Alin „Coiotu’” Dincă: „Sunt un om pe planeta asta, înainte să fiu solist într-o trupă rock”

Alin Dinca

Trooper a lansat pe 1 septembrie albumul „Ștefan cel Mare – Poemele Moldovei”,trupa fiind în momentul de față ocupată cu promovarea noului material discografic printr-un turneu național, care a debutat la Câmpina, pe 28 septembrie și va ajunge în 14 orașe din țară. Între timp, noi am reușit să-l prindem câteva momente pe Coiotu’ și am vorbit cu el despre noul album, despre „starea nației” și despre ceea ce urmează în cariera trupei.

Maximum Rock: Spuneți că încă de când ați început să lucrați la Poemele Valahiei, ați conceput ceea ce urmează ca pe o trilogie. Iată că, după o lungă așteptare, a apărut și partea a doua- „Ștefan cel mare- Poemele Moldovei”. Cum simțiți că a fost primit albumul de către fanii voștri?

Alin Dincă: Reacțiile au fost minunate. Se pare că lumea a rezonat cu „Poemele Moldovei”. Nu pot decât să mă bucur. Să vedem ce o sa facem la partea a treia. Am primit multe sugestii despre personajul central. O să ne hotărâm noi în următorii zece ani. Avem timp. Nu ne grăbim nicăieri. Trebuie să-ți mai spun că am lucrat la mix și master cu Peter Rutcho. Un om senzațional care s-a ocupat în trecut și de Parkway Drive.

Cum a decurs procesul de creație pentru aceste două albume, în mod specific? Cum v-ați documentat, de unde v-ați inspirat, cum ați compus versurile?

Balaurul a scris cam toată muzica. 95%. De versuri m-am ocupat eu. Am lucrat cu istorici, cu profesori, cu oameni care știu exact ce și cum. Însă nu am căutat să scriu versurile sub forma unei lecții de istorie. Am dorit să păstrez ceva din „vraja” timpurilor. Să nu pierd atmosfera de poveste… de legendă. Am urmărit traseul celor doi domnitori. Am ales momentele majore și am dezvoltat povestea în jurul lor.

Încercați cumva, într-o oarecare măsură, să răspundeți unei nevoi existente la nivelul societății românești prin lansarea de albume pe teme istorice? Ce credeți că ar putea schimba în mentalul colectiv apariția acestora?

Nu încercăm să schimbăm ceva în mod special. Lansăm mereu ce muzică vrem noi. Nu ne interesează trendurile. Acum, după 9 ani de la apariția „Poemelor Valahiei”, Balaurul a scris niște piese care am simțit că se potrivesc pentru partea a doua a trilogiei. Asta am făcut. Normal că vreau ca lumea să descopere mai mult din istoria noastră. Însă nu ține de noi. Există instituții în România care se ocupă cu treaba asta. Însă doar în acte. În realitate nu îi interesează nimic. Totuși, dacă am reușit să împing câțiva oameni să caute mai multe informații despre trecutul nostru… sunt fericit.

Un prieten de-al meu spunea că a învățat istorie cu Sabaton. Ați vrea ca elevii români să învețe istorie cu Trooper?

(Râde) Ne-ar onora. Știu că sunt școli unde profesorii au mers cu discurile noastre la orele de istorie. Este o situație teribilă în sistemul educațional din România… așa că sunt fericit să văd că elevii învață din orice sursă.

Ce urmează acum? Poemele Transilvaniei? Dacă da, care va fi personajul central și cum vă imaginați că se va dezvolta conceptul?

După cum spuneam și la începutul întâlnirii noastre, încă nu știm. Am primit sugestii. De la Burebista și Decebal, până la Mihai Viteazul și Cuza. Chiar nu știu. Am discutat puțin, însă în clipa asta avem de promovat un album abia apărut pe piață. Vedem peste câțiva ani cum încheiem trilogia. Până atunci mă aștept să apară alte două, trei discuri Trooper.

Pregătiți un concert unicat în București la începutul anului viitor. La ce surprize se pot aștepta fanii voștri?

Mereu încercăm să facem lucruri inedite. Clar o sa fie un show special și unic. Vom face tot ce ne stă în putere să îi ducem pentru două ore în povestea lui Ștefan cel Mare. Încă suntem în discuții și analize pentru forma scenei, decoruri etc. Ideea este că nu trebuie ratat!

Ești o prezență foarte activă și foarte urmărită pe social media. Cum îmbini spiritul civic și vocația de, să zicem, whistleblower, cu cea de artist? Știu că cele două nu sunt contradictorii, dar vreau să înțeleg cum se vede imaginea prin prisma ta.

Prezența mea în social media nu are legătură cu Trooper. Trooper este o formație de rock. Eu sunt un om care vede lucruri și are păreri. Dacă ar face alții ceea ce fac eu poate că aș sta mai liniștit. Însă frustrarea nu-mi dă pace. Refuz să văd cum se dărâmă totul în jurul meu, iar ăia de la putere nu fac nimic. Nu asta este lumea în care vreau să-mi cresc copilul. În România nu mai contează nimic în clipa asta. Nu contează cât înveți, cât te străduiești, cât de deștept ești, cât de pregătit… contează dacă ai relații. Totul se face pe relații și prietenii. Și tocmai de aia suntem în picaj liber. Dar dezvolt degeaba ideea, la rândul tău vezi și simți toate problemele. Ideea este că eu sunt un om pe planeta asta înainte să fiu solist într-o trupă rock. Am păreri, este dreptul meu să le expun și să mă lupt așa cum pot cu imbecilii ăștia. Nu ai idee câte amenințări și presiuni au făcut în ultimii trei ani. Însă cu atât mai mult nu vreau să renunț.

Ce vă doriți să realizați în perioada următoare?

Momentan singurul nostru scop este să ducem turneul la capăt cât se poate de bine. Facem totul pas cu pas. Ce o să fie… nu am de unde să știu. Ne bucurăm de momentul ăsta și de faptul că lumea iubește noile piese Trooper. Este minunat să vezi că la concerte publicul nu strigă numele pieselor vechi și vrea să audă material nou. Mai rar așa ceva. Le mulțumim din inimă!

Stay Trooper!

Mulțumim pentru timpul acordat, stay Trooper!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*