Cu ceva timp in urma am primit pe adresa redactiei un material semnat AEON BLANK, un material care mi-a sarit in ochi in primul rand prin forma (digipack) si grafica acestuia, iar dupa o prima auditie am dat verdictul: trupa cu un excelent potential pentru Romania. Bucurestenii au fost nominalizati la Maximum Rock Awards – Best Romanian Rock Newcommer 2012 si a reusit sa obtina Locul I la Best Romanian Alternative Newcomer 2012, pe site-ul Metalhead, ceea ce spune foarte multe despre aceasta trupa. Am decis ca acum, la inceput de an, sa luam legatura cu baietii din Aeon Blank pentru a alfa mai multe despre cum au ajuns pana aici si despre proiectele lor viitoare.
Aeon Blank, o noua formatie in peisajul rock autohton. Ce v-a determinat sa faceti aceasta formatie?
Emil Luca (voce, chitara si membru fondator): O sa sune a cliseu, dar cred ca primele discutii legate de trupa asta s-au nascut din frustrari, angoase si depresii. Si din dorinta de a face ceva cu adevarat serios. In orice caz, Aeon Blank este, din punctul meu de vedere, ceva mai mult decat o forma de exprimare: e un copil nebun caruia ii permit orice.
Mircea Becherescu (chitara): Eu sunt ultimul venit in trupa. Ascultam deja Aeon Blank de 1 an zile. Pot sa spun ca am fost cum a fost Newsted pentru Metallica, m-au luat din public.
Au fost formatii, artisti sau poate un concert anume care v-a determinat sa va decideti ca vreti sa ajungeti pe scena?
Sorin Fratila (clape): Ca om care rateaza putine concerte/festivaluri importante de la noi, pot sa spun ca orice artist mare te determina nu doar sa urci pe scena, ci si sa iti faci treaba cum trebuie cand esti acolo.
E.L.: Am visat la asta de cand eram mic. Cand aveam 12 ani, am vazut acasa la un prieten concertul „Live And Loud” al lui Ozzy si mi s-a aprins beculetul. Iar cand am descoperit Pink Floyd – cred ca pe la 14 ani -, am stiut ca la un moment dat nu o sa ma pot abtine si o sa ma apuc de muzica.
M.B.: Da, avand o sora metalista in casa, momentul a fost ala cand l-am vazut prima oara pe Dimebag pe MTV, intr-un show live, rupand chitara in doua. A fost suficient pentru mine ca sa ma apuc de chitara si sa imi doresc sa cant.
Am vazut ca o parte dintre voi aveti un puternic background muzical in spate, de la liceu de muzica la studii universitare in domeniu. Cat de importante sunt acestea pentru o formatie tanara si nu numai?
Alex Comarnicianu (bas): Ca orice forma de arta si muzica are regulile ei. Daca nu tii cont de ele si le incalci in mod flagrant, fii sigur ca mai devreme sau mai tarziu vei fi penalizat, poate nu de critici cat de ascultatori. Intr-o trupa de rock ar trebui sa existe un echilibru, un echilibru pe care noi cred ca ni l-am gasit. S.F.:Nu consider ca sunt necesare dar, avand anumite notiuni de teorie, armonie, polifonie etc, te ajuta sa intelegi mai usor ce se intampla intr-o piesa din punct de vedere muzical. Talentul, munca si experienta acumulata sunt mai importante, zic eu. Pe mine studiile muzicale m-au ajutat poate in proportie de 20%, restul fiind chestii pe care fiecare artist le dezvolta in timp, care nu se invata la scoala. Sa vorbim putin despre acest material pe care l-ati lansat in 2012. Cine compune, cine e cu versurile? E.L.: De partea de compozitie a albumului „Handmadegods & Godmadedemons” m-am ocupat eu, alaturi de primul chitarist al trupei, Alex Gabroveanu. Versurile imi apartin, exceptand, bineinteles, refrenul piesei „Auguries Of Innocence”, care este semnat de William Blake. Si tot referitor la compozitie, cel de-al doilea album, care se va lansa, speram noi, in toamna lui 2013, va fi o colaborare intre toti membrii trupei, dar si cu alti muzicieni. Un lucru de care ma bucur foarte mult.
