Hiraeth: despre scena underground și concertele alături de Dirty Shirt

746 vizualizări

Pe 25 și 26 octombrie, Dirty Shirt vor vizita Iași și Suceava, iar formația invitată să încălzească publicul este Hiraeth

Hiraeth este o trupă de melodic metalcore din Iași ce a fost fondată în octombrie 2015. Pe parcursul anilor, formația a adunat concerte din orașe precum Sibiu, Piatra Neamț, Iași, Râșnov și Chișinău. Hiraeth a bifat câteva apariții în cadrul festivalului Rock’n’Iași, atât Indoor cât și Outdoor. Pe lângă asta, formația a obținut locul al doilea în cadrul concursul Wacken Metal Battle Romania 2018 iar în vara anului 2019 formația și-a făcut simțită prezența la festivalul Rockstadt Extreme Fest, unde au ajuns să cânte pe Scena Brașov în urma concursului Rockstadt Underground Artists.

Ca să-i cunoașteți mai bine și să aflați mai multe despre Hiraeth, Andrei de la voce și Alex de la chitară ne-au răspuns la câteva întrebări despre experiența Rockstadt Extreme Fest 2019, cum e să ai o trupă încă la început și, evident, despre Dirty Shirt dacă tot vor cânta în deschidere.

 1. Salut, mulțumim că ați acceptat să ne răspundeți la câteva întrebări. S-o luăm cu începutul. Cum vă simțiți după succesul de la Rockstadt Extreme Fest 2019, v-ați revenit?

Andrei (voce): Salutare și mulțumim pentru invitație, ăsta este genul de întrebare la care cam niciodată nu știu să răspund, dar aș putea spune ca da, oarecum am revenit la realitate. Faptul că am cântat la festivalul la care merg an de an de la ediția din 2014 a confirmat afirmația ca visele se împlinesc, mai ales ca am cântat în aceeași zi cu Katatonia, una din formațiile care și-a pus amprenta pe mine când eram adolescent.

Alex (chitara): Personal, nu cred. Încă mai am momente cand mă gandesc ca “wow, chiar am cântat la Rockstadt Extreme Fest!”. Asta este cea mai mare realizare a noastră până în momentul de față. Am intrat în competiția respectivă mai mult din curiozitate, am zis “să încercăm și noi, ce avem de pierdut?”. A urmat un val uriaș de susținere din toate direcțiile, ceea ce ne-a încurajat să dăm tot ce avem mai bun (ceea ce am și făcut) și, uite așa, am cântat la cel mai mare festival de metal din țară. Toate s-au întâmplat într-un interval foarte scurt, numai ce am clipit și ne aflam în Râșnov, cu instrumentele după noi.

Image may contain: one or more people and people on stage

 1. Credeți că acum vi s-au deschis mai multe căi spre a deveni una dintre cele mai cunoscute formații din România, curg invitațiile la concerte?

Andrei (voce) : Am putea fi, dar totul ține de noi din punctul meu de vedere. Ca întotdeauna, vom da tot ce avem mai bun din noi, au fost și câteva invitații la concerte, dar în rest, pentru aproape tot tour-ul de promovare al noului nostru single, “Ghosts”, am organizat noi sau am căutat noi formații alături de care sa cântăm în unele locații din țară.

Alex (chitară): Absolut deloc. Căile nu ni se deschid singure, trebuie noi să mergem din ușă în ușă si să batem în speranța că se deschide o cale. Cert este însă că acum putem merge cu încredere să batem la ușă și chiar să fim luați în serios. La început ne simțeam prost să vorbim cu formații mari, credeam că încă nu suntem pregătiți să prestăm alături de ele. Însă insistând am ajuns să deschidem pentru Rotting Christ. Urmează să plecăm în turneu pentru a promova noul nostru single, “Ghosts”,  și sperăm ca după terminarea acestuia, să intrăm în vizorul câtorva organizatori de concerte.

 1. Ați avut – sau aveți – acel tip de panică atunci când sunteți în deschidere și în fața scenei e aproape gol? Ce vă trece prin cap la vederea acestei imagini evident groaznice pentru orice formație, mai ales începătoare?

Andrei (voce) : Sincer, nu se mai pune problema dacă cântam în fața a câtorva persoane sau în fața unui număr mai mare. Va fi același show, ba chiar uneori e un feeling diferit (în sensul bun) pentru că unele concerte cu oameni puțini sunt mai intime, mai personale.

