Trupa Taine, din nou prezentă la Top T Buzău (interviu)

1.477 vizualizări

Interviu realizat de Tolea Postovei

Dacă ar fi sa facem un clasament al prezențelor la festivalul Top T, TAINE ocupă, alături de Ura De După Ușă, primul loc cu 7 prezenățe. Deși inclusă pe afișul precedentei ediții, trupa Taine nu a mai participat, membrii fiind afectați de pierderea prietenilor în incendiul de la clubul Colectiv, așa că le-am acordat revanșa. Așteptăm confirmarea prestației extraordinare de la Rockstadt, așteptăm albume capitol la care sunt deficitari, așteptăm să-l vedem pe Teo, bateristul buzoian, aclamat de prietenii săi.

Cum şi când aţi auzit de Top T ? Aţi fost prezenţi la festivalul Top T? Aveţi vreo amintire anume?

Andy: Hehe, eu am auzit de „Top T” undeva prin 93’-94’, alături de „Constelaţii Rock” sau „Posada”,  era cel mai râvnit festival la nivelul nostru de debutanţi. Da, am fost prezenţi de mai multe ori, prima dată în 1997, iar în total am concertat pe scena festivalului buzoian de şapte ori! Devenisem o familie la un moment dat, trupe, fani, organizatori…

Amintiri??? Tone de amintiri. Adevăratul show începea încă de pe drum, era maxim! După aia continua la Casa de cultură, în bar, în hotel, înainte şi după concerte. Era o gaşcă nebună!

Ce credeţi că înseamnă Top T în istoria sau evoluţia scenei rock din România? Aveţi ceva să transmiteţi publicului sau organizatorilor?

Andy: Eu cred că a însemnat enorm atât în istoria cât şi în evoluţia scenei rock! Un festival care s-a născut demult, în 1983, în vremuri foarte grele şi unde de-a lungul anilor s-au produs sute de trupe, multe din ele devenind celebre. Acolo a fost ca o şcoală pentru noi.

Cum aţi vedea un format nou al festivalului Top T din 2018?

Andy: Eu, fiind un pic mai old-school, îmi este dor de perioda aia a anilor 2000, de Casa de cultură, de camerele alea cu balconul care dădeau în spate în curtea interioară, unde câteodată se punea scena,  micul dejun şi berea pe bonuri cu ştampila, mesele de biliard şi jocurile mecanice din barul de zi. Îmi e dor de vrăjeala lui Gomboş, de discuţiile cu FSU sau Stratone, de oamenii aceia inimoşi Tolea, Cornel sau Florin Artene, care de fiecare dată făceau imposibilul, doar că lumea să fie fericită şi mulţumită! Eu nu aş schimba nimic, era perfect, acel format avea frumuseţea lui aşa cum era. Dacă cineva se gândeşte să schimbe formatul, ar trebui să schimbe şi numele festivalului.

Cum apreciaţi scena rock din România? Ce nume vi se par atractive momentan pe scena rock autohtonă? 

Petre:  Din 2007, de când am apărut în scena metal, am observat o clară evoluţie a sound-ului multor trupe, dar observ şi o criză de identitate destul de puternică. Mă bucur, totuşi, că văd o creştere a fenomenului şi că, iată, avem unde cânta într-un cadru plăcut şi „profi”. Cred că atât trupele, cât şi organizatorii au învăţat mult, iar asta se vede. În momentul ăsta cred că Untold Faith şi Subliminal Damage merită foarte multă atenţie şi chiar au ceva de spus. Aştept să mai aud ceva de la Psycho Symphony şi Grimegod.

Ce părere aveţi despre trupele „tribute” şi despre concertele unde nu se plăteşte bilet?

Alexei: Ideea de trupă tribut este foarte interesantă pentru că selectează muzicienii, în sensul că e foarte uşor să nu reuşeşti să cânţi cum trebuie. Ştiu muzicieni foarte buni care cântă în trupe tribut. Despre concertele unde nu se plăteşte bilet: 1. Mi-am dorit să ajung bun muzician şi cred că o să îmbunătăţesc asta până o să mor. Dacă m-aş fi concentrat pe făcut bani cu siguranţă aş fi făcut foarte mulţi. Zic asta pentru că reuşesc să fac ce-mi propun. 2. Sunt curios cum ar răspunde la întrebarea asta aia care sunt obsedaţi să facă bani din muzică.

Cum ai ajuns să cânţi în TAINE?

Teo: Am fost recomandat de Alexei, care este profesor de bass la Rockschool. A considerat că pot face faţă stilului şi pretenţiilor. Andy şi Petre m-au acceptat după o audiţie.

Ce nu ştim despre porecla lui Alexei? De unde vine acel 604?

Alexei: Simplu! Castor 604 este un excavator care era produs la Promex Brăila, în oraşul meu natal. Partea interesantă este că am ales acest nume pentru o trupă de pe o lista maaare, fără să ştiu ce înseamnă.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*