E-an-na: „Am vrut ca trupa asta să fie unică, din cât mai multe puncte de vedere, pe cât posibil originală” (Interviu)

6.294 vizualizări

Sunete de cimpoi, puțină vioară ici-colo, chitare cu un număr neobișnuit de corzi – sunt doar câteva din elementele ce caracterizează muzica trupei folk metal E-An-Na, o apariție surprinzătoare pe scena metal românească și una dintre cele mai îndrăgite trupe tinere românești de acest gen.

I-am ascultat pentru prima dată live la Maximum Rock Festival și mare mi-a fost mirarea să constat energia debordantă a acestora din timpul concertului. Și pentru că de curând trupa a lansat și un EP intitulat „Jiana” pe care fanii bucureșteni îl vor putea asculta live pe 20 noiembrie în club Fabrica, am profitat de ocazie și i-am luat pe membrii trupei la întrebări despre muzică, noul EP și…bancuri cu ciobani. 🙂

—————————————————————————————————————————————————————————————————–

Fără îndoială, dintre trupele tinere metal din țară, vă bucurați de cel mai mare succes la ora actuală. V-ați așteptat la acest lucru sau e o surpriză și pentru voi ?

Dragos : Nu cred că putem spune că ne-am asteptat sau că am fost surprinsi când am conștientizat că prindem, pur și simplu am plecat de la început cu speranță și încredere.

Ovidiu: Să fiu sincer, nu m-am așteptat la asta, mai ales că „Jiana” are și o parte de black metal, dar în schimb am văzut că toată lumea o iubește si cred că o să ajunga la 100.000 views la un an de când am pus-o, lucru la care sincer nu mă așteptam. Suntem recunoscători celor  care au cumpărat tricouri / merch și le oferim EP-ul pe gratis.  Acest lucru ne-a ajutat cu sala de repetiții și să mai lansăm piese.

Andrei: Da şi nu. Mi-am dorit de mult timp să fac asta aşa cum trebuie ș în adâncul sufletului cred că ştiam că odată ce asta avea să se întâmple, probabil avea să prindă. Totuşi, ideea era să sune bine: nu m-am gândit nici o secundă ce impact am putea avea.

Ioana: Sincer, în momentul în care am intrat în proiectul E-an-na, nu m-am gândit ca voi avea parte de experiențe atât de frumoase pe scenă vreodată. Dar, din fericire, implicarea și pasiunea noastră pentru ceea ce facem au reusit să ajungă la cei din public, prin ajutorul muzicii, evident. Iar asta e un lucru ce nu poate decat sa te bucure.

Care credeți ca sunt „ingredientele” succesului avut de primele piese E-an-na ?

Ovidiu: Faptul că am avut grijă și la învelișul cu care le prezentăm (video → Mulțumim Isa!, mixing), dar și faptul că am fost ajutați de mulți oameni cu promovare (Cerbu, Aventurile lui Sărăcel, Codrin Bradea, etc).

Dragoș: Învelișul, după cum a sugerat deja și Ovidiu, dar si energia. Însă un ingredient foarte important se afla și în publicul nostru, pofta de energie și de nou.

Andrei: Ce-a zis Ovi, deşi pare-mi-se că şi compoziţia în sine e ceva destul de nou pentru scena românească.

Ioana: Atenția și inspirația cu care au fost compuse piesele, ideile muzicii si versurilor, combinarea unor stiluri foarte diferite, toată implicarea membrilor, atât în a creea ceva de calitate, dar și în promovarea rezultatelor finale, plus ajutorul prietenilor și susținerea necondiționată a oamenilor ce ne ascultă.

Pe scena romanească există un adevărat curent Folk Metal. Ce va deosebește față de celelalte trupe ?

Ovidiu: Elementele moderne (breakdown-uri, chitări pe 7 corzi, o producție mai amplă) și  faptul că nu suntem 100% o trupă de folk metal, se pot simți foarte multe influențe care sar din acest tipar.

Dragos:  Armonia dintre influentele noastre. În plus, îl avem pe ”Maestrul” Andrei Oltean.

Alex: Cu siguranta influentele trupelor moderne, cum zice si Ovidiu.

Ioana: Categoric, combinarea elementelor atât de diferite din punct de vedere muzical reprezintă un lucru ce atrage atentia si starneste interesul.

Folosiți un alfabet propriu, atât pentru logo-ul trupei, cât și în videoclipurile cu versuri. Puteți să ne spuneți mai multe despre acest alfabet ?

Andrei: Am vrut ca trupa asta să fie unică, din cât mai multe puncte de vedere, pe cât posibil originală, şamd. Dat fiind că “E-an-na” este numele lumii pe care noi o creăm prin arta noastră, ni s-a părut normal să extindem pe cât posibil domeniul acestei lumi.

Ovidiu: Am vrut să reinventăm tatuajele în chineză.

Ioana: Y seamănă cu cheia sol.

Recent ați lansat primul EP oficial. Ne puteți spune niște povești “picante” privind realizarea acestui material, de la compoziție, până la înregistrări și producție audio?

Andrei: Pe două piese am chemat mai mulţi oameni pentru „gang vocals“, lucru care evident că s-a încheiat cu nişte beri şi poveşti frumoase. Tot aşa, am invitat pe oricine dorea în Crama National, în Sibiu, ca să înregistrăm sunetele alea de crâşmă de pe “Hora pe Furate”.

