Occult-Rock-ul contemporan: revolta sonica impotriva mainstream-ului

481 vizualizări

Cand „occult-rock-ul” a aparut acum 4 decenii, pe la sfarsitul nebunilor ani ’60, motivul emergentei genului a fost revolta impotriva curentului hippie.

Nu toti tinerii empatizau cu principiile luminoase ale acestei miscari culturale asa ca au decis sa exploreze si latura intunecata, cu tot continutul ei.

Astfel a aparut asa-zisul „rock-ocult”, care folosea sonoritati sinistre si vorbea, prin versuri, despre vraji, demoni, forme alternative de spiritualitate, blesteme, sacrificii, diavol si multe altele.

Formatiile emblematice pentru acest gen au fost Blue Oyster Cult, Black Widow, Coven (ai carei membri sustin si acum ca sunt inventatorii semnului „devil-horns” si primii utilizatori ai unui blastbeat), Wicked Lady, Zior si Black Sabbath.

In afara de primii si de cei din urma, care au avut o cariera longeviva, ceilalti adepti ai genului au disparut relativ repede, dar au lasat in urma o mostenire bogata.

De fapt, atat de semnificativa a fost aceasta incat a facut posibila invierea curentului in secolul XXI, la mai bine de 40 de ani dupa perioada sa de glorie.

Recent au aparut trupe ca Ghost, The Devil’s Blood si Uncle Acid and the Deadbeats care reiau idiomul sonic ocult si-l actualizeaza in asa fel incat sa-l aduca in contemporaneitate.

Exista o motivatie culturala pentru reaparatia acestui gen de muzica. Este vorba despre refuzul muzicienilor tineri de a ceda in fata presiunilor tehnologizarii si mecanizarii excesive a actului artistic.

Chiar daca formatiile mentionate canta in 2013 si au un line-up fraged in ceea ce priveste varsta, ele utilizeaza un sound analog, cald si intesat de elemente psihedelice, care par desprinse din anii ’70.

Mai mult, predilectia pentru temele „oculte” dezvaluie si un dispret fata de mainstream-ul vaduvit de continut liric semnificativ.

Maximum Rock Magazin aduce in lumina reflectoarelor cateva trupe contemporane de „occult-rock” pe care merita sa le asculti.

Ghost

The Devil’s Blood

Uncle Acid and the Deadbeats

Kadavar


Orne

Jess and the Ancient Ones

Witchcraft

Blood Ceremony

Orchid

Christian Mistress

Trupele mentionate sunt doar cateva din cele care formeaza scena infloritoare a rockului ocult. Fenomenul muzical este unul foarte interesant pentru ca dovedeste o aplecare a muzicienilor cu o configuratie sufleteasca vintage spre cultivarea – oarecum romantica – a virtutilor muzicii vechi. 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*