Up To Nirvana/ 25.04.2014, Fabrica, Bucuresti

370 vizualizări

Seara de vineri, 25 aprilie 2014 ne-a adus in Club Fabrica din Bucuresti o adiere grunge din indepartatul Seattle, USA, al anilor ’90 cu ajutorul baietilor de la Up To Eleven.

Trupa Up To Eleven – aici, Up To Nirvana – este un cvartet alternative rock format in prezent din Mircea Petrescu – vocal si chitara, Laurentiu Varlan – chitara, Liviu Popescu – bas si Bogdan Molesag – baterie.

Din punct de vedere al istoriei trupei, putem mentiona faptul ca aceasta s-a infiintat intr-un magazin de chitare, din pura pasiune pentru muzica in anul 2005 sub un alt nume – Spitfire – si a avut un vocal diferit (Alex Nemteanu), care a parasit trupa in anul 2008. Aceasta schimbare (sau pierdere) in componenta trupei a inspirat trupa catre schimbare, astfel acestia schimband numele in Up To Eleven in anul 2012.

Up To Eleven au un CV demn de laudat, acestia castingand locul I la concursul-festival Maximum Rock – Suport pentru Underground (2009), inregistrand un concert in The Silver Church (2010), cantand pe scena mare a festivalului Stufstock (2011) sau avand aparitii scenice alaturi de trupe importante romanesti precum Luna Amara, Omul cu Sobolani, Alternosfera, Byron, Trooper sau Iris.

Proiectul Up To Nirvana s-a nascut in anul 2009, atunci cand solistul Mircea Petrescu a decis sa transforme cateva piese Nirvana intr-o maniera punk – „Punk to Nirvana”. Devenit in 2012 frontmanul trupei Up To Eleven, Mircea schimba denumirea proiectului in Up To Nirvana si renunta la abordarea punk pentru una straight forward, original grunge. Din 2013 acesta, impreuna cu trupa Up To Eleven, promoveaza muzica Nirvana prin tara.

Am stat de vorba cu baietii despre Nirvana si despre cum i-a inspirat aceasta trupa si am aflat de la Bobo (baterie) ca trupa lui Kurt Cobain a fost printre ultimele formatii care au „deranjat” grav lumea rockului international cu al sau statement agresiv, lucru cu care sunt complet de acord.

„Deranj” va ramane cuvantul potrivit care va descrie aceasta seara de vineri din Fabrica. Astfel, ajunsa acolo in jurul orei 21:50, mi-am luat o bere si am decis ca, in asteptarea concertului, ar fi bine sa „studiez” putin publicul, bineinteles. Cum era de asteptat, acesta a fost format in mare masura din adolescenti – lucru normal, Nirvana fiind o trupa care s-a jucat cu motive de rebeliune tipic varstei „delicate” – motiv de bucurie pentru mine: tinerii inca gusta acest tip de muzica, lucru ce denota faptul ca Nirvana este o formatie cult nemuritoare.

Concertul incepe la ora 22:45 cu piesa „Breed”, riff-ul de inceput facandu-mi inima sa bata mai tare, astfel ca „I don’t care, I don’t caree”, mi-am lasat carnetelul de „jurnalist” deoparte si m-am „aruncat” plina de entuziasm in multime, intr-un dans frenetic de tipul „punching the air”.

Dupa „Breed” avem parte de „About a Girl”, „Serve the Servants” si „Lithium”, intr-o interpretare aproape identica Nirvana: aceiasi traire afectiva a la Kurt Cobain oferita de catre Mircea si aceiasi calitate muzicala maiestrita de catre instrumentistii Up To Eleven.

Pe „In Bloom” chitaristul Laurentiu a „omorat” – intr-un sens bun! – soloul de chitara, in timp ce pe „Rape Me” a inceput pogo-ul la indemnul artistilor. Pogo pe o piesa nu prea energica – amuzant, nu-i asa?

Urmatoarea piesa a fost prezentata ca fiind „o balada; se numeste Nothing Else Matters” lucru care m-a facut sa pufnesc in ras. Bineinteles, vorbim despre „All Apologies”, un respiro de la toata agitatia provocata anterior. Personal baieti, scuzele sunt acceptate (pentru acea gluma cu Metallica, you almost got me…)!

In continuare, ramanem destul de linistiti alaturi de „On a Plain” si „Something in the Way”, insa acest lucru se va schimba odata cu piesa „Teritorial Pissings” care cere scandal si te face sa vrei sa-ti rupi blugii pe loc.

Continuam cu alte trei piese care, datorita succesiunii lor ar alcatui un mesaj interesant: „Come as You Are” „Dumb” at „School”. Stiati ca „Dumb” este o balada de tipul „dans toute le monde”? Eu asa am auzit, asa au spus baietii intr-un alt acces de amuzament. Am „facut porno”, am dansat nebun!

Pe „You Know You’re Right” refrenul s-a cantat la unison cu publicul, iar pe „Aneurysm” si „Lounge Act” atmosfera a explodat din nou, aceste ultime piese reprezentand finalul setului.

Bineinteles ca s-a cerut bis, moment in care baietii au declarat ca nu mai au ce sa cante, asa ca au sa ne cante Alice in Chains. Mi-a stat inima in loc la aceasta gluma! Fireste, nu a fost asa, baietii tratandu-ne cu un bis alcatuit din „Pretender” (Foo Fighters), „Smells Like Teen Spirit” si „Otrava” (Up To Eleven).

Din punct de vedere tehnic, jos palaria pentru baietii de la Up To Nirvana/ Eleven: muzical, totul a sunat asa cum trebuie, grunge pana in maduva oaselor, in timp ce vocalul, daca ar fi fost mai blond si cu blugii mai rupti si soiosi ai fi jurat ca este Kurt Cobain!

Trupa Up To Eleven si-au lansat primul album in data de 17 aprilie 2014 in Club Colectiv, acestia indemnand fanii sa asculte albumul, iar daca le place sa il cumpere, sa vina la concerte si sa le arate putina iubire.

Ca un gand final, nu pot decat sa le multumesc baietilor de la Up To Eleven pentru faptul ca mentin trupa Nirvana vie si sa le doresc mult succes si energie in continuare.

Mergeti sa-i vedeti live, este o experienta energizanta si incantatoare!

Pe baietii de la Up To Nirvana/ Up To Eleven ii puteti urmari pe Facebook [aici] si [aici].

Consultati si lista Celor mai bune 10 piese Nirvana [aici].

Setlist:

Breed
About a Girl
Serve the Servants
Lithium
In Bloom
Rape Me
All Apologies
On a Plain
Something in the Way
Territorial Pissings
Come as You Are
Dumb
School
You Know You’re Right
Aneurysm
Lounge Act
___________________
Pretender (Foo Fighters)
Smells Like Teen Spirit
Otrava (Up To Eleven)
 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*