Playlist rock pentru Ziua Națională a României

Anul acesta am decis să vă oferim un playlist rock care să vă servească drept coloană sonoră pentru sărbătorirea Zilei Naționale a României.

Materialul are două părți: prima conține cântece alese de redacție, a doua este înțesată de melodii pe care le-au nominalizat cititorii AICI.

Suntem convinși că am ratat multe piese importante, așa că vă încurajăm să ne lăsați preferatele voastre în secțiunea de comentarii a articolului.

Muzica rock a jucat un rol important în istoria României, chiar dacă acest lucru este trecut cu vederea în ziua de astăzi, când posturile de radio, televiziunile și presa scrisă autohtone nu îi mai dau atenția cuvenită. Din păcate, cu excepția câtorva nume mari, formațiile locale nu sunt promovate așa cum ar merita să fie.

Odinioară, rockul a fost muzica libertății și se asculta și cânta, de cele mai multe ori, pe ascuns, de teama comuniștilor. Acum, nu ne mai ferim să îi audiem deschis sonoritățile, dar asupra lui s-a așternut pecetea prejudecății, și odată cu aceasta, tăcerea ignoranței, care a făcut posibilă și tragedia din clubul Colectiv.

Rockul nu a fost niciodată un gen pentru „toată lumea”, dar a fost mereu unul din care oricine (indiferent că este fan, sau nu) a avut și are  ceva de învățat: lecții de libertate de gândire, de integritate, de istorie, de folclor și de curaj.

De 1 decembrie, urăm un călduros „la mulți ani” rockului românesc!

Sugestiile redacției:

Goodbye To Gravity – The Day We Die

Tragedia de la Colectiv a scos la iveală toată putreziciunea corupției din România și starea deplorabilă a sistemului sanitar. În zilele de după incendiu, oamenii au ieșit în stradă și au scandat „The day we give in is the day we die”, refrenul melodiei „The Day We Die”, prima de pe cel de-al doilea disc Goodbye To Gravity, „Mantras of War”, care se lansa în 30 octombrie 2015, în clubul al cărui nume a devenit sinonim cu moartea. De-a lungul celor cinci ani care au trecut de atunci, motto-ul a mai apărut și cu ocazia altor proteste, devenind preferatul presei și al oamenilor. Din păcate, cei mai mulți au uitat că a pornit de la cinci artiști talentați care au murit sau au fost grav răniți pe scenă, fâcănd ceea ce iubeau mai mult: cântând metal. De vină nu a fost doar corupția, ci și ignoranța și retardul cultural din cauza cărora formațiile rock prestează în astfel de condiții precare. R.I.P. 65!

Lună Amară – Focurile

Single-ul celor de la Lună Amară surprinde perfect esența ultimilor ani din istoria modernă a României. Vorbește despre datoria civică ultimă a fiecăruia dintre noi de a ne apăra libertatea și de a ne exprima nemulțumirea cu privire la guvernările incompetente și corupte. Videoclipul conține imagini de la proteste, inclusiv înregistrări care surprind brutalitățile forțelor de ordine. „Focurile” este o melodie-imn ale cărei versuri lovesc direct în măduva ființei noastre, ca să ne trezească din ignoranță și pasivitate.

Alex Penescu featuring Călin Pop (Celelalte Cuvinte) și Costin Adam (Phoenix) – Suflet Colectiv


„Suflet Colectiv” este o melodie izvorâtă din cea mai profundă suferință. Alex Penescu, un artist cunoscut al scenei underground, grav rănit în incendiul din clubul Colectiv, a revenit, după cinci ani de tăcere, cu acest single sfâșietor, ale cărui note le-a „visat” în timp ce era în comă din cauza arsurilor severe. A apelat la prietenii săi: Călin Pop, de la Celelalte Cuvinte și Costin Adam, de la Phoenix, care i-au venit în ajutor cu partea vocală. Cântecul este un omagiu rock adus victimelor tragediei.

