Cu ce se va alege publicul dupa razboiul dintre Mircea Baniciu si Nicu Covaci?

1.105 vizualizări

Dupa ce pe pagina oficiala de Facebook a formatiei PHOENIX a aparut mesajul de mai jos, s-a aprins din nou discutiile intre Nicu Covaci si Mircea Baniciu.

Prezentam mai jos evelutia evenimentelor:

„Constată calitatea de autor a reclamantului cu privire la piesele declarate la UCMR – ADA, inclusiv referitor la operele muzicale pretinse de pârâți ca fiind opere comune interpretate de formația Phoenix. Respinge ca neîntemeiată cererea privind constatarea încălcării de către pârâți a dreptului de autor al reclamantului și ca neîntemeiate cererile de daune materiale și morale.”

**Editare ulterioara: Registratura Tribunalului Bucuresti a confirmat si admiterea petitelor privitoare la interzicerea interpretarii, comunicarii publice, etc. **

La scurt timp Mircea Baniciu a publicat urmatorul comunicat pe pagina sa de Facebook:

“Ca urmare a informatiilor aparute in aceasta dimineata, as dori sa fac putina lumina.

Nu am pierdut nimic in acest proces. Am fost dat in judecata de Nicu Covaci pentru ca in ultimii 20 de ani am cantat piese din repertoriul Phoenix (semnate de Nicu Covaci) fara a avea acordul sau, si pentru acest motiv mi s-au cerut daune materiale si morale in valoare de 350.000 de euro, iar colegilor mei Josef Kappl si Mani Neumann cate 10.000 de euro. Sentinta judecatorilor a fost aceea ca nu avem nimic de platit acestui om, care oricum in aceasta perioada a incasat drepturi de autor de zeci de mii de euro, ca urmare a interpretarilor noastre.

Totusi, la cererea lui Nicu Covaci, judecatorii au acceptat ideea ca nu avem voie sa interpretam pe viitor anumite piese din repertoriul Phoenix. As dori sa spun ca atat in formula Mircea Baniciu & Band, cat si in trupa Pasarea Rock, majoritatea pieselor interpretate sunt compuse de mine si respectiv Ioji Kappl. La cererea publicului am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele „Cei ce ne-au dat nume” si „Mugur de fluier”, piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii’70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. Nicu Covaci si-a arogat de foarte multe ori drepturi care nu i-au apartinut niciodata. Acesta este motivul pentru care, de la Revolutie incoace trupa Phoenix nu a avut continuitate, nu a mai creat nimic memorabil si si-a schimbat de numarate ori membrii.

Consider ca aceasta decizie este profund imorala, dar adevarul nu-l poate schimba nimeni. Piesele aparute in perioada 71-75 au fost compuse in cea mai mare parte impreuna, in sala de repetitii in care in care erau prezenti cativa oameni (membrii trupei, textierii, sunetistii formatiei).

In ce ma priveste, am la randul meu peste 100 de piese compuse pentru albumele proprii, piese care au devenit hituri indragite de public ulterior perioadei Phoenix. Ramas fara colegii de trupa, Nicu Covaci a compus niste piese banale, despre care majoritatea dintre dumneavoastra nu au auzit si nici nu vor auzi vreodata.

Acestea fiind spuse, consider ca cel mai mult a pierdut publicul romanesc, caruia i s-a luat dreptul de a asculta o muzica ajunsa legenda, in interpretarea ei originala.

Probabil ca va veti bucura de acum inainte de superba voce si chitara a lui Nicu Covaci, daca va mai avea vreun public care sa-i faca onoarea de a participa la concerte.

MIRCEA BANICIU”

Reactia lui Nicu Covaci nu s-a lasat asteptata, un comunicat oficial fiind postat la scurt timp pe pagina de Facebook:

Scrisoare publica adresata dlui Mircea Baniciu:

Stimate domn,

In urma solutiei pronuntate astazi de Tribunalul Bucuresti in dosarul in care ati fost parte, reactia care a aparut din partea dvs. pe pagina retelei de socializare, pagina care va apartine si este oficiala Mircea Baniciu, este una halucinanta. Citam:

„Am intrepretat la fiecare concert 2-3 piese de pe albumele „Cei ce ne-au dat nume” si „Mugur de fluier”, piese la care am contribuit atat la interpretare, cat si la compozitie in anii’70. Din pacate pentru noi, ele au fost semnate de Nicu Covaci la acea vreme, acesta comitand atunci si de nenumarate ori ulterior, falsuri in acte. Desi demonstrate, aceste lucruri nu mai au valoare astazi. „

Va solicitam cu tot respectul sa retrageti in mod public aceasta acuzatie extrem de grava pe care ati formulat-o la adresa liderului formatiei Phoenix, Nicu Covaci.
Ne punem, retoric, multe intrebari care vor ramane fara raspuns cu privire la sustinerile domniei voastre, insa le vom pastra pentru o eventuala judecata in apel, daca va fi cazul.

