Basarabia Metal Party 16.08.19, club Quantic, București

În seara de vineri, 16 august 2019, ne-am adunat în clubul Quantic din București pentru Basarabia Metal Party, adică un concert susținut de două formații din Republica Moldova: Alister Mars și Harmăsar.

Ușile s-au deschis la ora șapte seara, iar din fericire pentru noi, a fost destul de răcoare afară și nu ne-am topit înainte să urce cineva pe scenă să ne încingă și mai tare. Evenimentul a fost unul caritabil, toți banii pe bilete (și ce a fost în plus lăsat de oameni) donându-se pentru tatăl lui Alinesku din formația brașoveană We Are Numbers.

După un accident vascular, stenturi la carotidă și inimă, tatăl lui Alin are acum nevoie urgentă de transplant renal având amândoi rinichii polichistici cu funcționalitate sub 10%, stadiu final. Mama lui Alin este compatibilă și poate să îi doneze un rinichi. Un om extraordinar, Doctorul Bogdan Moldovan, poate efectua operația de transplant la Spitalul Sf. Constantin din Brașov procedura costând 30.000 euro. Orice ajutor, atât financiar cât și simpla distribuire a acestui mesaj, poate duce către un final fericit, tatăl lui Alin putând să aibă o viață normală.

Ne-am luat o bere și ne-am așezat la o masă undeva la umbră, așteptând să urce prima formație, anume Alister Mars. Prezența și energia scenică a băieților m-a dus cu gândul la o combinație de Marilyn Manson și Rammstein, costumațiile fiind scoase parcă dintr-un video de-al lui Manson, iar muzica inspirată din cel mai fin industrial metal. Nu i-am ascultat niciodată și nici nu i-am văzut live, iar la Rockstadt i-am ratat, deci nu pot spune prea multe. Ca de obicei, lumina de afară a stricat o bună parte din atmosfera concertului. Spre finalul showului Alister Mars s-a lăsat și întunericul, iar luminile și fumul au creat o altă lume alături de muzica lor.

O scurtă pauză în care băieții din Alister Mars au făcut câteva poze și s-au spălat de vopseaua de pe față, iar chitaristul Ionel Cojocaru și-a luat straiele albe și pielea de animal, și-a acordat chitara și a urcat pe scenă pentru al doilea show al serii alături de Harmăsar, fiind primul lui concert cu noua trupă.

S-a cântat tot albumul „Din Pământ” lansat în 2016, iar când spun că s-a cântat, s-a cântat în toată grădina de vară a clubului, unde s-a ținut concertul. Ca de obicei, vocea lui Maxim Miller a spulberat liniștea publicului și ne-a îndemnat la joc și voie bună – bine că nu ne-a zis și nouă să ne descălțăm și să sărim în tălpile goale ca el. Am râs la prezentările pieselor, ca de obicei, tot concertul Harmăsar fiind un întreg spectacol, de la costume la cuvintele dintre piese.

Am plecat de acasă foarte entuziasmată, fiind sigură că seara avea să fie una memorabilă atât pentru trupe, cât și pentru public, dar am fost ușor dezamăgită de partea cu publicul. Din păcate au venit foarte puțini oameni din cauză că s-a anunțat concertul cu nici două săptămâni înainte și mulți au aflat de el abia după ce s-a terminat. De fiecare dată când am văzut Harmăsar live a fost plin în fața scenei, atât de plin că nu aveam loc să dau din cap pentru că mă tot loveam de cineva și sincer mă așteptam să fie la fel și acum. Să sperăm că data viitoare se va lucra mai mult pe partea de promovare atât din partea trupei, cât și din partea organizatorilor și că totul se va plănui din timp ca vestea să se ducă la mai mulți oameni.

Deși publicul a fost mic și răsfirat, eu personal m-am simțit foarte bine spre final și probabil m-aș fi simțit foarte bine toată seara dacă aș fi ascultat puțin Alister Mars înainte să ies din casă… și dacă n-ar fi fost lumină. Ăsta e principalul motiv care-mi taie cheful la orice fel de concert, lumina naturală care pur și simplu distruge toată imaginea aia unde vezi doar trupa și jocurile de lumini și uiți de altceva. Nu-l vezi nici pe ăla de lângă tine care freacă o țigară-n mână de jumătate de oră, n-o vezi pe tipa care-și face selfies lângă gard, nu vezi nimic în afară de oamenii de pe scenă pentru care ai venit acolo.

Deci singurul minus a fost promovarea evenimentului că n-a fost suficient timp de digerat printre cunoscători, nu s-a dus vestea, mai ales că acum e perioada de concedii și toată lumea e plecată pe cine știe unde. Dar e ok, cei care am mers ne-am distrat pe cinste și abia așteptăm să revedem aceste trupe care, dacă publicul ar lucra cu ele, ar face senzație la orice festival.

Să ne revedem cu bine la următoarele concerte, băieței și fetițe.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*