Grimus – Aniversare 10 ani / 26.02.2016, Arenele Romane, Bucuresti

352 vizualizări

Săptămâna și aniversarea. Vineri a fost rândul trupei GRIMUS să se sărbătorească cu mare fast la Arenele Romane – vorba ceea, nu în fiecare zi faci zece ani de existență. Cu ocazia asta, și-au chemat și niște trupe prietene să cânte în deschidere, numai nume unul și unul: byron, Toulouse Lautrec, Les Elephants Bizarres și The Mono Jacks. Se anunța un eveniment pe cinste, de la care chiar nu aveam cum lipsi.

Am ajuns destul de devreme la Arene și cum îmi intrase frigul în oase după numai o jumătate de oră de stat la poartă, am fost tare fericită când m-am urnit într-un final glorios către cortul încălzit în care avea să aibă loc concertul. Pe scenă deja urcaseră byron, așa că m-am grăbit să găsesc un locșor cât mai bun de unde să urmăresc în voie tot ce se petrecea.

Așa după cum oricine ar fi putut bănui aruncând un ochi pe program, formațiile din deschidere au cântat puțin, doar câte trei piese fiecare, rolul lor fiind mai degrabă să dezmorțească atmosfera și să pregătească publicul pentru concertul Grimus decât să fie acte de sine stătătoare. Nu o să vă povestesc foarte multe despre ce au făcut și cum au fost, pentru că toate cele patru formații sunt nume binecunoscute pe scena alternative de la noi, și cred că orice persoană care le-a văzut măcar o dată în concert știe foarte bine ce le poate pielea, mai ales într-un loc în care sonorizarea e de calitate bună. O mențiune specială pentru coverurile după Grimus, o chestie care mi s-a părut tare simpatică, în special pentru varianta piesei „In Your Eyes” interpretată de The Mono Jacks – dar aici, ce e drept, sunt și un pic subiectivă, având o slăbiciune mare atât pentru piesa cu pricina, cât și pentru vocea lui Doru Trăscău, una din multele voci din alternative cu care pot să zic că am crescut.

Okay, și a trecut și momentul magic și scurt al prietenilor din deschidere, și a venit rândul sărbătoriților. Dar până la el ni s-au gâghilat urechile într-un mod plăcut cu o variantă inedită a piesei „Privește-mă”, cu colaborarea Corului de copii Radio, cor care a zăbovit cât să mai ajute pe-o piesă, „Haze”. A urmat o succesiune nebună de piese frumoase, dintre care amintesc „Just Pray”, ce a fost cântată cu vechiul toboșar Grimus, Cristi Boțan, „Backseat Driver”, „In a Glimpse”, „Political Animals” (și uite așa iese la iveală iubirea mea nemărginită pentru Panikon…) și „Face the Light”.

După toată vijelia asta, băieții au dat-o pe acustic, fix la timp să ne mai tragem și noi sufletul. Interludiul a debutat cu prima piesă Grimus, anume „Solitude”, care a beneficiat de prezența a doi invitați speciali din trecutul trupei, Paul Pătrașși Ionuț Sandu. La piesa următoare publicul s-a putut bucura de o altă invitată, Boro, care a cântat la oboi. Dar momentul cu adevărat special a fost cel de imediat după, când un spectator și-a cerut, foarte emoționat, de soție prietena la microfonul împrumutat de către trupă, imediat înainte de interpretarea piesei „In Your Eyes”, care a fost și prilejul perfect pentru Doru de la The Mono Jacks să reapară pe scenă.

După trecerea acestui moment relativ mai liniștit (și zic „relativ” pentru că publicul a cântat din toți plămânii pe „In Your Eyes”), a venit la rând săltăreața „Started”, prilejul perfect pentru un crowdsurfing de toată frumusețea din partea solistului Bogdan Mezofi. A urmat „Fingertips”, după care formația s-a axat cu preponderență pe albumul Emergence, pe care îl cam neglijase până atunci, beneficiind și de prezența lui Apartman/Cătălin Rulea de la Toulouse Lautrec pe piesa „Vitriol”.

Toate ca toate, dar când s-a suit Dan Byron pe scenă pentru „Time to Be Good Friends”, cunoscută și drept „una dintre piesele mele favorite de pe preafavoritul album Panikon”, am simțit că mă duc de-a dreptul în stratosferă. N-am cuvinte să descriu interpretarea aceea, și probabil că o să le mai caut mult timp de acum încolo. Hai să zicem că a fost extraordinar și să o lăsăm așa.

Și cum nu se poate concert aniversar fără un bis consistent, am fost tratați cu patru piese, toate în limba română: „Umbre” (unde iar a cântat publicul din toți rărunchii), „Ultima oară”, cântată cu fostul clăpar Dorin Țifrea, care apăruse și în prima parte a concertului pe melodia „Confused”, „Privește-mă” cu George de la Travka, un alt segment absolut senzațional, și cea mai nouă melodie semnată Grimus, și anume „Vom lupta”. Sfârșit de aniversare, în aplauze prelungite. Și parcă mi-aș fi dorit să nu se termine, cu toată durerea pe care începusem să o resimt în picioare.

Ce să vă mai spun? Sunetul a fost impecabil. Artiștii la fel. Publicul a fost primitor, o idee mai liniștit decât cel prezent la aniversarea Vița de Vie de weekendul trecut (m-aș aventura să spun că și media de vârstă era mai mare), dar bucurându-se evident de eveniment și cu momente de entuziasm zgomotos din care nu a lipsit tradiționalul cântec de la mulți ani.

Am plecat de la Arene cu ditamai zâmbetul pe buze și cu o stare de bine care s-a prelungit lejer până a doua zi pe seară. La mulți ani, Grimus, să ne cântați și încântați mult timp de acum înainte!

SETLIST GRIMUS
Haze (+ cor)
Addiction
Just Pray (cu Cristi)
In a Glimpse
Backseat Driver
Confused (cu Dorin)
Political Animals
Vanity
Face the Light
Egretta (As If It’s Real)
Solitude – acustic (cu Paul și Ionuț)
Promise – acustic (cu Boro)
In Your Eyes – acustic (cu Doru)
High
Started
Fingerprints
Legends
Vitriol (cu Rulea)
Emergence
The Hell I’m In
Satellites & Crashing to Earth
Time to Be Good Friends (cu Dan)
BIS
Umbre
Ultima oară (cu Dorin)
Privește-mă (cu George)
Vom lupta


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*