Pe langa placerea pe care o provoaca ascultarea muzicii – desfat ce reprezinta, in sine, un beneficiu – arta sunetelor este si sanatoasa!
De-a lungul anilor, cercetatorii au facut numeroase studii care au aratat, fiecare, acelasi lucru: cu cat ascultam mai multa muzica, cu atat vom fi mai relaxati, mai fericiti si vom avea un sistem imunitar puternic!
Desigur, nu este vorba doar despre muzica rock, ci si despre alte genuri, insa oamenii de stiinta pun accentul pe importanta preferintelor. Cu alte cuvinte, cu cat iti place mai mult un gen, cu atat ascultarea acestuia va fi mai benefica pentru sanatatea ta!
Deci, rockerilor, electronistilor, rapperilor s.a.m.d., sa facem exces de muzica! Citeste mai departe despre cele 15 moduri in care piesele tale preferate te ajuta sa ramai in forma, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic (via Iheartintelligence.com)!
Muzica te ajuta sa dormi mai bine
Cercetatorii au descoperit ca muzica mai linistita, in special cea clasica, ii ajuta pe insomniaci sa adoarma mai repede.
Muzica invinge stresul
Cand ascultam trupa noastra preferata, creierul produce serotonina, un neurotransmitator responsabil pentru starea de bine. Mai mult, creierul produce si alte substante care elimina stresul.
Muzica te ajuta sa te simti bine in pielea ta
Potrivit unui studiu realizat in 2013, cei care asculta mai des muzica, sunt mai conectati la propriile emotii si mai capabili sa faca fata sentimentelor negative, deoarece sunt mai constient de ceea ce se intampla in interiorul lor, la nivel mental.
Muzica actioneaza ca un analgezic natural
Muzica are puterea de a reduce intensitatea durerii. Aceasta activeaza niste cai senzoriale diferite de cele ale durerii si efectiv distrage atentia ascultatorului de la stimulul dureros.
Muzica lupta impotriva anxietatii
Ascultarea muzicii are acelasi efect asupra trupului ca un masaj! Aceasta reduce anxietatea si creeaza un sentiment de pace.
Muzica este cea mai buna motivatie!
Potrivit unui studiu, cei care asculta muzica frecvent, se simt mai motivati sa faca anumite lucruri decat oamenii care nu sunt melomani inraiti.
„O piesa favorita ascultata intr-un moment dificil poate creste motivatia si, mai mult, poate stimula dorinta de a actiona in favoarea rezolvarii unei stari conflictuale”, a declarat Andrew George Harrison, psiholog clinician.
Muzica te ajuta sa iti revii la repede dupa un antrenament dificil
Prin stimularea neurotransmitatorilor responsabili pentru inducerea unei stari de bine, muzica relaxeaza corpul mai repede si ajuta in procesul de vindecare al musculaturii supuse unui efort mai mare.
Muzica lupta impotriva tristetii
Cercetatorii au descoperit ca unele compozitii pot trata simptomele depresiei dar, de data aceasta, genul ascultat este important. Muzica clasica si cea de meditatie au un efect pozitiv asupra creierului. Heavy-metalul si muzica tehno, insa, desi nu fac rau, nu aduc mari beneficii depresivilor.
Muzica stimuleaza circulatia sanguina
Deoarece muzica ne binedispune, fluxul sanguin spre vasele esentiale din corpul nostru este imbunatatit.
Muzica ii ajuta pe bolnavii care au suferit atac cerebral sau infarct
Un studiu finlandez a aratat ca bolnavii care au suferit atacuri cerebrale, infarcturi sau alte boli cauzate de circulatia deficitara, se recupereaza mai repede daca asculta zilnic, timp de 2 ore, muzica lor preferata.
Muzica imbunatateste atentia si rezistenta in situatii de stres
Muzica cu ritm alert te ajuta sa faci fata presiunii unei situatii emotionante, cum ar fi pregatirile pentru un concurs, de exemplu.
Muzica ajuta sistemul digestiv
Daca pui muzica atunci cand mananci, te vei hrani intr-un ritm mai sanatos pentru stomacul tau, deoarece piesele te vor linisti si te vor face mai atent, potrivit unui studiu realizat in Suedia.
Muzica imbunatateste functiile cognitive
Oamenii de stiinta au aratat ca, daca asculti muzica in timp ce muncesti la ceva care te solitica intelectual, vei avea rezultate mai bune. Cu toate acestea, trebuie sa asculti ceva care sa fie in ton cu o dispozitie vesela si creativa. Muzica trista are tendinta de a induce o stare contemplativa, contraproductiva activitatilor care reclama concentrare maxima.
Muzica te ajuta sa meditezi
Muzica lenta duce creierul intr-o stare meditativa, au aratat cercetarile realizate prin tehnici de imagistica. Astfel, medicii au observat pe RMN-urile voluntarilor ca, in timp ce ascultau muzica, tiparele creierului lor indicau o stare asemanatoare cu hipnoza.
Muzica ii ajuta pe pacientii programati la o interventie chirurgicala
Daca pacientii asculta muzica inainte sa intre in sala de operatie, vor fi mai putin ingrijorati. Mai mult, daca bolnavul asculta muzica si post-operator, atunci acesta va fi si mai linistit.
Asadar, nu tratati muzica doar ca pe o distractie, ci ca pe o reala investitie in sanatatea voastra! Cateva piese pe zi tin doctorul departe.
Lasă un comentariu