Artmania Festival (ziua 2)/10.08.2014, Sibiu

659 vizualizări

Autor: Adela Marian

Intotdeauna schimbarile de locatie au produs nenumarate neplaceri in randul publicului si din pacate, asta s-a intamplat si in cazul festivalului Artmania. Cu siguranta, ne amintim de editiile anterioare ale evenimentului, care se desfasurau in Piata Mare a Sibiului, unde exista acea atmosfera corespunzatoare unui festival metal; publicul era fara indoiala mai numeros, sunetul era exceptional, iar conferintele de presa se tineau ,,elegant” in Habitus.

Insa, cea de a IX a editie a mutat ,,distractia” in hala unei foste fabrici de cantare de la periferia Sibiului (Complexul Balanta). Problema nu ar fi fost asta, cat sonorizarea, care a lasat de dorit.  In ciuda eforturilor inginerilor de sunet, calitatea concertului nu a fost pe masura asteptarilor publicului, intrucat incinta nu era corespunzatoare unui asemenea eveniment. De asemenea, celelalte scene ale festivalului au fost plasate in alte locatii, care se aflau la distante mari fata de scena principala de la Vampires’ Den. In situatia asta, publicul a fost pus in neplacuta situatie de a viziona doar unul dintre evenimentele anuntate.

Pe langa aceste aspecte organizatorice, diversitatea a constat si in contrastul genurilor muzicale care se intersectau in zona. Astfel, ascultatorii de metal isi puteau schimba genul muzical preferat, traversand la terasa de vizavi unde se ascultau manele la maxim.

Insa, cu tot cu inconvenientele intampinate , trupele participante la festival au incercat sa ofere publicului show-uri exceptionale. De asemenea, orele de meet&greet au fost respectate, fiecare trupa avand posibilitatea de a-si cunoaste fanii intr-un mod organizat si civilizat. Astfel, fanii au plecat acasa cu cate ,,un suvenir” din partea idolilor si cu speranta ca aceastia vor reveni curand pe scenele din Romania.
 
Cea de a doua zi a festivalului a debutat cu trupe de pe scena underground-ului romanesc, care au incalzit atmosfera pentru concertele headliner-ilor. Quantiq si Tiarra au fost primele trupe care au deschis ziua festivalului, strangand un public numeros si asigurand un show pe masura. Curand va avea loc si lansearea celui de-al doilea album al brasovenilor de la Quantiq, asa ca asteptam mari progrese din partea lor. Tiarra ne-a incantat ca de obicei prin sound-urile deosebite si a surprins publicul prin prezenta lui Mihai(Mihu), solistul vocal al trupei Abigail, care a cantat alaturi de trupeti o melodie. Bineinteles, setlist-ul nu a fost lipsit de cel mai cunoscut cantec, ,,Ielele”.
Ziua a continuat cu grecii de la Shattered Hope, care au incantat publicul cu ritmurile de funeral/doom metal si care de altfel, au sustinut cu multa placere concertul din Romania si de asemenea, au socializat din belsug cu publicul, chiar si  in afara meet&greet-ului.

Riul Doamnei, italienii iubitori de mituri istorice romanesti, au mentinut atentia publicului prin alternantele simfonice realizate cu ajutorul sintetizatorului si clapelor, dar si prin versurile complexe care au captat atentia ascultatorilor  de extreme metal.  Trupa italiana a strans atat de mult public, dand senzatia unui concert propriu, neinclus intr-un festival.

Penultima trupa, Equilibrium a surprins prin originaliteatea stilului abordat, dar  mai ales prin prezenta scenica. Desi este o trupa relativ tanara, fondata in 2001, membrii trupei au atras simpatia fanilor atat celor de pe teritoriul Germaniei, dar mai ales, celor din afara tarii. Maiestria stilului consta in imbinarea elementelor de folk si symfonic metal, alaturi de growl-urile rasunatoare ale lui Robert. Astfel, trupa a produs numeroase reactii pozitive din partea publicului, oferind un ,,bis surpriza”. Band-ul se bucura de o popularitatea deosebita in Romania, astfel incat au fost spectatori care au cumparat biletul doar pentru Equilibrium.

Seara se incheie cu mult-asteptatii headlineri Therion. Dupa 2 ani, Therion revin in Romania, insa nu in aceeasi formula de la Arenele Romane. Din pacate, Lori Lewis a anuntat parasirea trupei dupa turneul din Mexic. Cum tot raul e inspre bine, membrii Therion au gasit rapid o inlocuitoare a lui Lori: este vorba despre  carismatica soprana, Sandra Laureano. Desi fanii nu sunt intotdeauna cei mai incantati de schimbari, noua componenta a trupei a dovedit ca poate fi pe masura celor de la Therion.
Show-ul a fost unul de exceptie asa cum Therion ne-au obisnuit pana acum.  Inceputul a fost unul spectaculos, prin piesa ,,The rise of Sodom and Gommorah”, care a indeplinit si rolul de intro.

Au urmat bine-cunoscutele song-uri, ,,Flesh of the Gods” si ,,Raven of Dispersion”, dar si melodii de pe vechile albume care au adus multa popularitate trupei: ,,Gothic Kabbalah”, ,,Asgard”, ,,Lemuria” ,,Poupee de cire”. Concertul s-a incheiat cu piesa de final, ,,To Mega Therion”, care a starnit fiori, asemenea melodiei de inceput. Asadar, ultima zi a festivalului de la scena Vampires’ Den a readus atmosfera marilor festivaluri europene in Sibiu.

In cadrul after-party-ului au concertat clujenii de la Hourglass. Ca o compensatie in urma deciziei poll-urilor de votare, acestia au reusit totusi sa concerteze in cadrul festivalului Artmania si au intretinut spre final atmosfera de sympfonic metal.

Aceasta a fost desfasurarea celei de a IX a editii Artmania si speram ca anul viitor sa fie o atmosfera si mai primitoare decat anul acesta intrucat traditia festivalului merita pastrata.

Citeste cronica primei zile de la Artmania Festival 2014!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*