Bucium – Drumul robilor

Un cântec mare cât o legendă străveche, și la fel de plin de însemnătate. „Drumul robilor”, semnat Bucium, le este dedicat tuturor celor care au protestat pentru o Românie mai bună în acești ani, dar și celor „care își duc viața între două lumi”, adică celor din disaspora. Cu aprecieri în comentariile videoclipului de pe Youtube precum: „Drumul Robilor e pentru mine cea mai tare piesa rock românească a ultimilor… mulți ani”, nu puteam să trecem melodia cu vederea. Felicitări trupei Bucium!

Days of Confusion – Eternal Summer


Days of Confusion voia să lanseze acest single în noiembrie 2015, dar după tragedia din clubul Colectiv, producția videoclipului a luat o pauză, pentru că editorul acestuia, Ionuț Popescu, a murit în urma incendiului. Clipul conține unele dintre ultimele imagini cu membrii Goodbye To Gravity și cu Ionuț Popescu în viață. Cântecul le este dedicat tuturor prietenilor pierduți ai trupei.

White Walls – Starfish Crown

Noul album al formației White Walls, „Grandeur”, a fost numit una dintre cele mai bune lansări prog-metal ale anului de presa internațională și a avut parte de o recepție critică excepțională în toată lumea. „Starfish Crown”, primul single extras de pe material, reprezintă o „mostră” adecvată a calității uriașe a discului. Prin faptul că a izbutit să obțină recunoaștere dincolo de granițe, „Grandeur” este dovada că poți să faci muzică la standardele cele mai înalte și în România.

Bucovina – Straja

Interpretarea dată de formația Bucovina piesei ”Cântă cucu-n Bucovina”, compusă în original de Constantin Mandicevschi după un vechi cântec de jale, este una dintre cele mai iubite melodii din repertoriul metaliștilor și un omagiu adus destinului zbuciumat al acestei regiuni.

Transylvania – Munții noștri aur poartă

Această piesă a formației Transylvania cuprinde versuri inspirate de folclorul românesc din Țara Moților și de operele unor coloși ai culturii autohtone, ca Octavian Goga și Avram Iancu. Scopul trupei Transylvania este să aducă în atenția publicului valențele rockului românesc.

Phoenix – Fie să renască


Phoenix este considerată, în multe cercuri, cea mai mare formație românească de muzică rock, și pe bună dreptate. Destinul ei se leagă de destinul acestui neam chinuit de istorie, dar atât de dornic…să renască.

Dirty Shirt – Hoții

Single-ul celor de la Dirty Shirt este un amestec original de metal cu sonorități de inspirație folclorică și vorbește despre corupția care îi răpește României, de 30 de ani încoace, șansele de a deveni o societate corectă și civilizată. Melodia este însoțită de un videoclip foarte isteț, construit din colaje din ziare închipuite, ale căror subiecte sunt politicienii români care au făcut cel mai mare rău țării.

Celelalte Cuvinte – Neam blestemat

Celelalte Cuvinte este o formație-cult în România iar albumele ei sunt considerate stâlpi de rezistență ai rockului autohton. „Neam blestemat” este un cântec complex care combină melancolia sfâșietoare a versurilor cu orchestrația dură, tehnică, dar și melodioasă. Cu alte cuvinte, o adevărată capodoperă.

Timpuri Noi – Victoria

Timpuri Noi și-a petrecut, odinioară, 11 ani în underground din cauza versurilor considerate mult prea subversive de comuniști. A ieșit în sfârșit din umbră în anii ’90. Una dintre piesele remarcabile ale formației este „Victoria”, în care artiștii se întreabă dacă lucrurile s-au schimbat cu adevărat în România. Nu cumva au rămas, pe ascuns, exact așa cum erau? O dilemă perfect legitimă și foarte actuală.

