Creierul rockerilor, diferit de cel al ascultatorilor altor genuri de muzica?

O echipa de cercetatori din Canada a descoperit ca, atunci cand ascultam muzica noua, creierul nostru devine mai activ.

Cand creierul aude muzica noua, acea parte a lui care se ocupa cu recompensele este foarte alerta. Cu cat ne place mai mult piesa, cu atat organul este mai eficient in crearea de noi conexiuni. Aceasta activitate – ascultarea melodiilor – ne face mai destepti”, au declarat savantii de la Montreal Neurological Institute.

La studiu au participat 19 subiecti care au plecat urechea la 60 de cantece nemaiauzite, din diferite genuri muzicale. Creierul participantilor era cercetat cu ajutorul unui RMN.

Este neobisnuit ca acea parte a creierului – numita ‘nucleus accumbens’ – sa fie activa si atunci cand facem o activitate abstracta, ca aceea a ascultarii muzicii. De regula, vedem reactii in acest loc atunci cand satisfacem o nevoie primara – foame, sete, sex etc.”, au declarat oamenii de stiinta.

Urmatorul pas al savantilor va fi acela de a descoperi motivul pentru care oamenii prefera diferite genuri de muzica.

Suntem foarte curiosi care sunt diferentele neurologice dintre cei care asculta rock sau metal, si cei care sunt fani ai popului, sau ai muzicii electronice, ori simfonice. Vrem sa aflam de ce unii prefera Depeche Mode si nu Lady Gaga, sau vice-versa. De ce unii oameni savureaza Skrillex, in timp ce altii prefera folk-ul. Pricepeti si voi ideea„, a adaugat Valorie Salimpoor, cercetator-sef.

De ce Van Halen si nu Madonna, de ce Britney Spears si nu Metallica? Este o adevarata ghicitoare„, a glumit Salimpoor.

Savantii cred ca exista deosebiri intre activitatea cerebrala a unui fan al muzicii clasice, si cea a unui fan dub-step. 

„Exista posibilitatea sa gasim tipare de functionare diferite, dar inca nu suntem siguri„, explica Dr. Jeremy McJerrod 

Voi ce credeti? Exista diferente intre creierele rockerilor si cele ale ascultatorilor Innei, de exemplu?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*