Taine, Subliminal Damage, Sincarnate/ 09.05.2014, Club Colectiv

487 vizualizări

Seara zilei de 9 mai a adunat iubitorii de metale la aniversarea celor 20 de ani de existenta a trupei Taine, aniversare in cadrul careia formatia bucuresteana de death metal a lansat in format fizic noul EP intitulat “Resurrection”. In cadrul evenimentului au mai cantat formatiile Subliminal Damage din Iasi si Sincarnate din Bucuresti.

Putin dupa ora 21:00, cu un numar mare de oameni adunati in Club Colectiv, recitalul a fost deschis de catre trupa Subliminal Damage. Recunosc aici in fata maretului Internet si in fata tuturor ca nu am auzit pana acum de baieti. Iar atunci cand ma aflu intr-o situatie de acest gen, am tendinta de a asculta trupa direct la fata locului, tocmai pentru ca surpriza si prima impresie sa ma copleseasca si sa ma faca sa simt din plin muzica formatiei.

Asa am facut si in cazul celor de la Subliminal Damage si nici de data asta nu am regretat! Era departe de mine gandul ca in acea seara voi putea asculta o trupa care, desi vizibil marcata de influentele Mastodon si Tool, isi creeaza totusi un sound aparte si reuseste sa scoata  din maneca cateva elemente de originalitate.

Trio-ul iesean a reusit sa deschida o incursiune muzicala deosebita care s-a desfasurat pe tot parcursul serii de 9 mai. Jocul unei chitare compus din powerchord-uri izbitoare condimentate cu niste pinch harmonics electrizante si niste riff-uri grele de tip palm-mute impreuna cu timbrul vocal al solistului care face foarte usor trecerea intre registrul aspru si cel inalt, dar grav, valurile de note serpuitoare emanate de bass combinate cu un ritm intens de tobe, presarat la greu cu artificii, facand liniaritatea si ritmul constant sa para chestiuni demodate, au fost componentele muzicii celor de la Subliminal Damage care au stiut sa duca publicul la o noua dimensiune. Singurul lucru pe care l-as putea recomanda trupei ar fi cooptarea unui al doilea chitarist care sa sustina ritmul chitarii principale cu niste armonii, adaugand astfel un plus de complexitate sunetului.

Daca baietii din Iasi au fost cei care au ridicat atmosfera si spiritele celor prezenti, trupa Taine au propulsat tot spectacolul in alte sfere.

Cuvantul de baza al spectacolului Taine este complexitate. Complexitatea aranjamentului instrumental, al luminilor si al proiectiilor video, varietatea vocilor si a invitatilor a rezultat intr-un concert care care iti acapara intreaga fiinta. Intro-urile care te indeamna la reverie, tunetul neintrerupt  al tobelor si al pedalei duble, distorsul violent al chitarilor care impreuna cu bass-ul grav lui Sep tes structuri progresive si interminente, scream-urile demonice ale lui Andy, toate imbracate intr-o tinuta intunecata de death metal au prezentat publicului muzica Taine.

Dupa ce au cantat integral noul EP Resurrection, unde l-au avut ca invitat pe domnul Paul “Slayer” Grigoriu, trupa Taine a oferit un mic omagiu lui Chris Schuldiner, chitaristul, vocalistul si fondatorul formatiei Death. Dupa momentul de respiro, formatia a continuat in acelasi stil cu mai multi invitati de seama: BB Hanneman (LOST) pe melodia “Ce Esti Tu?” si Bogdan Visan pe “Inger sau Demon”. Finalul a fost apoteotic, pe piesa “Pierdut” fiind invitati sa cante toti cei care stiau versurile.

Fara doar si poate, Taine a dezvaluit publicului prezent in Colectiv tainele un show metal bine executat si plin de pasiune.

Seara a fost incheiata de cei de la Sincarnate care ne-au prezentat un death metal cu influente doom, o muzica grea, care incheaga in sound-ul lor atat o atmosfera sumbra, tenebroasa cat si agresivitatea specifica genului abordat. Variatiile de tempo cat si grow-ul patrunzator al solistului confera multa expresivitate acestei formatii. Imi pare rau totusi ca o parte din publicul prezent la eveniment au plecat imediat dupa recitalul Taine si nu i-au mai savurat pe cei de la Sincarnate.

In final, nu-mi ramane decat sa aplaud, sa-i felicit pe cei din Subliminal Damage, Sincarnate si Taine, pe Maximum Rock (in calitate de organizatori), Club Colectiv si sa rememorez cu placere acest eveniment. Sa auzim de bine!

O galerie foto vasta poate fi gasita aici!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*