Editors – The Weight of Your Love

Noul album al formatiei britanice de rock alternativ/indie EDITORS este o bijiuterie pentru melomanii nostalgici care duc dorul unor trupe ca Interpol sau Joy Division.

Mai mult, Tom Smith, solistul grupului, are una dintre cele mai expresive voci din industrie la momentul actual, evocandu-l discret pe Brendan Perry de la Dead Can Dance.

Dupa o schimbare de componenta determinata de plecarea chitaristului Chris Urbanowicz, inlocuit cu Justin Lockey si Elliott Williams, si o pauza de patru ani de la aparitia discului „In This Light and On This Evening”, trupa a revenit cu un material puternic.

„The Weight of Your Love” a fost lansat pe data de 1 iulie 2013 si contine 11 melodii nou-noute. Discul incepe cu „The Weight” care deschide materialul cu o piesa cu influente din zona new-wave-ului optzecist.

Auzim chiar si un Depeche Mode tarziu in compozitie. „Sugar” reprezinta poate cea mai „optimista” piesa de pe un disc care cultiva gratios estetica melancoliei.

Chiar daca laitmotivul cantecului este versul „It breaks my heart to love you”, in general orchestratia, usor orientala, are un vibe pozitiv. „A Ton of Love”, noul single, aduce un echo (and the Bunnymen) din zona The Cult, amestecat cu niste U2.

„What Is This Thing Called Love” este influentata compozitional de unele dintre cele mai triste melodii ale lui Brett Anderson, solistul Suede, in timp ce falsetto-ul abordat de Smith aminteste de Chris Martin de la Coldplay.

Balada suava acompaniata de pianul minimalist dar sentimental ridica problema iubirii, o tema preferata pe acest disc.

„What is this thing called love that you speak of, because we’re out of it”, suspina Smith intr-o piesa care va fi cu siguranta hit in randul spiritelor marcate de un anumit tip de sensibilitate desueta.

„Honesty” dezvaluie spectrul vocal vast al lui Smith, care e capabil sa afiseze cel mai profund bariton, dar si o „raguseala” epica a la Bruce Springsteen. „Nothing” reprezinta un cantec versatil, cu o orchestratie bazata pe instrumente de coarde si o productie impecabila realizata de Clint Mansell (autorul coloanelor sonore ale unor filme ca „Black Swan” sau „The Fountain”).

„Formaldehyde” si „Hyena” ne duc in plina zona Interpol si Joy Division. Nu lipsesc referintele la grupuri cult ca Siouxsie and the Banshees. In mod categoric, aceste doua melodii vor fi imnurile ascultatorilor miscati de nostalgiile „goth”-ului timpuriu.

„Two Hearted Spider” incepe cu un beat din zona The Cure, dar animat de vocea senzuala si „atmosferica” a lui Smith. „The Phone Book” intervine cu un registru orchestral mai usor, cu niste note din zona rockului acustic profesat de un Noah Gundersen, sau chiar de Red House Painters. Nu lipsesc si niste „tente” de folk american.

„Bird of Prey” incheie discul cu un cantec hibrid, care combina un ritm indie foarte modern, cu o linie clasica de pian si un bas subtil din aceeasi sfera post-punk.

Chiar daca discul si-a atras cateva critici din partea scepticilor, „The Weight of Your Love” este un album foarte bun care contureaza cu maxima iscusinta portretul muzical al unei formatii care a creat un sound recognoscibil si sofisticat. 

Editors este o trupa imprevizibila si plina de suflet intr-un curent care s-a obisnuit sa-si duca traiul dupa o reteta consacrata si neexceptionala.

Tracklisting:

1. „The Weight”
2. „Sugar”
3. „A Ton of Love”
4. „What Is This Thing Called Love”
5. „Honesty”
6. „Nothing”
7. „Formaldehyde”
8. „Hyena”
9. „Two Hearted Spider”
10. „The Phone Book”
11. „Bird of Prey”

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*