Valerinne, Mytrip/ 11.02.2016, Club Control, Bucureşti

În seara de joi, 11 februarie 2016, formaţia bucureşteană Valerinne a susţinut concertul de lansare a albumului „Monumenta” şi a EP-ului „Telemetry”, realizat în colaborare cu Tauusk. Evenimentul a avut loc în clubul Control din Bucureşti, iar invitat special a fost DJ-ul bulgar Mytrip.

Lume multă şi diversă în localul de pe Strada Constantin Mille. De la fete nonconformiste cu dread-uri, la cele mai cool hipsteriţe, de la roacări pletoşi, la tipi îmbrăcaţi la patru ace – puteai să vezi orice ai vrut. Oricum, nu a stat nimeni să se uite la tine când şi cum ai apărut, din moment ce toţi eram acolo pentru un singur motiv: muzica.

Încă de la intrare, te întâmpina un fundal sonor, care te inducea rapid în ceea ce avea să fie atmosfera întregului eveniment. Concertul a început, totuşi, cu o întârziere de vreo jumătate de oră, cu reprezentaţia lui Angel Simitchiev, alias Mytrip, un proiect solo, de muzică ambientală, care avea să ne răsucească minţile în toate direcţiile. Sound-ul agresiv, plin de dramatism, îl puteai asemăna, cu uşurinţă, cu cel al unui Wagner din viitor, care nu s-ar fi sfiit să abordeze teme de inspiraţie precum exploatarea abuzivă a Terrei, ipocrizia sau extincţia unor specii de animale, aşa cum a făcut-o DJ-ul invitat în clubul Control.

Muzica lui Mytrip a fost însoţită de la un capăt la celălalt al concertului de proiecţii video. Imaginile alb-negru, reprezentând exact subiectele descrise anterior, te transpuneau într-o transă, din care nu ştiai exact dacă vrei să scapi sau nu. Sincer să fiu, muzica nu m-a impresionat foarte tare, dar poate că nu înţelegul genul. Sau ar trebui să ascult şi alţi artişti similari. Prefer, totuşi, muzicienii care vin cu instrumente reale pe scenă. Şi i-am avut în seara aceea.

Valerinne a fost înfiinţată în Bucureşti, în anul 2012, de Alexandru Daş (chitară, efecte sonore) şi Mircea Smarandache (tobe). Ulterior, lor li s-a alăturat basistul Liviu Stoicescu. Până acum, din discografia trupei fac parte albumele „Kunstformer der Natur” (2012), „Aroborescent” (2013) şi recent lansatele „Monumenta” şi „Telemetry”. Genul abordat: post-rock. Influenţe: My Bloody Valentine, Slowdive, The Cure, Cocteau Twins etc.

În jurul orei 22:00, Valerinne îşi începe concertul. Sound-ul atmosferic, îmbinând atât elemente de agresivitate, cât şi emoţionale, era dublat de proiecţii video, care completau perfect mesajul transmis prin muzică. Sub nicio formă nu era nevoie de prezenţa unei voci, pentru că tot ceea ce se propaga prin intermediul sunetului instrumentelor şi al efectelor electronice ajungea mai repede către public decât ar fi făcut-o versurile unei melodii.

Am ascultat piese de pe toate cele trei albume ale bucureştenilor. Printre altele: „Atonement”, „The Only Ghost I Ever Saw”, „Terra Amata” sau „Étoile de Mer”. Cu fiecare compoziţie în parte, trupa a suprins publicul, iar acesta nu a ezitat să îşi arate recunoştinţa. La fel de impresionat am fost şi eu. La cât mai multe concerte, Valerinne!

Muzică bună, artişti talentaţi şi public fain. Cam aşa poate fi descris evenimentul, în cadrul căruia au fost lansate ultimele două materiale semnate Valerinne, „Monumenta” şi EP-ul „Telemetry”. Bihorenii de la Tauusk trebuiau să urce şi ei pe scenă, dar n-a fost să fie. Cu toate acestea, pot spune că evenimentul a fost, în sine, o experienţă aparte, pe care aş vrea să o mai repet, când se va ivi ocazia.

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*