Insa asa cum exista lucruri permise, exista si lucruri care nu pot fi tolerate, iar o asemenea acuzatie face parte din a doua categorie. Mai ales cand nu exista absolut nici o dovada si nici macar o suspiciune plauzibila in acest sens!
Mana lunga a justitiei nu se intinde numai peste proprietatea intelectuala, ci si peste onoarea, reputatia si demnitatea persoanei, motiv pentru care va solicitam insistent retragerea cuvintelor publicate – care, speram noi (si preferam sa credem) ca fac parte dintr-o declaratie scapata de sub control in emotiile evenimentelor de astazi.

Reamintim ca la data de 13 iunie 2014, inainte de solutionarea sentintei, Nicolae Covaci a postat pe pagina oficiala de Facebook urmatoarele:

„Eu am o vorba: poti obtine orice in viata, daca esti dispus sa platesti pretul.. aici se blocheaza cei mai multi, cand isi dau seama ca e scump. Eu am platit preturi gigantice! Oamenii ma admira, vai, cate am realizat, ma opresc pe strada sa ma felicite sau sa imi stranga mana, dar ce am platit, si ce am pierdut pentru ca Phoenix sa reziste, nu ma intreaba nimeni. Si rar ma plang…

Prin formatia Phoenix au trecut 40 de oameni… le doresc sa cante, sa isi faca trupe, sa le mearga bine, pentru ca toti au fost muzicieni de exceptie ! Ioji? Ioji a fost unul din cei mai buni pe care i-am avut ! E normal sa faca muzica. Sa cante si impreuna, daca vor ! Dar nu piesele mele !

Cele mai dure preturi care mi s-au impus au fost tocmai pentru muzica pe care am facut-o! Erau vremuri in care piesele mele au sfidat totul si… nici „aia” nu erau prosti… Cand i-am scos pe baieti (nota:fuga in occident, in 1977) , toti cei care aveau sarcina sa raporteze orice miscare de-a noastra au luat o palma ingrozitoare! Nici nu vreau sa ma gandesc ce au patit! Am reusit ceea ce ei prezentau ca imposibil, le-am ras in fata.
Cand au omorat-o pe maica-mea,dupa 90, cand au bagat cutitul in ea de 30 de ori apoi i-au dat foc de vie, mi-a zis capitanul de politie: Covaci, asta e razbunare! Tu esti vizat! Deci pentru ce le-am facut, pentru sfidare. Pentru ca le-am scos de sub nas toata formatia… inclusiv pe unii care acum ma injura…. Ma rog, ce s-a intamplat dupa aceea nu mai conteaza.

A ramas muzica mea. Am platit pentru asta preturi uriase ! Am facut-o cand nimeni nu mi-a dat voie si cred in ea si astazi. Deci pot sa pierd orice in viata asta, dar sa nu incerce nimeni sa imi ia muzica, pentru ca ma supar urat!
40 de ani n-au zis nimic, pana azi n-au avut asemenea curaj! Pai, eu sunt platit ca autor pentru orice difuzare, chiar crede cineva ca ar fi acceptat ei asta, daca ar fi fost si piesele lor? Da’ ce, suntem la gradinita?
In orice caz, pot sa primesc daune de 1 euro. Sau un leu. Ma intereseaza muzica mea si nu permit nimanui sa si-o atribuie. Oamenii asculta piesele, nu se uita la fata mea sau la ce haine port.

Si daca mai are curaj cineva sa minta cu nerusinare, cum ca am vreo pretentie cu Andrii Popa, fac un circ monstru… cat sunt ei de avocati. De aia nici nu am venit la proces, mi-e sila de minciuni. Nu e prima data cand au spus asta… data trecuta m-am ridicat si am plecat.

Asa au spus si ca m-am trecut eu autor la Ciocarlia si Balada lui Porumbescu! Pai, la Ciocarlia exista un aranjament al meu, pe care il cant in concert. Aranjorul e aranjor, cu alte drepturi, nu autor. Am aflat si eu din presa ca la Gema (nota:echivalentul UCMR din Germania) cica sunt trecute pe numele meu… nu o sa gasiti niciodata declaratii semnate de mine cu asa ceva! Mi-am pus oricum avocatii sa faca notificari, celor de la GEMA, sa le spuna ca daca exista asa ceva, e o greseala. Aia au spus ca vor cauta, dar n-au mai zis nimic.

Deci, indiferent de solutia de saptamana asta, ma duc pana in panzele albe pentru muzica mea. Nimeni nu vine dupa 50 de ani sa spuna ca e a lui! Nimeni! M-a costat prea mult.”

Realizat de Mihaela Coposciuc, Press PR Phoenix

Este foarte clar ca, in final publicul este cel care va pierde din acest razboi, cei tineri dar si cei care s-au hranit spiritual, pe vremea „regretatului“ cu piesele Phoenix cantate de catre Mircea Baniciu.
Cu ce se va alege publicul dupa razboiul dintre Nicu Covaci si Mircea Baniciu?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*