acea exuberanţă familiară şi totuşi cu accente stranii. Pentru a nu lăsa loc niciunui fel de conflict – iar cei care trăiesc în partea lumii de unde vine Myrath ştiu prea bine ce înseamnă conflictul – ni se spune că atât România, cât şi Bulgaria fac parte din locurile preferate ale trupei, locuri unde oamenii înţeleg cu adevărat muzica şi atitudinea ei.

Succesiunea de cântece vechi şi noi scoate în evidenţă uşor-uşor şi solo-urile de chitară executate la milimetru sau tonul echilibrat al basului, dar ansamblul covârşeşte în cele din urmă orice „ieşire” individuală. Avem parte de un început de poveste spus din mijlocul spectatorilor îndemnaţi să se aşeze, la un moment dat cade şi sunetul, dar totul se reia firesc, cu un punct culminant pe excelenta „Endure the Silence”. Poate că, cu timpul, un decor scenic ceva mai amplu va completa recitalurile Myrath, dublat de un sunet care să lase totuşi loc nuanţelor, fără exclusivism pe latura metal. Însă punând totul cap la cap, nu putem decât să sperăm că primul recital complet Myrath nu va fi decât primul dintr-o lungă serie.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*