ARTmania Festival (ziua I)/09.08.2014, Vampire’s Den, Sibiu

Editia de anul acesta a festivalului ARTmania soseste pe un val de schimbari ce pot fi catalogate ca fiind cel putin interesante. Detasat fata de celelalte aspecte organizatorice, schimbarea locatiei este cea mai controversata dintre toate.

Nimeni nu si-ar fi dorit schimbarea locatiei, dar aceasta s-a intamplat din ratiuni ce tin de partea administrativa si de autoritatile municipale. Daca este sa privim partea buna (si va invit sa faceti asta), atunci vom realiza ca tot raul e spre bine!

Dar pana la buna, sa terminam cu partea rea … noua locatie este destul de departe de centrul orasului. Aflata spre periferie, Vampire’s Den nu este altceva decat o fabrica putin renovata in asa fel incat tot evenimentul sa poata fi tinut in siguranta pentru toata lumea. Pentru bucuresteni, nu e nici mai mult nici mai putin decat un deja vu, dat fiind ca majoritatea locatiilor de concert din capitala sunt bazate pe aceasta structura. Alti participanti probabil isi amintesc de editia anului 2011, cand concertele din Piata Mare au fost continuate intr-o baza militara iesita din folosinta, la marginea orasului.

Cei care au cele mai multe puternice sentimente de nostalgie sunt cei care au cunoscut fiecare editie a festivalului si au ascultat fiecare melodie interpretata in inima Sibiului … printre ei ma numar si eu, cu jumatate de norma, caci aceasta este a cincea editie la care particip. Tocmai vorbeam cu un prieten vechi (de festival!) si ne aduceam aminte cum Tarja Turunen isi tinea spectacolul oglindita de luna plina, iar dupa ce Sonata Arctica a cantat „Full Moon”, astrul a aparut pe cer cat se poate de triumfatoare.

O alta experienta puternica a fost cea de anul trecut cand, dupa ce au terminat cei de la Orphaned Land, a urmat potopul. Sa fi fost coincidenta … ? Cert este ca ploaia a contribuit semnificativ la feelingul concertului Lacrimosa, iar mana de oameni care a ramas in fata scenei pana la final, poate sa confirme spusele mele.

In sfarsit, in prima zi a plouat, insa nu i-a pasat nimanui, din moment ce noua locatie era indoor, dar cu usile larg deschise ca sa circule aerul … pentru prima oara, fanii ARTmania au simtit ce inseamna sa te deranjeze fumul si caldura la lasarea noptii. Finalizand cu partile „rele” referitoare la locatie, am sa readuc in prim-plan faptul ca aceasta schimbare nu a fost dorita de organizatori si a fost intreprinsa din ratiuni administrative.

Nu sunt sigur daca partile bune pot concura cu cele rele, dar per total este o schimbare, chiar o schimbare a genului si, dat fiind ca avem parte de organizatori ambitiosi si responsabili, eu cred ca toate sansele sunt ca aceasta schimbare sa fie fructuoasa in final. In momentul de fata, nu mai conteaza ora, caci fiind intr-un spatiu privat, concertele pot tine pana tarziu. Asta a insemnat, automat, ca pot concerta mai multe formatii. Pe langa asta, avem mai multe puncte de interes, pe langa terasele si magazinele de alimente si bautura, precum standurile de merchandise (din ce in ce mai bune!), cinema, magazin de carti, loc de personalizat tricoul, spatiu tattoo samd.

Prima din cele doua zile de Vampire’s Den a adus urmatoarele formatii: Prohod, Hathor, Wartime, Diary of Dreams, Eluveitie si Rage. Destul de multa diversitate si de remarcat ca elementul symphonic a fost detronat de cel pagan, dat fiind ca Eluveitie a fost de facto atractia primei zile, iar in a doua vor concerta cei de la Equilibrium.

Primele doua formatii au incalzit publicul si i-au pregatit pentru ce avea sa urmeze: Prohod cu un melodic black metal, iar Hathor cu un melodic black-death. Daca prima formatie invoca motive ale naturii si ale omenirii in muzica lor, cea de a doua are de-aface cu extraterestri si fictiune, impingand imaginatia pe meleaguri indepartate. Wartime au fost prima formatie straina a zilei, veniti din Bulgaria. Cu o prestatie ce a lasat de asteptat mai mult din perspectiva actului artistic, baietii au mobilizat publicul, dand dovada de spirit pe scena.

Ei bine, Diary of Dreams a fost, cu siguranta, momentul cel mai asteptat de fete. Formatia nemteasca s-a prezentat in mod misterios in fata fanilor, acompaniati de jocurile de lumini ce abia atunci si-au confirmat prezenta. Urmati fiind de Eluveitie, consider ca acestia au fost favoritii participantilor, judecand dupa energia pe care au avut-o si dupa numarul acestora.

Eluveitie au promovat noul album „Origins”. De data aceasta Anna Murphy (voce, hurdy gurdy) s-a alaturat line-up-ului si a oferit un show de calitate. De pe noul album au fost cantate Origins, The Nameless, Call of the Mountains si King. Show-ul a fost finalizat cu Havoc si o absenta regretabila din setlist a fost Helvetios.

Ulterior au cantat Rage. Artistii au „exorcizat” publicul, facandu-i sa se dezlantuie in fata acestei masinarii germane de muzica. Multa viteza si multa tehnica in muzica lor si intre piese au fost introduse solo-uri consistente. Noaptea s-a incheiat romaneste cu horele incinse de An Theos.

Colac peste pupaza, prima experienta in Vampire’s Den a fost lunga si bogata in materie de muzica si lume buna. Cu toate acestea, ceva a lipsit din peisaj … acum ca avem pereti, nu mai putem sa admiram arhitectura veche a orasului …

Citeste cronica celei de-a doua zile a festivalului AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*