Bucovina, Eternal Fire, Asemic, Tanin/ 12.12.2015, Arenele Romane, Bucureşti

277 vizualizări
Mult aşteptatul album „Nestrămutat” al ieşenilor de la Bucovina a fost lansat în mod oficial. Evenimentul a avut loc în cortul încălzit de la Arenele Romane, sâmbătă, 12 decembrie 2015. În deschiderea concertului acestora au cântat bucureştenii de la Eternal Fire, Asemic şi Tanin. Show-ul a fost peste aşteptările mele, ale publicului (din câte am văzut) şi chiar ale formaţiilor.

De la bun început, îţi puteai da seama că întreg evenimentul era foarte atent pregătit. Personalul de securitate era, practic, peste tot: de la poartă, unde ţi se făcea percheziţia corporală, până în fiecare colţişor din cort. În general, s-a pus accent pe astfel de măsuri, cum au fost, de exemplu, mesajele transmise pe ecranele de lângă scenă, în care ţi se spunea ce ar fi indicat să faci în cazul în care se produce o catastrofă. Toate aceste măsuri sunt mai mult decât binevenite. Să sperăm că ele nu se înscriu într-un trend şi vor fi aplicate cât mai mult timp de acum încolo, aşa cum era normal să se întâmple şi înainte de 30 octombrie.

Revenim la muzică, fără să uităm de organizarea minuţioasă de care vă spuneam adineaori. La 19:30, după cum eram anunţaţi, a început show-ul celor de la Eternal Fire. Bucureştenii cântă melodic black metal, cu influenţe death şi gothic. Am auzit melodii ca Defiled Graves, Call of the wolves sau Winter darkness. Publicul i-a primit destul de ok, însă eu cred că trupa poate mai mult. Performanţa se atinge în timp. Am încredere în metal-ul românesc.

Fumatul în cort a fost strict interzis, aşa că, dacă te ardeau plămânii, erai nevoit să ieşi afară. Să nu uităm că e luna decembrie şi, în cazul în care ţi-ai lăsat prea multe haine la garderobă, frigul îţi intră bine în oase şi nu se mai dă plecat. Mai mult decât atât, personalul de pază ne-a poftit frumos să ieşim din gang şi să nu fumăm în apropierea cortului. Măsurile preventive nu fac rău nimănui, ba din contră, ajută.

După ce au cântat prima piesă, metaliştii de la Asemic ne-au anunţat că „pentru cei care ştiu, noi nu avem vocal, dar şi pentru cei care nu ştiu, noi tot nu avem vocal”. Probabil o voce bună ar fi fost un plus pentru ei, însă eu cred că dintre trupele din deschidere, Asemic s-a prezentat cel mai bine. Liviu (tobe), Alexei (bas), Vlad (chitară) şi Tudor (chitară) formează un grup foarte bine închegat, în care fiecare membru are un rol clar definit. În cea mai mare parte, Asemic ne-a prezentat melodii de pe ultimul lor album, Luminescentity, lansat anul acesta, pe 23 octombrie. Până la acest concert, nu i-am mai ascultat şi mă aşteptam să anunţe titlurile melodiilor pe care le-au cântat, însă lucrul ăsta nu m-a deranjat foarte tare. În orice caz, viitorul aparţine rockerilor cu cămăşi negre.

Ultima trupă din deschiderea concertului celor de la Bucovina a fost Tanin. O trupă de death metal, cu influenţe black, care, deşi a fost formată recent (2014), îşi doveşte potenţialul ori de câte ori urcă pe scenă. Am ascultat piese precum This is not the end, Madness sau Home. Cea din urmă, cred eu, a sunat cel mai bine.

În pauză, melodiile celor de la Amorphis, Korpiklaani şi Svartsot se tot repetau. Nici că se putea mai bine, pentru că fiecare dintre aceste trupe merită ascultate. Ajung pe la standul de merchandise, însă nu sunt impresionat. Ceea ce s-a pus la vânzare a fost mult prea puţin pentru un eveniment la care erau aşteptaţi 1500 de oameni. Jetoanele – 7 lei. Se putea şi mai ieftin.

Punctul culminant al serii a debutat la ora 22:30. Jorge, Luparu, Vifor şi Crivăţ urcă pe scenă. Începe să cânte Bucovina. Copiii dimprejurul meu se încălzesc pentru pogo şi se pun pe treabă. Rând pe rând, alţi metalişti le iau exemplul. A fost o atmosferă incredibilă. Crivăţ nu se sfieşte să ne spună că trupa din care face parte nu a mai cântat în faţa unui public atât de numeros, venit în mod special ca să o vadă.

Am ascultat piese ce apar pe toate albumele Bucovina, de la Şoim în văzduh până la Straja şi, într-un final, Mestecăniş. De pe noul album, Nestrămutat, am putut auzi Dă-mi mâna, toamnă, Cărări în suflet sau Ultima iarnă. La piesa Sub piatra Doamnei, publicul din cortul de la Arene s-a împărţit în două. A urmat un wall of death de toată frumuseţea. În mare parte, pe parcursul concertului a fost mişcare. După două ore de cântat, trupa părăseşte scena.

Cam aşa a fost la lansarea albumului Nestrămutat al celor de la Bucovina. Un eveniment sold out, pentru că s-au vândut toate cele 1500 de bilete disponibile. Personal, cred că show-ul de pe 12 decembrie, din cortul de la Arenele Romane, a fost unul dintre cele mai bune pe care le-a susţinut până acum formaţia ieşeană.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*