Tommaso Riccardi (Fleshgod Apocalypse): „Muzica clasica si metal-ul nu mai sunt separate”

230 vizualizări

FLESHGOD APOCALYPSE au lansat un nou album intitulat „Labyrinth” in data de 16 august 2013 via Nuclear Blast Records.

„Conceptul noului album este bazat pe mitul Labirintului lui Knossos si pe povestea fiecarui personaj atribuit acestuia. Ne-am concentrat pe aspectul lingvistic deoarece acesta reprezinta toate elementele clasice ale lumii si, printr-o investigare minutioasa, am reusit sa cream o metafora pentru timpurile noastre. Veti fi siguri socati asa cum am fost noi”, a declarat la momentul respectiv chitaristul si solistul formatiei, Tommaso Riccardi.

Am reusit sa discutam si noi cu Tommaso Riccardi si sa aflam mult mai multe amanunte despre ultimul disc. Puteti citi interviul mai jos.

Pentru inceput, au trecut doi ani de la ultimul album Fleshgod Apocalypse, “Agony”. Ati planuit sa va luati mai mult timp pentru a lansa un nou disc?
Nu, a fost intr-adevar ceea ce am planuit sa facem. Doi ani sunt totusi o perioada scurta de timp, dar este cea corecta pentru ca o formatie tanara sa tina pasul in preajma muzicii. Am petrecut un an in turneu pentru promovarea lui “Agony” si alte opt luni pentru a compune “Labyrinth”, si iata-ne acum! Acesta a fost lansat acum cateva zile.

A fost procesul de a compune mai diferit decat in alte dati? Aveti un compozitor sau fiecare contribuie cu partile propii?
Principalul compozitor este Francesco Paoli. El este directorul artistic al formatiei. Cand lucram unul langa altul, Francesco Ferrini este acolo si contribuie cu unele idei in compozitie si lucreaza constant la aranjamentele orchestrale ale muzicii noastre. Dupa preproductie, in care ei scriu aproape 80% din muzica si aranjamente, noi ne mutam in studio si lucram impreuna la diferitele aspecte sub supravegherea lui Paoli. Procesul lui “Labyrinth” a fost doar evolutia a tuturor lucrurilor invatate de-a lungul anilor, cu mai multa constiinta, cu siguranta.

Tehnic si conceptual, cum se diferentiaza “Labyrinth” de cel de-al doilea album al vostru, “Agony”?
Cum am spus, “Labyrinth” este un pas inainte fata de “Agony”. Am avut o abordare mult mai constienta pe acesta, stim mult mai bine mecanismul muzicii noastre si compozitia in general, si am invatat o gramada de lucruri prin „bunele” si „relele” realizate inainte. Cred ca “Labirinth” ne reprezinta perfect pentru prima data in viata noastra. In legatura cu partea tehnica, ne-am consumat energia in a face ceva ce poate ajunge usor la suprafata, dar care sa aiba un nivel infinit de explorare a muzicii.

Coperta albumului a fost realizata de Colin Marks, si pot spune ca este incredibila. Cum este aceasta conectata la conceptul albumului?
Cand vine vorba de titlurile albumului si de coperte, noi dorim mereu sa fim directi si minimalisti. “Labirinth” continua aceasta cale si aduce in titlul sau si pe coperta intregul concept.


In ultimul album, care este balanta dintre partile de death metal si symphonic? Sunt 50/50 sau sunt mai „concentrate” intr-o parte sau intr-alta?

Acest lucru este ceva ce nu as putea spune. Muzica noastra nu mai este jumatatea dintre doua genuri. Muzica clasica si metal-ul nu mai sunt separate. Noi credem ca muzica este asa cum trebuie sa fie, cu mecanismele pe care le-am descoperit de-a lungul timpului si care au devenit acum mecanisme ale sunetului Fleshgod Apocalypse.

Ce te incanta cel mai mult la “Labyrinth”?
Este ceva ce trebuie ca toti sa trecem peste. Este complexitatea sufletului nostru, a calatoriei noastre prin temeri si dorinte.

Prima piesa ce a fost extrasa de pe noul material este “Elegy”. As putea spune ca aceasta contine toate elementele ce au facut Fleshgod Apocalypse un nume mare: un tempo nebun, unele parti incredibile si dure de tobe, o voce brutala si cateva momente fioroase de symphonic. Sunt acest lucruri intalnite si pe restul albumului?

Da, si nu numai. Intr-un anumit fel, “Elegy” este un “classic” Fleshgod Apocalyspe, dar in „Labyrinth” introducem o poveste, cu diferite momente, tensiuni si cedari, iar noi am trecut prin diferite si neexplorate parte ale muzicii noastre. Este o reprezentatie complete a ceea ce suntem noi astazi.

Spune-mi de videoclipurile care vor fi lansate cu acest album. Sper ca vor fi cateva.
Deocamdata nu pot spune multe. Singurul lucru de care sunt sigur este ca stim ce piesa o vom folosi la un videoclip, si stim ca vom lucra la ea la sfarsitul anului. Ideea din spatele sau este grandioasa, ne trebuie ceva timp sa o realizam.

In august, Fleshgod Apocalypse a pornit intr-un turneu in America de Nord alaturi de Wintersun. Ati fost incantati sa va intoarceti in acest continent?
Turneul a fost nebun. A fost unul dintre cele mai bune de pana acum. Acest lucru a functionat perfect si trebuie sa spun ca exista muzicieni dementi in toate trupele. Baza noastra de fani a crescut incredibil de repede, si lucram din greu ca sa aducem un show mai bun. 

De asemenea, banuiesc ca trupa va porni un turneu european in viitorul apropiat. Se va intampla acest lucru? Este si Romania inclusa in planurile voastre?
Ei bine, acum cateva zile am confirmat si am dezvaluit urmatorul turneu European alaturi de Kataklysm si Krisiun. Din pacate, nu va exista un show si in Romania. Agentiile de booking fac o propunere catre trupele din pachet care pot accepta sa nu, deci nu este decizia noastra directa de a alege o tara sau alta. Am cantat in Romania in trecut si a fost minunat, totusi. Sunt sigur ca acelasi lucru se va intampla din nou in curand.

Toata muzica Fleshgod Apocalypse este influentata de death metal si symphonic metal. Ne-ai putea cateva nume care v-au convinsa sa mixati aceste doua stiluri?
Beethoven, Mozart, Bach, Paganini, Rossini, Verdi, Wagner, Strauss, Brahms, Mahler, Williams, Elfman, Zimmer, Morbid Angel, Cannibal Corpse, Behemoth, Vader, Dimmu Borgir, Vital Remains, Suffocation, Deicide. But also The Beatles, Pink Floyd, Queen, Rammstein si multe alte nume care sunt cuprinse in mostenirea noastra.

Ultima intrebare: poti sa ne prezinti trei albume care ti-au schimbat viata?
Desigur: The Wall (Pink Floyd), Hot Space (Queen), Into the Wild Soundtrack (Eddie Vedder plus alti artisti).

Multumesc, Tommaso! Exista cateva cuvinte pe care le-ai spune fanilor care vor citi acest interviu?

Da, desigur. Multumesc tuturor. Fleshgod Apocalypse vor da mereu tot ce au!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*