De ce Lou Reed nu poate fi uitat niciodata

Lou Reed, unul dintre cei mai importanti artisti rock din ultimii 50 de ani, a murit ieri la varsta de 71 de ani. Cauzele decesului sunt inca necunoscute, dar in luna mai cantaretul a suferit un transplant de ficat.

Moartea artistului a venit ca un soc pentru industria muzicala, drept dovada fiind zecile de mesaje transmise de artisti rock in ultimele ore. Tom Morello, Nikki Six, Slash, Flea, Billy Idol, Paul Stanley, Steven Tyler, Dave Navarro, David Drainman sunt doar cativa artisti care regreta moartea lui Lou Reed.

Multi se intreaba de ce insa Lou Reed este o figura atat de importanta pe scena. Multi il considera pe regretatul artist un mosulica senil care a creat ingrozitorul si oribilul album „Lulu” in colaborare cu Metallica. Albumul este atat de macabru incat acesta este considerat de publicatiile de specialitate cel mai prost album metal din istorie. Acest lucru insa nu este de negat.

Lou Reed a fost un artist de geniu, iar faptele pot demonstra acest lucru. Un prim argument pe care il evocam este chiar cariera de invidiat al artistului. La mijlocul anilor ’60, Lou Reed ii cunoaste pe violonistul John Cale, chitaristul Sterling Morrison si baterista Maureen Tucker si infiinteaza formatia The Velvet Underground. Albumul de debut, „The Velvet Underground & Nico” din 1967, este considerat alaturi de discuri precum „Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band” al formatiei The Beatles sau „Blonde On Blonde” al lui Bob Dylan ca unul dintre albumele de baza a muzicii rock.

 

In schimb, The Velvet Underground nu a cunoscut la inceput succesul comercial. Din 1970, Lou Reed incepe o lunga cariera solo. Muzicianul a lansat pana la moartea sa 22 de albume, 12 albume live si 44 de discuri single. Numarul este imens si putini artisti in lumea asta au reusit aceasta performanta.

In al doilea rand, Lou Reed a schimbat fata rock-ului pe care il cunoastem. Si putem face o simpla schema pentru a va demonstra ca nu glumim deloc. Va vom prezenta in urmatoarele fragmente trupele care au fost legate de muzica lui Lou Reed:

  • Fara Lou Reed, nu am fi avut punk rock-ul. Nu am fi avut trupe precum The Sex Pistols, Black Flag, The Clash, Television sau Dead Kennedys.
  • Fara punk rock, nu am fi avut post-punk-ul. Nu am fi avut trupe precum Joy Division, The Cure, The Smiths, This Heat, Talking Heads, Wire, Gang of Four, Nick Cave, The Feelies sau Swans.
  • Fara post punk, nu am fi avut alternative rock-ul pe care il stim astazi. Nu am fi avut trupe precum Pixies, Radiohead, Pavement, R.E.M, The Replacements, Nine Inch Nails, Cocteau Twins sau Weezer.
  • Fara alternative rock, nu am fi avut indie rock-ul de astazi. Nu am fi avut trupe precum Modest Mouse, Built to Spill, Pavement, The Strokes, Yo La Tengo, The Dismemberment Plan, Arctic Monkeys, Interpol, Deerhunter sau TV on the Radio.
  • Fara Lou Reed, nu am fi avut noise rock. Nu am fi avut trupe precum Sonic Youth, Big Black, The Jesus Lizard, The Jesus and Mary Chain, Fugazi, Boris, sau Dinosaur Jr.
  • Fara noise rock, nu am fi avut shoegaze. Nu am fi avut trupe precum My Bloody Valentine, Ride, Slowdive, Galaxie 500, Flying Saucer Attack sau Have a Nice Life.

Totul este un lung sir fara sfarsit. Aceasta este mostenirea pe care Lou Reed ne-a lasat-o in urma.

In al treilea rand, Lou Reed a avut un rol important in istoria universala. Stiati ca a existat o legatura intre Lou Reed si dizidentul ceh Vaclav Havel? Ei bine, intre anii 1967-1968, Vaclav Havel a vizitat SUA de unde a cumparat un album The Velvet Underground. Exact nu se stie care album, unii spun de „Velvet Underground & Nico”, altii spun de „White Light/White Heat”.

Havel s-a intors acasa cu discul Velvet Underground si a reusit sa treaca prin vama fara sa ii fie confiscat albumul. Discul a fost copiat si a trecut din mana in mana in miscarea artistica din Praga, influentand astfel trupele din acele timpuri. Unul dintre oamenii care au prins o copie a acestui album a fost Milan „Mejla” Hlavsa care activa in formatia Plastic People of The Universe. Aceasta canta coveruri dupa Velvet Underground si Frank Zappa.

In 1968 are loc Primavara de la Praga unde tarile membre Pactului de la Varsovia invadeaza Cehoslovacia. In urma represiunii, Plastic People of The Universe li se interzice sa mai cante. Trupa totusi a continuat sa sustina concerte clandestin iar membrii sai au fost arestati in 1976 de autoritatile comuniste. Arestarea lor, precum si a altor artisti, a dus la infiintarea miscarii pentru apararea drepturilor omului Charta ’77 condusa de Vaclav Havel. Acesta a fost insa si el arestat si inchis pentru dizidenta sa.

 

Dupa aproape 12 ani, Charta ’77 a reusit sa darame regimul comunist din Cehoslovacia iar Vaclav Havel a ajuns din inchisoare conducatorul statului ceh.

Ce spuneti? Credeti ca Lou Reed este un nume care va disparea din mintea rockerului de rand? Ei bine, noi nu credem acest lucru, si v-am demonstrat de ce.

http://maximumrock.ro/wp-content/uploads/2013/10/images.thehollywoodgossip.com_iu_t_xlarge_l_v1382896491_attachment_lou-reed-pic.jpg


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*