Anul 2013 a fost grozav cand vine vorba de muzica. Nici 2012 nu a fost rau, insa, personal, consider ca 2013 a fost mult mai bun. Mi-am dorit ca si 2014 sa mearga macar la fel de bine ca unul din anii anteriori, dar sunt cateva probleme.
Au trecut doua luni din 2014 si nu am primit nici un semn de viata din partea organizatorilor Rock the City. De asemenea, aveam o mica promisiune ramasa de acum doi ani si din pacate nu cred ca mai are cum sa fie onorata. Ma refer la OST Fest, cel care a facut ravagii timp de trei zile in capitala, venit tocmai din inima muntilor. Editia din 2013 a fost amanata (ceea ce a dus la un King Diamond cat se poate de suparat) si speram ca vom avea parte de a doua editie in vara aceasta. Greu de crezut, insa.
Tare mi-e teama ca si B’estfest va avea o soarta similara, dar sa ne rugam sa nu fie cazul! La ora actuala, ar fi cel mai longeviv festival din capitala, activ inca din 2007. Timp de sase ani a satisfacut variatele „papile gustative sonice” ale amatorilor de muzica din Romania, de la rock la hip hop, de la metal la electro samd. Din aria noastra, sa ne reamintim ca, datorita B’Estfest, fanii au avut ocazia sa-i vada pe scena pe Alice Cooper, Judas Priest, Santana, Motorhead, Kreator, Moonspell, Meshuggah si multi altii.
Dupa aceasta trecere in revista, realizam ca in vara capitala va fi destul de pustie. OST nu s-a anuntat, Rock the City parea ca s-a „dizolvat”, acum si B’estfest a fost anulat. Ce ne-a mai ramas de facut? Sa ne mutam in provincie! Mergem pe ideea ca „singura noastra scapare, e la mare”, cum spunea Tudor Chirila. Nu e rau, ba chiar deloc! E posibil ca provincia sa bata capitala cand vine vorba despre muzica, „tura” asta.
SummerWell ar fi „the last man standing” in Bucuresti, avandu-i „speculati” pe cei de la Placebo, pentru data de 10 august. Desigur, concertele si event-urile de o zi, fie in aer liber sau in club, vor avea loc in continuare in capitala: avem Sepultura, Moonspell si multi altii la inceputul lui iunie, 30 Seconds to Mars, Billy Idol (care, de altfel, va canta si in Cluj) si altele.
Cu toate acestea, am sa va rog sa imi dati voie sa semnalez niste diferente: in jur de noua luni pe an tot vezi concerte, fie cu trupe de afara, fie cu trupe autohtone. Te duci dupa amiaza, ca spre seara-dimineata sa te intorci. Ajunge! Vrem mai mult, mai multa muzica si mai multe zile! Vara e frumos si cald, cu vacante si concedii, atunci e pofta cea mare de festival! Sa stai ore intregi in fata scenei, sa asculti muzica pana iti perforezi timpanul si intre pauze sa-ti faci loc prin multime pentru a merge la toaleta si pe urma sa mai cumperi o bere.
Totusi, de ce vorbesc eu despre „pofta de muzica” la modul general? Daca intr-adevar ar fi fost raspandita pe la noi prin tara, atunci nu s-ar fi divizat festivalurile in concerte de o seara cu doi-trei artisti din strainatate, nu?
Acum sa revin la alternativele ramase, mai exact festivalurile din provincie. Acestea sunt, dupa cum urmeaza: Peninsula, un fest cu specific similar B’Estfest si organizat in Targu Mures. ARTmania are o traditie onorabila, fiind organizat pentru prima data in 2006. Ultimul festival de vara este Rockstadt, aflat la a doua editie.
Cele trei festivaluri nu se intersecteaza ca specific, ca gen al trupelor convocate, acoperind practic o arie extraordinar de larga a preferintelor muzicale: de la comercial/alternative (Peninsula), pana la filonul artistic adus de ARTmania si trupele extreme ce vin la Rockstadt.
Evenimentele mentionate formeaza un triunghi in interiorul caruia ar trebui sa se plaseze toti fanii muzicii din aceasta tara, in functie de cum ii „ghideaza” preferintele muzicale. Macar astea trei festivaluri sa le salvam! Cat despre cei care vor sa mearga la toate trei, sa stea in mijloc!
Da, stiu, sunt cat se poate de marxist cu ideea mea, cum ca puterea sta in mainile poporului, dar trebuie sa intelegem odata pentru totdeauna: noi suntem principala sursa de venit pentru industria muzicala. Daca vrem trupe, trebuie sa incurajam organizatorii financiar, adica participand la concerte. Daca nu facem asta, atunci nu vor exista bani in domeniu. Nu exista nici sponsori si nici miliardari filantropi in tara asta, doritori sa aduca muzica buna, doar de dragul norodului.
Asadar, dupa cum spunea ilustrul Caragiale, beti mai putina bere (decat el) si puneti bani la saltea! Ne asteapta vremuri grele si ce poate fi mai urat decat sa-ti arda palma ca vrei sa dai banul pe un bilet, dar sa n-ai la ce concert sa te duci?
Lasă un comentariu