De cine este distribuit albumul, unde il gasim?
E.L.: Acest album este scos la casa de discuri MHO, cum scrie si pe coperta discului, si este distribuit în reteaua librariilor Carturesti in toata tara.
Care ar fi piesele din acest album care ar intra intr-un top 3?
Bogdan Valentin (tobe): Pe locul intai “Of gravity and passion”, apoi “Kong” si “Late autumm”.
A.C.: „Auguries Of innocence” The day” si „Of gravity snd passion”
M.B.: „Gravity And Passion”, „Auguries of Innocence” si „Disposable Friend”.
E.L.: „Of Gravity And Passion” este fara indoiala preferata mea, dupa care.urmeaza „Auguries Of Innocence” si „Late Autumn”.
S.F.: Intr-un top 3 cu siguranta ar intra piesele care pana acum au confirmat ca au succes la public si care au fost si difuzate pe posturile de radio. Dar topul meu suna cam asa: „Auguries of innocence”, „Devil’s confession” si „Of gravity and passion”.
Inainte de a asculta piesele incluse pe material trebuie sa recunosc ca mie mi-a atras atentia grafica acestuia. Cine s-a ocupat de acest aspect?
E.L.: Pai, tot eu, daca tot sunt grafician de cativa ani.
Credeti ca ambalajul are un cuvant mare de spus la un CD?
A.C.: Cine este atras de ambalajul nostru, cu siguranta nu va fi dezamagit de continut.
E.L.: In masura in care ajuta la transmiterea mesajului si a atmosferei pieselor, cu siguranta poate ajuta mult. Ne place sau nu, imaginea e extrem de importanta.
S.F.: Ambalajul are si el un cuvant destul de important de spus. Fireste, conteaza si materialul imprimat, dar trebuie sa acorzi importanta tuturor aspectelor legate de un album (material audio, grafica, ambalaj, promovare etc).
Ati lansat videoclipul „Auguries Of Innocence”. De ce ati ales aceasta piesa?
E.L.: Pentru ca e scurta. Neh, era promovata la radio in perioada aia si ne-am gandit noi ca asa ar fi „normal”.
M.B: Consideram ca piesa se „pupa”cu ideea noastra de videoclip, in primul rand, iar in al doilea rand, este una dintre cele mai cunoscute piese ale noastre, fiind foarte des difuzata la Radio Guerilla.
Cum a fost 2012 pentru voi?
S.F.: A fost un an destul de productiv, tinand cont de faptul ca am lansat primul nostru material discografic si am intrat in studio pentru al doilea. O rampa de lansare a constituit si faptul ca am avut piese difuzate pe radio, unele dintre ele urcand destul de sus in topuri, ceea ce inseamna ca se bucura de apreciere din partea publicului, cat si lansarea primului nostru videoclip difuzat pe MTV. Desi nu a fost un an lipsit de concerte, printre care si prezenta noastra la B’estfest (unul dintre cele mai importante festivaluri din Romania), ne-am fi dorit si un mini turneu de promovare a albumului incluzand principalele orase din tara.
B.V.: Un an care a inceput bine, am lansat primul album cu un concert foarte misto. A urmat apoi o perioada mai dificila pentru ca ne-am despartit de chitaristul Alex Gabroveanu, fapt ce ne-a facut sa „stam pe bara” cateva luni pana am gasit persoana potrivita care sa-l inlocuiasca. Si a meritat asteptarea.
E.L.: Per total a fost un an bun si am invatat multe despre cum merg lucrurile cu genul asta de muzica pe la noi.
