Zilele Bucurestiului/19.09.2014, Piata Universitatii

392 vizualizări

Si iata ca am aniversat 555 de ani de la prima atestare documentara a multiubitei noastre capitale.

Pe langa activitatile culturale anuntate in diverse locatii, Primaria Municipiului Bucuresti a decis sa organizeze o serie de concerte de rock alternativ in Piata Universitatii.

Daca aveati inca nostalgia verii si implicit, a berii reci de la festivalurile din tara, pe 20 septembrie ati avut ocazia sa va delectati „cu cate o bucatica” din trupele preferate atat de pe scena romaneasca, dar si din Republica Moldova.

Locatia a fost mai mult decat potrivita, intr-o zona accesibila tuturor, fiind create conditiile necesare unui astfel de eveniment chiar daca intrarea a fost gratuita. Concertele au inceput in jurul orei 20:00, cu The Speakers si  The Amsterdams, doua trupe ale undergorund-ului romanesc. The Speakers au surprins publicul prin stilul lor unic, cu intrepatrunderi retro. Vicentiu ne-a incantat desigur, prin vocea sa, dar mai ales, prin atitudinea detasata care a adus un feedback pozitiv.

The Amsterdams au asigurat un show pe masura asteptarilor ascultatorilor de indie rock, intretinand o atmosfera pe care se putea chiar dansa. Stilul lor contine numeroase influente, printre care si electro.

Seara a continuat alaturi de clujenii de la Luna Amara. Desi sesarbatoresc „Zilele Bucurestiului”, ardelenii se pare ca nu sunt mari admiratori ai metropolelor, intrucat si-au inceput repertoriul cu piesa „Oras”, melodie care prezinta elementul citadin ca fiind unul al degradarii morale,„Abrutizat alcoolizat intunecat si trist”, descriere care in multe dintre momente nu este departe de adevar.Cu toate aceastea, fanii i-au intampinat calduros pe cei de la Luna Amara. Nici nu putea fi mai bine, intrucat stilul trupei este unul original, in special  prin trompeta, un instrument care de regula nu se utilizeaza in alternative rock.

Les Elephants Bizarres este trupa care a evoluat mult in ultima vreme, umpland cluburile rock – si nu numai – ale capitalei, dar si pe cele ale altor orase din tara. Trupa se remarca prin melodicitatea pieselor si mai ales prin instrumentalul bogat si divers. Stilul jucaus al Elefantilor Bizari a atras atentia publicului inca din anul 2007, cand a luat nastere trupa in urma unor „incercari muzicale si distractii.” Astfel, am ajuns sa ii vedem si pe ei la Zilele Bucurestiului, alaturi de rapperul Deliric, intr-un show eclectic, cu elemente rock, funk, alternative, pop, electro si chiar si hip-hop. Se poate spune ca Les Elephants Bizarres a fost una dintre trupele cunoscute ale serii, care „a descretit fruntile” fanilor prin optimismul melodiilor si prin amintirea verii care tocmai a trecut.

Cei de la Omul cu Sobolani au reusit „sa aduca vara inapoi”, dar si zambetul  pe buzele spectatorilor, prin energia lor de pe scena. Ca de obicei, OCS „ne-au tinut pe fir” prin absurdul versurilor melodiilor, astfel incat toata lumea fredona refrenul celor mai cunoscute piese. Meritul ii revine desigur, solistului Dan Amariei care a incins atmosfera prin spiritul sau ludic. Desi toate trupele au fost nevoite  sa se limiteze la 20-22 de minute de cantat, bucurestenii de la OCS au facut un show de exceptie.

Alternosfera a inchis seara in mod reusit. Vecinii nostri de peste Prut nu s-au lasat mai prejos, fiind foarte apreciati de public. Au starnit chiar si reactii mai putin adecvate unui astfel de concert. Prin aceasta sintagma, vreau sa subliniez  faptul ca este primul concert alternative la care am participat si s-a facut pogo ca la un festival de extreme metal. Este de neinteles, dar fiecare isi are propriile obiceiuri in astfel de circumstante. Cei de la Alternosfera au cantat atat piese noi, cat si melodii de pe vechile albume. Bineinteles, nu au lipsit din setlist, piese precum „Flori de mai”, „Orasul 511” sau „Wamintirile”.

Faptul ca alternativul romanesc a inceput sa fie promovat mai mult este un lucru imbucurator si de asemenea, o idee extrem de reusita a fost expunerea standului de carti de langa scena. Speram ca industria muzicala sa evolueze pentru ca avem trupe cu care ne putem mandri.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*