Ovidiu: Tot EP-ul a fost înregistrat cu o singură pana pe care ne-am chinuit să nu o pierdem. Vocile au fost înregistrate până târziu intr-o fabrică abandonată de jucării. Au fost și un număr considerabil de schimbări chiar în momentul înregistrării pieselor, deoarece au apărut și alte idei. A trebuit să sacrificăm o oaie încât să aibă EP-ul succes. Glumesc.

Care este reacția publicului  la piesele noi față de single-urile realizate până în prezent?

Andrei: Reacţia este pozitivă şi foarte energică. Sunt piese pe care le cântăm de la început și lumea abia aştepta să le scoatem. Ne întrebau de luni de zile “când apare piesa cutare?”. E foarte mulţumitor să ştii că ai muncit atât şi se văd roadele.

Ovidiu: Evident publicul are altă reacție când o piesă este lansată și sunt fericit că în final toate piesele se pot găsi și pe youtube. E complet altă reacție și e mereu mai frumos când cântă și publicul cu tine.

Sunteți în plin turneu de promovare a acesuti EP. Ne puteți da mai multe detalii despre turneu?

Andrei: Turneul este intitulat, sugestiv, “Jocurile Jienei”, întrucât EP-ul se numeşte “Jiana”. Suntem convişi că niciuna dintre locaţiile pe care le vom vizita nu vor scăpa fără un joc, o horă, un mosh pit, etc. E un turneu încă în lucru, la care încercăm să mai adăugăm nişte date. Am pornit cu Timişoara şi Arad, iar reacţia a fost extraordinară.

Ovidiu: E un turneu pe care încercăm cât de mult să-l extindem. Foarte mulți fani nu sunt din orașe centrale și astfel e mai greu să ajungem și pe la ei, dar facem tot ce putem. Chiar le sugerăm să vorbească și ei cu pub-urile locale și astfel poate reușim ceva.

Ioana: Începutul turneului a fost neașteptat, multă lume nerabdătoare și entuziasmată, lucru ce ne-a încurajat foarte mult. Am rămas surprins placută când am întâlnit oameni care veneau din alte localități pentru a ne putea asculta și susține.

Fiind la început de drum, probabil aveți așteptări și dorințe privind cariera și viitorul trupei. Intenționați să vă consacrați integral muzicii sau vreți să păstrați muzica pe post de hobby ?

Ovidiu: Ar fi un vis devenit realitate dacă am reuși să facem doar acest lucru.

Andrei: Pentru mine muzica nu a fost niciodată un hobby (poate doar în prima lună de fluier) şi nici nu va ajunge vreodată doar atât. În ultima jumătate de an am sacrificat orice, oricând a fost necesar, în detrimentul dezvoltării trupei, şi aşa va rămâne în continuare.

Dragoș: Pot să spun fără vreo temere că toţi facem deja sacrificii cu ideea ca în viitor să nu mai stea nimic intre noi şi muzică.

Ioana: De mic copil, muzica e singurul lucru pe care il fac cu maxima implicare si care mi-a captat atentia si interesul. Aceasta arta a trecut de mult peste stadiul de hobby la mine, ceea ce înseamnă că sacrificii sunt facute în mod constant pentru a putea fi cât mai activă pe acest plan.

Dacă ar fi sa faceti un turneu international in deschidere la o trupa mare, care ar fi aceea ?

Ovidiu: Eluveitie!

Alex: Arkona

Andrei: Arkona

Paul: Opeth (combo breaker)

Ioana: Bartok. (glumesc)

La ce festival international credeti ca va canta E-an-na live peste 10 ani ?

Ovidiu: Eu sper să ajungem la Download in Anglia.

Andrei: Hellfest, Kilkim Zaibu, Carpathian Alliance. Sunt destule care-mi vin în minte.

Ați cântat de curând la Maximum Rock Festival 2016 unde ați avut parte de o primire călduroasă din partea fanilor. Ce așteptări aveți din partea oamenilor care vor veni pe 20 noiembrie să vă asculte/vadă în Fabrica? Aveți ceva mai „special” să le transmiteți acestora?

Ovidiu: Este primul concert „de capul nostru” la București, deci evident avem foarte multe emoții, mai ales fiindcă e duminică. Față de orice alt concert de până acum, o sa avem totuși timp sa pregătim sunetul, deoarece nu ne aleargă nimeni. O să fie și probabil printre puținele in care o să putem fi mai intimi cu fanii, deoarece nu avem o limită strictă. Cu siguranță o să fie o experiență diferită față de fiecare concert E-an-na din capitală de până acum.

Ultima intrebare: știți bancuri cu ciobani ? 🙂

Ovidiu: Cam toata viata mea e o glumă, deci…iar dragii mei colegi pot să confirme asta.

Andrei: Îmi vine unul în minte, da’ e prea porcos pentru un interviu. Cine vrea să-l afle să mă caute la o bere 😛

Alex: Tricoul lui Ovidiu este un banc scurt.

Ioana: Nu imi vine niciunul in minte, pana acum nu am cunoscut niciun cioban care sa merite efortul de a cauta glume cu aceasta referire. (ha!)

———————————————————————————————————————————————————————————————

Nu uitați că E-An-Na va concerta duminică, 20 noiembrie, în club Fabrica din București, alături de trupele GRAY MATTERS și PYROBLAST.
Biletele sunt disponibile exclusiv prin www.AmBilet.ro la prețul de 20 lei (presale).
Event: E-an-na & Gray Matters & Pyroblast / Bucuresti

e-an-na-concert-fabrica


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*