Alex (chitară): Indiferent de câte persoane se află în public, noi prestăm ca și cum am avea sala plină, acesta este un principiu după care toți ne ghidăm. S-a întâmplat să cântăm în fața a 10-15 oameni, dar cum am menționat mai sus, am cântat ca și cum sala era plină (mă rog, beciul mai bine zis). Am observat un trend în care, la început de concert, nu este mai nimeni în față însă treptat, lumea se adună. Unii fie sunt ieșiți afară să fumeze, fie sunt la bar sau în alte colțuri ale locației în care cântăm. Astfel, frica de a deschide fără public dispare cam după primele minute când vedem că lumea se adună încetișor. În momentele astea îmi trece prin cap dorința de a cânta pentru cât mai multă lume, doar că uneori este imposibil acest lucru, mai ales când cântăm pentru prima dată într-o anumită locație. Chiar dacă lumea nu se adună, Hiraeth oferă celor 10 oameni care stau și ne ascultă și care se bucură de muzica noastră un show destinat unei săli pline.

 1. Sunteți fani Dirty Shirt, mergeți să „vă rupeți” la concertele lor când prindeți ocazia?

Andrei (voce) : Nu mă pot pronunța în numele celorlalți colegi. Știu că unii dintre noi sunt fani, eu personal nu sunt așa mare conossieur al mixului de instrumente tradiționale sau folclor si alte genuri (nu numai rock/metal). I-am văzut live de câteva ori, au câteva piese care îmi plac și le mai ascult din când in când. Chiar și asșa, faptul că nu sunt un fan al genului abordat nu schimbă faptul că îi respect si că sunt foarte bucuros de toate reușitele lor, mai ales de faptul că au fost invitați să cânte la Wacken. Din toata inima, bravo lor, sunt sigur că au muncit mult pentru asta și se vad în sfârșit roadele.

Alex (chitară): Nici eu nu pot răspunde cu certitudine pentru ceilalți colegi, însă mie îmi plac enorm de mult, i-am văzut live de două ori, o dată la Rockstadt Extreme Fest 2018 și o dată în 2017 la Iași  (în ambele ocazii au venit cu ansamblul folcloric). Urma să-mi cumpăr bilet și pentru concertul din Iași de anul acesta. Eu sunt genul care nu “se rupe” la concerte (chiar dacă obișnuiam să fac asta acum ceva ani), prefer să stau liniștit și să mă bucur de muzică.

 1. Cu ce alte formații de la noi ați vrea să împărțiți scena?

Andrei (voce): Ha’, întrebarea asta mi-e tare dragă. Primele două nume care îmi vin în cap sunt For The Wicked și Breathelast, formații pe care le ascult des și le respect enorm de mult. Admir felul în care Mihai (solistul din Breathelast) susține scena underground si cum ajută formațiile; ușor, ușor încep și eu să îi urmez exemplul. Dacă toți ne-am susține cât mai mult, poate, poate scena underground din România ar fi mult mai bogată. Alături de cei din For The Wicked am avut un concert, iar energia și atmosfera de acolo au fost fix ce trebuie, all the love for this band! Printre alte nume pe care aș vrea să le menționez, căci iar sunt formații tare dragi mie sunt H8 si Crize din București, W3 4R3 NUM83R5 din Brașov, dar si prietenii noștri din Blackout și Valak, formații cu care plănuim sa concertăm în viitorul apropiat. Și cu cât mai multe formații, mai ales tinere, ca și noi, pentru că țin să mai adaug un lucru referitor la scena muzicală: support DIY as much as possible and do not let your local scene die!

Alex (chitară): Cu formații asemănătoare nouă ca sound precum Breathelast, W3 4R3 NUM83R5 sau For The Wicked (cu ei am cântat o dată, dar tare mi-aș dori să mai împărțim scena). La Rockstadt ne-am împrietenit cu Valak, o formație din București cu care posibil să organizăm un concert și suntem amici și cu formația Blackout din Cluj, deci sperăm la o colaborare și în partea vestică a țării.

 1. Ce specialități pregătiți pentru 25 și 26 octombrie?

Andrei (voce) : Printre specialitățile unui show Hiraeth se numără workshop-uri de aerobic, dansuri de societate, surf, cățărat, ping-pong cu vocaliștii si multe altele. Put on your dancing shoes and let your energy roam loose!

Alex (chitară): Un show marca Hiraeth, plin de mișcare și energie. Toți cei care ne-au văzut live până acum știu că nu există spațiu pe scenă care să nu fie călcat de minim unul dintre noi (deseori și în afara scenei, aici ma refer la Andrei, unul dintre vocaliștii noștri; de el o să se izbească cei din mosh pit, la propriu).

Biletele se pot achiziționa exclusiv prin AmBilet.ro la următoarele prețuri:

Iași: 

 • 40 lei  – 29 lei – Earlybird (preţ pentru primele 100 bilete)
 • 40 lei  – 35 lei – Presale (preţ până pe data de 24 octombrie, inclusiv)
 • 40 lei – Normal Ticket (preţ în ziua evenimentului, online şi la acces)

Suceava:

 • 40 lei –  29 lei – Earlybird (preţ pentru primele 100 bilete)
 • 40 lei –  35 lei – Presale (preţ până pe data de 25 octombrie, inclusiv)
 • 40 lei – Normal Ticket (preţ în ziua evenimentului, online şi la acces)

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*