Jurnal de turneu: Dirty Shirt – European Freak Show Tour 2014

Cel de-al doilea turneu european DIRTY SHIRT, din etapa „Freak Show”, a luat sfârșit. Formația a concertat în 5 țări – Austria, Germania, Olanda, Belgia și Franța.
 
 Deoarece finalul acestui turneu reprezintă un moment important în cariera grupului, Dirty Shirt a decis să marcheze cele mai importante momente din cadrul lui istorisindu-le în jurnalul de mai jos, pe care îl puteți citi exclusiv în Maximum Rock Magazin. 

Jurnalul de turneu

Iată-ne la sfârşitul unui capitol important din istoria trupei, etapa „Freak Show” încheindu-se cu al doilea turneu european Dirty Shirt, care a inclus 10 concerte în 5 ţări: Austria, Germania, Olanda, Belgia şi Franţa.

A fost o perioadă foarte intensă în care am trăit momente unice, şi sperăm să revenim pe rutele europene cat de curând. Ne-am bucurat mult să vedem că majoritatea publicului prezent – format din prieteni dar şi mulţi fani care ne-au descoperit pe internet sau ne-au văzut live anul trecut – a venit special pentru Dirty Shirt la aproape toate concertele.

În plus, mulţi dintre ei ne cunoşteau piesele de pe albumele precedente şi au participat la finanţarea albumului nou. Unii au străbătut sute de kilometri pentru a ne vedea deşi nu ne cunoşteam personal.

Transmitem mii de mulţumiri publicului, precum şi trupelor sau promoterilior care ne-au ajutat să organizam acest turneu. Încet dar sigur, Dirty Shirt începe să-şi facă un „nume” şi în străinătate. Aşadar, nu putem fi decât entuziaşti privind viitorul formaţiei.

Joi 13 Noiembre: Dirty Shirt + Mayburn @ Reppluged, Wien (A)

La Viena am fost primiţi extraordinar de Asociaţia Culturala Kabaitan, organizatorii concertului. Ajunşi la clubul „Reppluged” nu am putut decât să apreciem condiţiile tehnice foarte bune ale sălii. Publicul prezent nu a fost foarte numeros, iar faptul că trupa locală Mayburn (o trupă stoner excelentă) a avut un alt concert imediat în weekend a contat şi el. Putem spune că publicul prezent a venit aproape exclusiv pentru Dirty Shirt. Ambianţa a fost frumoasă, atât noi, cât şi publicul simţindu-ne minunat. În concluzie, nu putem fi decât mulţumiţi că în sfârşit am reuşit să avem o primă „intrare” în Austria.

Vineri 14 Noiembre: Bremer Metal Fest @ Blues Club, Bremen (D)

Bremen DS

Cu riscul de a ne repeta în acest „jurnal de turneu,” trebuie  să laudăm condiţiile tehnice excelente pe care le-am găsit şi la Blues Club din Bremen. Cum în această vară am cântat la Wacken (festival situat destul de aproape de Bremen), unde am întâlnit personal organizatorii festivalului, dar şi datorită faptului că la acest festival au participat anul trecut prietenii de la Gothic, am avut parte de o primire călduroasă atât din partea organizatorilor, cât şi a publicului prezent în număr destul de mare.

Sâmbăta 15 Noiembre: Mind:Soul & Dirty Shirt @ Blanko, Emmen (NL)

Concertul din Olanda a fost “rezolvat” în ultimul moment, datorită anulării altuia programat iniţial în Germania. Astfel, cu câteva săptămâni mai devreme am reuşit să programăm Dirty Shirt în deschidere la Mind:Soul, o trupă de prog metal olandeză  interesantă. A fost prima noastră experienţă în Olanda, unde am fost foarte bine primiţi. Păcat că publicul prezent a fost puţin numeros, însă asta nu ne-a împiedicat să dăm un concert „ca la carte.” De asemenea, a fost o oportunitate excelentă să prezentăm live în premieră patru piese de pe viitorul album „Dirtylicious” (Mental Csárdás, Hoţii, Cojones de Maramu şi Dirtylicious).

Duminică 16 Noiembre: Dirty Shirt, Trouble Agency & Morning Chaos @ Le Garage, Liège

Concertul din „Le Garage” a însemnat o revenire a trupei în oraşul de pe Meuse. Aşa cum am sperat, ne-am reîntâlnit cu prieteni şi fani din oraş. Morning Chaos, trupa locală de alternative rock care a cântat în deschidere, a avut un show excelent, fiind urmaţi de thrasherii de la Trouble Agency, câştigătorii Metal Battle Belgia. Deşi nu vrem să facem „catalogări” ale publicului, trebuie totuşi să recunoaştem că în ţările francofone ambianţa a mult mai încinsă la concertele din ambele turnee europene Dirty Shirt.

Luni 17 Noiembre: Dirty Shirt, Neverland in Ashes, Endless Breath & As Living Ghosts@ Underground, Köln (D)

În mod normal, lunea e o zi „moartă” pentru concerte, însă când eşti în turneu, orice concert reprezintă o oportunitate, costurile fiind aceleaşi. Astfel, am sesizat posibilitatea unui show în clubul Underground Cologne (una din locaţiile „mitice” ale culturii alternative din zonă). Deşi concertul nostru a fost programat în sala mică, acolo am găsit nişte condiţii tehnice şi acustice mult peste ce se găseşte în majoritatea cluburilor din România. În deschidere au cântat trei trupe germane pe felia metalcore/deathcore (stil foarte apreciat în Germania), toate fiind de calitate. Din nou am avut parte de o seară reuşită, cu o ambianţă excelentă.

