Celelalte Cuvinte/ 18.10.2013, Cinema Patria, Bucuresti

Acustic – in ceea ce priveste o trupa rock – nu mai inseamna demult lipsa instrumentelor electrice, ci se traduce mai degraba prin eliminarea (sau diminuarea) distorsului. Nu stiu daca Celelalte Cuvinte a mai sustinut un astfel de concert (sunt aproape sigura ca nu in Bucuresti), dar am convingerea ca n-are cum sa fie altfel decat ceva special.

De la locul ales (Cinema Patria) la decorul scenei (mese si scaune din fier forjat, sticle albe de vin, zaruri suspendate – efectele „bolii de ganduri”) si reclamele unuia dintre sponsori cu nume de piese ale oradenilor.

Asa cum ma asteptam, chitarele aflate in asteptarea stapanului Calin Pop sunt toate semi-acustice, iar lor li se vor alatura chitarele bas acordate cald ale lui Marcel Breazu si bateria lovita cand in forta cu bete clasice, cand suav cu maturele de catre Leontin Iovan.

DianaCelelalte

Nu am anticipat insa lipsa clapei electrice a lui Tiberiu Pop – in locul ei ne intampina un pian negru, elegant si distins, o adevarata piesa de rezistenta a unui concert acustic.

In aplauzele publicului dispus pe doua nivele, cei patru apar pe scena la fel de eleganti ca pianul, in timp ce omul din umbra, inginerul de sunet Ovidiu Rosu, s-a ascuns la pupitrul tehnic pentru a perfectiona detaliile spectacolului.

Si nu ma insel cand spun spectacol, chiar daca luminile nu-s puternice, scena nu este invadata de flacari, iar membrii trupei nu redau un teatru indelung repetat. Poate ca unor trupe li se potriveste acest stil, dar nu este cazul Celelalte Cuvinte, care tocmai cu asta si-a castigat atati fani: simplu desi ingrijit pana la ultimul detaliu, onest desi filozofic, direct desi cu atatea implicatii. Iar concertul din seara aceasta, prin insusi natura lui, apropie si mai mult trupa de public, pentru ca sentimentele suna mai clar si mai profund in lipsa distorsului.

DianaCelelalte2

Piesele alese trec prin toata discografia, de la perioada cand oradenii imparteau o compilatie cu alte trupe rock pana la o ultima creatie, numita simplu pentru moment, „piesa noua”. Cu siguranta, fiecare dintre cei prezenti are cel putin un cantec pe care nu-l va auzi in aceasta seara, dar cele doua ore si jumatate de muzica acopera preferinte dintre cele mai diverse: O sa am si Iarba prin par pentru cei mai vechi ascultatori, Scrisori iubite, Despartire, In zori de zi (la care se aude un strigat din public: „Pittis!” urmat de zambetul trist al solistului) si Fantana suspinelor pentru martorii primului album, Paraul si Comoara pentru cei care au vazut trupa prinzand radacini, Oglinda si Cina dragonului pentru pustimea de la inceputul anilor ’90, Neam blestemat si Cel din rasarit pentru fanii castigati in perioada cea mai agresiva, strabatuta de influente doom si thrash, Pasare de plumb si In vin muiat pentru latura filozofica a publicului, Cinema pentru cei care au sustinut trupa intr-un moment de explorare a unor teritorii noi, Intre vise, Vocala, Stem, Stele si Umbra mea pentru a confirma actuala directie in rock-ul progresiv care i-a facut pe unii critici muzicali sa afirme ca Celelalte Cuvinte este Rush al Romaniei. Chiar daca fiecare album si perioada au admiratori specifici, trupa si intreaga sa activitate ii coalizeaza pe toti intr-un public fidel, pasionat si fervent.

Acustic si electrizant in acelasi timp, concertul din spatiul atipic al unui cinematograf-emblema bucurestean este un eveniment aparte al unei formatii deosebite. Fara sa fie urmata de cohorte de fani, asa cum este cazul altor trupe rock sau pop, reuseste sa fie de fiecare data la inaltimea unui public deloc nepretentios, iar daruirea cu care o face arata ca nu trebuie sa vorbesti mult sau sa rasufli flacari pentru a cuceri.

DianaCelelalte3

Gesturi simple, precum multumiri scurte dar din suflet sau semnarea unui autograf pe hartia intinsa de un copil, flancate solid de o muzica autentica, sunt ingrasamantul necesar noii pepiniere de iubitori de rock si metal. Iar in seara aceasta, copiii cu plete sunt multi, voit scapati din mainile parintilor rockeri „batrani”.

Foto: Diana Grigoriu

Vizualizeaza o galerie foto de la concert AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*