Nu este prea devreme pentru un al doilea material, tinand cont ca primul material inca nu a fost promovat foarte bine, implicit nu s-au scos banii investiti in acesta. …sau altfel spus ce este mai important pentru voi: concertele (interactiunea cu publicul), sau lansarea de noi materiale?
S.F.: In primul rand, pentru niciunul din noi muzica Aeon Blank nu este o afacere, ceea ce inseamna ca suntem mai preocupati sa spunem ceva prin muzica noastra, iar mesajul nostru sa ajunga sa fie perceput de cat mai multa lume, decat ne preocupa amortizarea vreunei investitii. Problema nu se pune ca „materialul nu a fost promovat foarte bine”, ci ca „materialul este in continuare promovat”. Tratam cu aceeasi seriozitate atat prestatiile live, cand interactionam cu publicul in mod direct, cat si munca de studio, din dorinta de a oferi publicului un material de calitate, atat live cat si imprimat. In conditiile in care suntem intr-o perioada destul de productiva din punct de vedere al ideilor muzicale pe care le avem si putem spune ca mai avem multe de spus prin muzica pe care o facem, nu consider ca ar fi prea devreme nici daca am incepe sa ne gandim la cel de-al treilea material, daca acesta ar fi unul reusit. E.L.: Nu este prea devreme. Noi oricum am cam fost impotriva curentului de la bun inceput, am pus 17 piese pe primul album, de exemplu. Suntem noi mai ai dracu’, sa zicem. Iar lansarea de noi materiale ESTE o interactiune cu publicul, printre altele de asta s-au inventat internetul si radioul. Asta este, suntem creativi si nu ne putem abtine sa facem piese. Iar legat de promovare, lucrurile se vor schimba. Sa nu uitam ca nu s-a ocupat nimeni de noi in mod direct pana acum o luna si jumatate, cand, in sfarsit, ne-am gasit manager. Tot ce am reusit sa facem pana acum, mult sau putin, am facut strict pe puterile si munca noastra, lucru mai rar intalnit (zic eu) pe meleagurile mioritice. Iar investitia in album, nu ca ar fi un lucru important, culmea, chiar s-a scos.
Ati obtinut locul I la Best Romanian Alternative Newcomer 2012 in concursul organizat de site-ul Metalhead. Ce inseamna pentru voi acest lucru?
S.F.: Premiul asta a venit ca o confirmare ca munca noastra este apreciata si ne obliga sa facem muzica si pe mai departe, la un nivel superior celui de acum. Este un premiu important pentru noi, dat fiind faptul ca nu ne-a fost acordat de vreun juriu oarecare ci de public, cel mai important juriu.
B.V.:Inseamna ca nu cantam doar pentru noi si ca lumea apreciaza munca noastra, lucru care ne bucura si ne motiveaza extrem de tare. Noi le promitem tutror ca acesta e doar inceputul.
Credeti ca daca formatia s-ar fi „nascut” intr-o alta tara treburile ar fi sta altfel? Cum vedeti voi industria muzicala din Romania? E.L.: Daca formatia s-ar fi nascut in alta tara, Suedia spre exemplu, am fi fost probabil blonzi si nu ne-ar fi placut. Iar industria muzicala din Romania nu prea ne intereseaza. Pe mine unul sigur nu. Asa ca prefer sa nu o vad. Cand zic „industrie”, ma gandesc la piulite si suruburi facute pe banda rulanta si adevarul e ca nu mi-am dorit niciodata sa lucrez intr-o fabrica.
Rep.: Ce asteptari aveti de la 2013? M.B.: Deja am inceput lucrul la noul album si speram sa fie primit foarte bine de fani. O sa fie un pic diferit fata de primul album, insa nu inseamna ca o sa ne schimbam stilul de interpretare si de compus. E.L.: Imi doresc ca trupa sa ramana unita, sa lucram bine impreuna si sa scoatem un album mult mai bun decat primul. Lucram la asta.
Lasă un comentariu