Placebo – Loud Like Love

Dupa patru ani de pauza discografica, formatia PLACEBO a scos pe data de 16 septembrie 2013 un album, „Loud Like Love„, care poate fi numit fara riscuri comeback-ul anului.

Materialul va beneficia de promovare intr-un mod inedit, printr-o emisiune live Youtube in care trupetii vor sta de vorba cu oamenii din spatele discului, de la realizatorul artwork-ului, pana la producator. Urmareste show-ul AICI de la aproximativ ora 10 seara.

Astfel, Placebo dovedeste inca o data ca este una dintre cele mai moderne si inovatoare formatii contemporane, organizand un „release party” multimedia, accesibil fanilor din toate colturile lumii.

Cat despre albumul in sine, acesta este tot ce si-ar putea dori un fan al trupei, dar si un admirator al sonoritatilor postmoderne de rock, cu profunde, dar contagioase elemente electronice.

„Loud Like Love” este un caleidoscop fascinant care prezinta toate laturile formatiei; o compilatie stilistica ce rezuma cu maiestrie evolutia sonica a uneia dintre cele mai importante formatii de rock a timpurilor noastre.

Materialul contine cateva capodopere notabile. „Hold On To Me” este un cantec-statement, cu versuri ravasitoare si o structura compozitionala sofisticata, din care nu lipsesc insertii simfonice. Expresivitatea piesei poate misca pana si un suflet impietrit.

„Exit Wounds” se remarca prin poemul carnalitatii duse la paroxism, pe fondul unei gelozii toxice, dar inspirationale. De notat faptul ca Brian Molko este un textier-poet, a carui sinceritate dezarmanta creeaza veritabile momente lirice de confesiune. Acest tip de expresivitate este cel mai rar si autentic, caci artistul care il detine se „naste” cu el, il are „incorporat” in ADN. Fie ai acest har, fie nu il ai, caci el nu poate fi invatat.

Bucata suna atat de „Depeche Mode” la inceput incat te simti confuz. Oare a sarit playerul direct in folderul cu piese DM? Dar nu, este doar o iluzie creata de apartenenta la aceeasi „scoala” expresiva ca legendarii veterani.

„A Million Little Pieces” si „Bosco” reprezinta cele mai elegante melodii de pe disc, dezvaluind o latura mai putin cultivata de Placebo. De la structura compozitionala, pana la instrumentele si efectele folosite (pianul clasic, tandretea chitarelor, sound-wall-ul discret si delicat), cantecele arata ca trupa a ajuns la maturitate.

Sensibilitatea abisala a acestor piese este indulcita de compozitii mai ludice precum „Too Many Friends” sau „Rob The Bank”, cele mai optimiste, jucause si „dadaiste” bucati de pe „Loud Like Love”. Prima vorbeste despre felul in care relatiile umane s-au blazat din cauza excesului de „social-media”, in timp ce „Rob The Bank” suna ca o parabola suprarealista („Rob the bank, then take me home and make love”, „Rob the bank, then pick your nose”).

Melodia are chiar si cateva elemente de stoner/ psychedelic rock in stilul Queens of the Stone Age.

„Scene of the Crime”, probabil cea mai „catchy” piesa de album, „Purify” si „Begin the End” se afla intre extreme, abordand problema relatiilor cu mai mult pragmatism, atitudine evidenta si in utilizarea sound-urilor trademark ale Placebo.

„Purify” are capacitatea de a-l lua pe sus pe ascultator, inducandu-i o stare naturala de „high”. „Begin the End” este o tragedie in consacratul stil Placebo care debuteaza cu un riff atmosferic si curat, dublat de un ritm repetitiv care, impreuna, dau nastere anxietatii.

Vocal, Molko exceleaza, realizand unele dintre cele mai bune prestatii ale sale. Glasul sau este in perfecta forma si mai expresiv ca niciodata, conducand piesele prin valentele sale acute si prin abilitatea extraordinara de a da forma celor mai adanci temeri, disperari, resemnari s.a.m.d.

Tematic, materialul abordeaza in mod deosebit problema relatiilor, in special cele de dragoste. De la amanti despartiti care inca se mai iubesc si sufera in tacere imaginandu-si atrocitatile sexuale savarsite de „altul” cu El/Ea („Exit Wounds”), pana la rusinea adanca si induiosatoare simtita de cineva care face rau din peversitate/slabiciune celui iubit („Bosco”), avem intreg spectrul emotiilor umane.

Ca productie, materialul este ireprosabil, Placebo livrand un disc „lectie” pentru toti cei care vor sa abordeze un sound asemanator.

„Loud Like Love” este unul dintre cele mai remarcabile albume lansate in 2013 si ii va incanta cu siguranta atat pe fani, cat si pe novici.

Tracklist:

‘Loud Like Love’ 

‘Scene Of The Crime’
‘Too Many Friends’
‘Hold On To Me’
‘Rob The Bank’
‘A Million Little Pieces’
‘Exit Wounds’
‘Purify’
‘Begin The End’
‘Bosco’


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*