Marţi 18 Noiembre: Dirty Shirt, The Losts & Astimos @ El Diablo, Lille (FR)

Acesta a fost primul concert din Franţa pe care o considerăm a doua noastră „casă.” Nici nu e de mirare având în vedere numărul însemnat de recenzii, interviuri şi concerte, dar şi publicul entuziast prezent în număr mare. Iar asta s-a văzut la Lille. Deşi era o zi de marţi, micul club „El Diablo” a devenit neîncăpător. Au venit prieteni şi fani ai tuturor trupelor de pe afiş, aşa că atmosfera a fost extraordinară. Prima trupă, Astimos, pe care o cunoaştem de ani buni (am cântat împreună la East West Fest France), au încântat publicul cu stilul lor „Gipsy metal” foarte apropiat de cel Dirty Shirt. Au urmat prietenii de la The Losts cu un heavy metal melodic de primă clasă. La concertul nostru a fost un dezmăţ total pornit de români (o parte din ei fiind prieteni) care erau deja bine familiarizaţi cu majoritatea pieselor.

Miercuri 19 Noiembrie: Dirty Shirt & Captain Frapat @ Le Klub, Paris (FR)

Concertul din Paris s-a desfăşurat în aceeaşi notă ca cel din Lille: un club mic, însă mai bine echipat tehnic, care s-a umplut repede datorită publicului numeros venit fie pentru Dirty Shirt, fie pentru Captain Frapat, un power trio excelent, cu o prestaţie live impecabilă. Pe ansamblu, am avut parte de un show excelent cu o ambianţă fierbinte şi un sound impecabil, adică de toate ingredientele necesare unei seri memorabile.

Joi 20 Noiembrie: Dirty Shirt & Uncolored Wishes @ Brin de Zinc, Chambéry (FR)

08 Chambéry by Denis Charmot 2

Fiind primul nostru concert într-un oraş mic ca Chambéry, într-o seară de joi, publicul a fost mai puţin numeros, însă călduros şi dornic să participe activ la show-ul nostru, ceea ce a făcut să avem din nou parte de o seară reuşită. În parte, asta s-a datorat şi primirii celor de la clubul Brin de Zinc, un club relativ mic, dar cu dotări tehnice excelente. Pe deasupra, am apreciat mult şi prestaţia celor de la Uncolored Wishes, cu care ne-am reîntâlnit şi a doua zi la Grenoble.

Vineri 21 Noiembrie: Dirty Shirt, Uncolored Wishes, Backdawn, Belly Button Window @ L’Ampérage, Grenoble (FR)

Cum anul trecut cel mai bun concert a fost la Grenoble, eram foarte nerăbdători să revenim la clubul Ampérage, cea mai frumoasă sală mică-medie pe care am văzut-o vreodată. Cu o capacitate de peste 200 persoane, sala beneficiază de o configuraţie ideală şi dispune atât de o scenă încăpătoare şi înaltă, cât şi de echipamente audio şi lumini profesionale. În plus, au o echipă tehnică (sunet şi lumini) excelentă, compusă doar din fete (ceva rar întâlnit în acest domeniu). Un concert la Ampérage te face să te simţi ca într-o sală de 500-1.000 persoane. Aşteptările noastre nu au fost deşarte, şi putem spune ca Grenoble e oraşul din străinătate cu cel mai mare contingent de fani Dirty Shirt. Prima trupă de pe afiş a fost Belly Button Window, care cântă un rock alternativ original şi catchy. E una din trupele preferate cu care am cântat în acest turneu. E clar că au perspective interesante în faţă. Au urmat thrasherii de la Backdawn, câştigătorii finalei franceze Metal Battle. La concertul nostru sala era bine umplută, iar ambianţa şi primirea publicului au fost extraordinare. Un lucru care ne bucură este faptul că fanii prezenţi au reacţionat pozitiv şi la cele patru piese noi, aşa cum reiese şi din clipurile pe care l-am postat recent pe pagina noastră de Facebook. Având în vedere că noi considerăm publicul drept judecătorul suprem al muncii noastre, putem spune că suntem pe drumul cel bun. La fel ca şi anul trecut, concertul din Grenoble va rămâne un concert de referinţă în istoria trupei.

Sâmbătă 22 Noiembrie: Dirty Shirt, Toumaï & Ghouls Stone Valley @ Le Korigan, Aix-En-Provence (FR)

În mod deja tradiţional, am încheiat turneul european în sudul Franţei. La fel ca anul trecut, ultimul concert l-am dat alături de Toumaï, o trupa funky-jazzy-metal extraordinară, având în componenţă nişte oameni foarte faini. Ne-au primit regeşte atât la concert, cât şi după la proprietatea din Provence, unde am continuat petrecerea până la ore târzii. Ca şi la Grenoble, clubul Le Korigan e o sală adaptată pentru concerte de anvergură mică-medie, cu o scenă „adevărată” şi echipament profesional. Concertul s-a dezmorţit mai greu: publicul puţin prezent la început şi micile probleme de sunet au făcut ca prima trupa, Ghouls Stone Valley, să nu se poată exprima la potenţial maxim. La Toumaï lumea a fost deja mult mai numeroasă, iar showul lor a fost de nota 10. Se vede că au câştigat experienţă într-un an. La noi, asa cum ne-am obişnuit deja în Franţa, ambianţa a fost la cote maxime, Rini terminând concertul pe braţele publicului.

* * *
Cam asa a fost „European Freak Show Tour 2014,” un turneu care încheie un capitol important şi memorabil din istoria Dirty Shirt. Acum privim înainte, ne concentrăm forţele pe următorul album „Dirtylicious” şi turneul care va urma în 2015. Vom reveni cu noutăţi promiţătoare cât de curând.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*