
Conform celor de la Hotnews.ro, Compania Municipală Dezvoltare Durabilă, înființată la propunerea primarului general Gabriela Firea, a cerut derogări de la regulamentul de urbanism pentru a face un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ).
Este vorba despre un PUZ prin care se dorește construirea unor blocuri de 8 etaje, pe strada 11 Iunie, în incinta fostei fabrici de ciorapi și tricotaje Apollo, unde se află clubul Fabrica, o clădire de cărămidă, construită înainte de anul 1900. Strada 11 Iunie este zonă protejată, regimul de înălțime maxim permis fiind de 16 metri, iar blocurile de 8 etaje vor avea 34 de metri. În plus, pentru clădirea fabricii este depusă la Direcția de Cultură a Municipiului București o cerere de clasare. PUZ-ul a primit deja aviz de la Primăria Capitalei, urmând a fi supus aprobării Consiliului General.
Terenul face parte din zona protejată 11 Iunie, preponderent cu clădiri de 1/2 etaje, construite în urmă cu peste 100 de ani.
În acest moment, Primăria Municipiului București a pus în dezbatere publică Proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal STR. GRAMONT NR. 38 – INTRAREA OVIDIU NR. 6 – SECTOR 4 (zona care vizează Clubul Fabrica). În cazul în care considerați că există anumite lucruri ce trebuie transmise instituției în legătură cu acest Proiect, o puteți face până la 1 iunie 2020 AICI.
Din comunicatul de presă al Asociației Pro Patrimonio, aflăm următoarele:
„Pro Patrimonio a făcut cerere de clasare în regim de urgență pentru fabrica pe 22 iulie 2019. Răspunsul Direcției de Cultură a fost că au emis aviz de demolare și că nu pot să dea curs cererii. Nu face referire la nici o analiză a valorii culturale a ansamblului. Din păcate este o pierdere uriașă pentru oraș, care nu știe și nu vrea să valorifice patrimoniul industrial. NU doar Primăria, dar și Direcția a cărei misiune este patrimoniul și valoarea culturală a orașului, nu înțeleg și nu știu să conserve și să integreze în beneficiul comunității valorile culturale. „Dezvoltarea” prin demolare este de fapt o alienare și încurajarea unei societăți cu Alzheimer.
Imobilul face parte din patrimoniul industrial al orașului, primele corpuri fiind edificate între 1895-1899, iar restul în perioada 1899-1911. Potrivit planurilor Bucureștiului de la 1911 imobilul ar fi aparținut lui Oprea Soare, important comerciant de cherestea, comanditarul reședinței realizate de arh. Petre Antonescu, azi monument istoric din str. Bordea Poenaru, București.
Imobilul este și un exemplu de bună practică pentru reintegrarea patrimoniului industrial în oraș”.
Clubul Fabrica este un spațiu care a sprijinit de-a lungul timpului mișcarea underground. Printre evenimentele pe care Maximum Rock le-a organizat în acest club amintim concertele formațiilor Gaahls Wyrd sau Destruction .
Imi pare ca tot mai mult se deculturalizeaza țara noastră, în Timișoara unde inainte era plin de pub-uri rock unde mergeai de drag oameni faini acum abea daca mai sunt 3 sau 4 ca lumea, aparent devine o situație comuna si in țară, imi pare rau sa aud asta, imi pare ca se limitează tot mai mult libera exprimare si suprimare minorităților culturale, mafia imobiliară ce sa spun, cum ar zice Marele Vadim Tudor D-zeu să-l odihnească!