Rammstein – ”Rammstein” (recenzie de album)

2.263 vizualizări

A apărut, în sfârșit, muzică nouă de la Rammstein și asta știe deja tot mapamondul, având în vedere scorurile de popularitate de pe site-urile de online streaming. A trecut atât de mult timp – un deceniu – de la Liebe ist für alle da încât începuse să se creeze în jurul trupei germane o presiune de tip Tool. Încă puțin și apăreau și meme-uri.

Când au lansat, la sfârșitul lui martie 2019, videoclipul de la Deutschland, s-a stârnit mare furtună. A fost evenimentul muzical al lunii. Am remarcat calitățile cinematografice puse în joc, iar piesa nu a dezamăgit. Dar, după părerea mea, sunt track-uri pe Rammstein mai bune decât acest prim single, care a făcut zeci de milioane de vizualizări și ascultări între timp.

Al doilea single, Radio, l-am apreciat mai mult decât pe primul. Mi-au plăcut influențele din Kraftwerk (pe care le-am mai auzit după și-n alte melodii de pe album). Tind să cred că, fiind prima dată când a auzit ceva nou de la băieți după o lungă perioadă de timp, lumea a luat parte la entuziasmul general și a pus Deutschland pe un piedestal. Din nou, nu consider că nu merită laudele, ci că sunt cel puțin trei piese de pe recentul material care îi sunt superioare.

Hai să vedem!

Pe mine, personal, m-a impresionat Puppe. Și, citind pe ici și pe colo, impresia generală este că nu doar pe mine. Piesa este interesantă nu numai pentru că este puțin atipică pentru stilul Rammstein, ci și datorită elementului de surpriză. Conține ceva din Massive Attack, ceva black metal în genul Shining, intro de baladă și o atmosferă de la dark la mai dark pe măsură ce progresează. Puppe a devenit oficial una dintre cele mai bune piese Rammstein pe care le-am auzit până acum, prin prisma ciudățeniei, diversității și dramatismului ei. Arta e la cote înalte în cele patru minute și 33 de secunde. Versurile sunt despre o cădere nervoasă în timp ce el, fratele, ascultă zilnic cum sora lui își practică meseria de prostituată în camera alăturată. Îi veți recepționa mesajul chiar și fără să înțelegeți o iotă.

O altă piesă care mi-a plăcut din prima și la care revin des este Zeig Dich, care sună a Rammstein autentic și care te umple de energie până nu-ți vine s-o mai lași. Piesa este despre cei care se folosesc de numele lui Dumnezeu pentru a își servi interesele. Aici poate fi vorba fie despre supranatural sau, pur și simplu, despre oameni.

Weit Weg are un instrumental foarte catchy și trebuie trecută la loc de cinste. Pentru mine, este în top trei. Was Ich Liebe și Halloman sunt și ele reușite. Was Ich Liebe mi-a plăcut destul de mult, de fapt. Parcă poartă definiția Rammstein cu ea. Nu știu dacă seamănă cu o altă piesă din trecut (poate Wo Bist Du pe refren), dar are fix sound-ul tipic al trupei, pe care îl știm cu toții.

Nu cred că există piese proaste pe acest album. Aș spune, în cel mai rău caz, mediocre; care nu transmit neapărat la fel ca celelalte.

Încă un lucru interesant mi s-a părut combinația de la Ausländer. Primele note par scoase dintr-un playlist de club de muzică house sau duc cu gândul la un remix al unei piese. La prima audiție, am trecut peste Ausländer fără să-mi fie stârnită vreo reacție, dar apoi, reascultând-o, am sesizat unicitatea ei (raportându-ne la Rammstein, bineînțeles). Nici nu pot să spun cu certitudine dacă îmi place sau îmi atrage atenția pentru că nu pare să se încadreze în vreun tipar.

Ar mai fi Diamant, pe care eu îmi imaginez o scenă de teatru foarte dezolantă și dramatică. Mi-o imaginez jucată ca în videoclipul de la Mein Herz Brennt, varianta de pian (altă mare capodoperă marca Rammstein). Diamant nu transmite aceeași emoție ca cea din urmă, dar s-ar potrivi într-un scenariu similar.

Ca să fac un rezumat, Rammstein este un album per total bun, diferit, intens, divers; el aduce chiar și dramatism în anumite piese. Mult-așteptatul material conține 11 track-uri care au deja o rată de popularitate covârșitoare pe site-urile de streaming online.

Coperta albumului este chiar imaginea cu chibritul de mai sus, foarte minimalistă, nepurtând nici măcar numele trupei.

Materialul discografic cu numărul șapte al celebrului grup german a avut nevoie de o distanță de zece ani ca să iasă la lumină, asta după ce trupa a luat la un moment dat o pauză de la turnee și compus muzică. Cu atât mai mult este de apreciat acest album cu cât cei șase membri au declarat de câteva ori că intenționează să se retragă definitiv. S-ar putea ca acesta să fie chiar ultimul album pe care îl vom mai auzi vreodată de la Rammstein.

Track listing-ul complet:

1. Deutschland
2. Radio
3. Zeig dich
4. Ausländer
5. Sex
6. Puppe
7. Was ich liebe
8. Diamant
9. Weit weg
10. Tattoo
11. Hallomann


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*