Sarmalele Reci / 09.05.2013, Hard Rock Cafe, Bucuresti

259 vizualizări
Ah ce frumos
Viitorul luminos
li se-arata celor idioti
Deci fii supus
fata de cel mai sus pus
Nu uita ca tara te vrea prost!
 
Acum vreo 15 ani aceste versuri pareau fortate dar comice. Nu putea sa fie atat de rau. Cantecul celor de la Sarmalele Reci se dovedeste insa o profetie care dainuie peste ani. Intr-adevar, se pare ca tara te vrea prost.
 
Eram in primul an de facultate cand am cumparat o caseta cu o trupa a carei nume mi-a starnit interesul: Sarmalele Reci. Am ascultat-o si am urmarit fiecare nou album aparut. Un rock diferit de ce avea piata in acel moment: o chitara grava si uneori bruta (in sensul bun al cuvantului), un saxofon fantastic si o voce buna a solistului care a ramas la fel de buna peste ani. Dupa cativa ani saxofonul a disparut si parca urechile mele au avut o doza de dezamagire. A ramas insa soundul bun si versurile altfel, ancorate in realitatea romaneasca, comice si mai mult decat atat, super istete. Paradoxul este ca acest aspect a facut ca formatia sa nu aiba un public foarte numeros. Ca sa fiu mai explicit, versurile lor se adreseaza celor care au un coeficient de inteligenta peste medie.
 
Aseara, trupa a incheiat turneul aniversar cu o cantare in Hard Rock. Biletul rezonabil ca pret (40 de lei), locatia foarte buna dar publicul a cam lipsit. Concertul a inceput cu o intarziere de 45 de minute datorata probabil lipsei oamenilor. In cele din urma baietii au dat drumul cantarii si dupa primele doua piese au reusit sa isi faca si reglajele de sunet.
Nu cred ca are sens sa intru in detalii referitoare la sunet, acuratete vocala, etc. A fost bine totul. Singurul lucru de care am fost oarecum surprins a fost infatisarea solistului vocal care si-a lasat plete. Nu e treaba mea sa comentez gusturile omului referitoare la aspectul sau. Daca lui ii place, foarte bine. Dar pentru ca nu ma pot abtine, am sa recunosc ca mie nu mi-a placut. In definitiv, am fost acolo pentru a asculta piesele lor si nu pentru a analiza aspectul. Cu toate ca, daca ma gandesc bine, e un aspect care conteaza.
 
Publicul a fost prea cuminte si a inceput sa se dezlantuie abia la bisuri. Era putin cam tarziu insa. O explicatie ar putea fi data de faptul ca bisul a fost compus din 3 “clasice”: Violeta, Gasca de la bloc si Cantece si descantece. Oricum, atmosfera a fost una placuta si Zoli a interactionat mult (si bine) cu spectatorii.
 
Pret de doua ore baietii au cantat piese de pe toate albumele dar impresia mea a fost ca cel mai bine primite au fost cele de pe primele albume. Poate ca s-a exagerat putin cu cantecele lente. Cand te gandesti la Sarmalele reci iti vine in minte rockul acela brut si nu sa iti iei partenera la dans. Insa repet: gusturile nu se discuta.
 
Singurul regret al serii a fost lipsa publicului. Cu siguranta ca atmosfera ar fi fost si mai si daca locatia era plina. Poate ca data viitoare daca va mai fi o data viitoare. Pana atunci, am sa imi incarc play listul cu cantecele de pe primele albume si am sa ma bucur ca fac parte din gasca celor care mai si gandesc.
 
Discografie Sarmalele Reci:
• Tara Te Vrea Prost (1995)
• Aurolac (1996)
• Bucate Alese (1998)
• Rapirea Din Serai (1999)
• Maniac (2001)
• Vaca (2005)
• O Seara La Opereta (2009)
• Haos.ro (2012)


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*