
100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80 – Anul 1988.
Anii ’80 au fost deceniul în care muzica hard rock și heavy metal au fost intens popularizate, devenind parte din mainstream. Titanii anilor ’70 au schițat scena hard și metal, dar practic fiecare subgen al metalului care există astăzi își are originile în anii 80. Lumea în care trăiam era convulsivă. Războiul Rece era în plină desfășurare, insuflând paranoia, frica și delirul în rândul oamenilor. Schimbarea a intervenit o dată cu căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul deceniului.
Apariția CD-ului a schimbat modul în care tinerii ascultau muzică, făcând muzica mult mai accesibilă acestora.
Lansarea MTV în 1981 a însemnat o adevărată revoluție în muzică, care a adus un flux nesfârșit de muzică în casele tinerilor din lumea democrată. Această revoluție a dat naștere unei armate de formații care au devenit foarte rapid superstaruri: Iron Maiden, Def Leppard, Guns N’ Roses, Metallica, Judas Priest. Astăzi, aceste formații au statut de formații ICON ale metalului, fiind reperul la care aspiră noile generații de trupe metal. De asemenea, emisiunea Headbangers Ball de la MTV a ajutat la popularizarea metalului în lumea întreagă.
Au existat și eroi mai puțin cunoscuți: vizionarii doom Trouble și Candlemass, thrasheri care împing granițele Holy Moses, pionierii metalului extrem Bathory și Hellhammer. Lista acestor formații care nu au devenit foarte cunoscute, dar care au explorat noi directii muzicale, este foarte lungă.
Am ales câte zece piese emblematice din fiecare an al anilor 1980 pentru a crea un playlist care, credem noi, definește anii 80.
Continuăm cu episodul nouă, în care acoperim anul 1988 și vom continua cu un episod nou în fiecare zi.
Vom încheia cu un articol despre scena hard și heavy metal a României din anii ’80 si vom alege și zece melodii românești definitorii pentru această scenă rock românească.
BATHORY- A Fine Day to Die
Vizionarul suedez Quorthon a luat metalul negru al lui Bathory într-o plimbare sălbatică până în Valhalla în această epopee de opt minute, inventând metalul viking. Melodie de pe albumul „vesel” „Blood Fire Death”.
DANZIG- Mother
Blues metalul de la fostul vocalist Misfits, Glenn Danzig, a renăscut ca un Evil Elvis. Reeditată câțiva ani mai târziu, a devenit hitul pe care îl merita. Toți împreună acum: „Motherrrrrrr …”
IRON MAIDEN- Can I Play With Madness
Iron Maiden și-a încheiat seria de albume clasice din anii 80 cu „Seventh Son Of A Seventh Son”. Acest single dezlănțuit a prezentat ambele fețe ale trupei – grandoarea și genialul comercial.
JANE’S ADDICTION- Mountain Song
Revoluția alternative rock din anii 90 a sosit cu doi ani mai devreme, sub forma acestui imn șamanic, al celor de la Jane’s Addiction. Nimeni nu a bănuit atunci ce schimbări vor apărea pe scena rock.
LIVING COLOUR- Cult of Personality
Patru muzicieni afro-americani care amestecau funk, R&B și rock a fost un concept străin în era thrash și hair metal, dar groove-ul melodiei „Cult Of Personality” i-a cucerit pe sceptici, schimbând ADN-ul rockului pentru totdeauna.
METALLICA- Blackened
Unul dintre primele imnuri ecologice ale metalului. De la sunetele prog metalului ale albumului până la prezența lui Jason Newsted, acesta a fost un nou capitol pentru regii metalului.
MINISTRY- Stigmata
Cu al treilea album, MINISTRY au dat lovitura. Credem că pe ringul de dans al iadului se ascultă această melodie.
QUEENSRYCHE- Eyes of the Stranger
Imn al muzicii metal cu nuanțe de rock progresiv de la Queensryche, formație din Seattle pre-grunge. Albumul „Operation Mindcrime” pe care apare melodia „Eyes Of A Stranger” este un album conceptual de excepție și care anunță viitoarea era grunge a rockului.
SLAYER- South of Heaven
Toți așteptau ca Slayer să depășească limita de viteză a albumului „Reign In Blood”. În schimb, Slayer a încetinit lucrurile până când au obținut un efect amenințător.
VOIVOD- Tribal Convictions
Trecerea canadienilor fixați în literatura științifico-fantastică de la thrash metal la metalul progresiv a fost în sfârșit completă. „Tribal Convictions” sună ca un mesaj din alt univers, mult mai ciudat ca al nostru.
Lasă un comentariu