Vita de Vie – Muzica nu moare niciodată

Această melodie experimentală semnată Vița de Vie sosește la vârsta maturității trupei, atunci când acesteia nu îi mai este teamă să se joace cu influențele „modelatoare” ale istoriei muzicii românești. Un cântec epic, înțesat de referințe sonore, numai bun pentru a marca ajungerea la plenitudine artistică a uneia dintre puținele formații rock românești moderne care au reușit să miște și publicul mainstream.

Firma & Ana Blandiana – Dacă ne-am ucide unul pe altul

Albumul „Poezii alese, vol. I” al formației Firma a fost unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte culturale întreprinse vreodată de o trupă rock. Firma a pus pe muzică versurile celor mai cunoscuți poeți români și a ieșit un material absolut unic, de revalorificare a reperelor uitate ale artei literare – și muzicale – românești. „Dacă ne-am ucide unul pe altul”, a Anei Blandiana, nu a sunat niciodată mai frumos!

Byron – Cântec de leagăn

O melodie sfâșietoare care face o autopsie sonoră a trupului chinuit al acestui popor umilit. Videoclipul amestecă imagini tulburătoare surprinse în ’89 cu filmări de la proteste mai recente, în care oamenii pașnici ieșiți să-și exercite drepturile au fost călcați în picioare de forțele de ordine.

Amala – Românie, hai

Mesajul acestei piese nu are nevoie de nicio explicație suplimentară: Românie, hai!

Vama Veche – Hotel Cișmigiu

„Hotel Cișmigiu” este un cover în răspăr al celebrului hit Eagles, „Hotel California” și a devenit rapid imnul studentului plecat de acasă, nevoit să locuiască în condiții mizere, în felurite „hrube”. Cântecul spune însă o poveste mult mai tristă și emblematică pentru nepăsarea față de aproape care caracterizează, din păcate, societatea românească. În anii ’90, hotelul a devenit cămin al Facultății de Teatru și Film din București. Într-un weekend, o fată a fost violată și aruncată în casa liftului, dar nu a murit imediat. Potrivit spuselor celor care au investigat crima, copila ar fi fi strigat după ajutor ore întregi, fără ca cineva să vină să o salveze. Această tragedie ne amintește de multe cazuri asemănătoare din anii trecuți.

Up To Eleven – Drum bun

Piesa „Drum bun” a fost ultima înregistrată în formula originală a formației Up To Eleven, cu Laurențiu Vârlan la chitară, Liviu Popescu în calitate de basist și Bogdan Moleșag la tobe. Din păcate, Leo a murit în incendiul din clubul Colectiv, iar Liviu și Bobo au fost grav răniți. Cântecul este un omagiu adus tuturor victimelor tragediei, dar mai ales lui Leo, considerat de colegii săi sufletul formației.

Sugestiile cititorilor:

Trooper – Rădăcini de dor/ Vlad Țepeș/ Valea Albă

Phoenix – În umbra marelui URSS/ Baba Novac

Krypton – Lanțurile

Neurotica – Country of Nobody

Altar – SOS/ Rapsodia românească

Cargo – Ielele

Syn Ze Sase Tri – Sub semnul lupului

OCS – Odă (în Piața Romana)

Implant Pentru Refuz – Sidef

Terror Art – Lăsați-ne să respirăm

Post Scriptum – Mireasma nopții

ProMusica – Timisoara

Semnal M – Bal la Apahida

Condorii negri – Dacii

Tiarra – Ielele

Sur Austru – De dincolo de munte

Anton – Suntem brazi

Negură Bunget – Țesarul de lumini

Iris – Trenul fără naș

The Sonic Taste – Hate

Breathelast – Indigo

FronT – Nu alegi

Imnul golanilor – Cristi Pațurcă

Valeriu Sterian și Compania de Sunet –Rugă

Voi ce piese ați adăuga în playlistul rock al Zilei Naționale a României?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*