Wacken Metal Battle Romania/25.04.2014, Private Hell, Bucuresti

374 vizualizări
Private Hell a gazduit in seara de 25 aprilie cinci din cele mai promitatoare formatii ale metalului autohton. Numai doua dintre acestea au iesit castigatoare.

An Theos si DinUmbra au fost insarcinati, prin votul juriului, dar si al publicului, sa reprezinte capitala in batalia pentru a canta pe scena celui mai mare festival de muzica „grea” din lume: Wacken Open Air. Competitia a fost acerba, toate cele cinci formatii au avut o prestatie excelenta, ce merita toate laudele.

Inaugurarea a fost facuta de AN THEOS. Folk-metalistii nostri nu s-au incumetat sa demareze cantarile pana nu au pus totul la punct in ceea ce priveste calitatea sunetului. Dupa un soundcheck realizat nemteste, formatia a inceput cantarea si, odata cu ea, hora rockerilor.

Pentru mine, trupetii au fost o surpriza placuta, datorita genului abordat. Este o bucurie sa stiu ca din ce in ce mai multi artisti imbina elementele autohtone cu muzica noastra cea de toate zilele, fie rock, fie metal. Formatia are patru ani de activitate si a ajuns la un nivel onorabil.

Trebuie sa intoarcem pagina, caci pe scena au urmat craiovenii de la CRIMENA! Chiar cand am crezut ca scena muzicala a orasului din Banie a dat ortul popii, uite ca au aparut tinerii de la Crimena cu un stil aparte, rar intalnit la noi in tara. In incercarea de a crea ceva nou, baietii isi cladesc un viitor promitator, numai public sa avem sa-i aprecieze la adevarata valoare!

Ei canta violent groove metal si nu au nici macar doi ani impliniti de activitate. Cu o atitudine foarte naturala si pozitiva, oamenii canta din pura pasiune si sunt pusi pe fapte mari.
Cea de-a treia formatie, DINUMBRA, a fost selectata pentru a merge mai departe, alaturi de An Theos. De data aceasta vorbim despre veterani, muzicienii activand inca din anul 1998. Foarte interesant stilul abordat de acestia; am resimtit extraordinar de multe influente dar, in acelasi timp, s-a mentinut si originalitate; nu este vorba despre vreo „tocanita metalista”, ba dimpotriva, avem de-a face cu o fuziune veritabila.

Asadar, avem partea predominanta de doom-death, insa acest gen este „intunecat”, vocea insumand cateva influente de black, iar clapele ofera elementul melodic. Este o mare realizare sa stii sa imbini armonios influentele, mai ales cand acestea sunt variate. Solistul avea ceva din personalitatea lui Mikael Stanne de la Dark Tranquillity, nu numai aspectul fizic, iar trupa mi-a adus aminte, cu mare placere, de finlandezii de la Swallow the Sun.

Urmatoarea formatie, PSYCHOGOD, a avut o prestatie pe care o voi descrie in trei cuvinte: energica, tehnica si „br00tal”. Da, baietii Psychogod sunt rai, da’ si prietenosi si spectacolul a iesit foarte bine! M-a incantat tehnica acestora, atat la partea instrumentala, cat si partea vocala, plina de growl, scream si inhale, toate dese si lungi.
N-as putea sa definesc genul prestat de acestia, caci la randul lor imbina multe influente, fiecare mai agresiva ca celalalta: riff-uri hardcore la chitara, dupa care avem cateva blast-uri de death metal la tobe si cu voce caracteristica ambelor genuri, plus, as zice, putin black metal. Au distrus tot ce le-a stat in cale, mai ceva ca Hatebreed!

Ultima trupa care a cantat a fost RED MAGNETIC. Foarte apropiata de muzica rock, trupa a fost diferita de cele care au cantat inaintea lor, avand o muzica ceva mai linistita. Chitara acustica si vocea feminina, clean, blanda si patrunzatoare, au facut ca semifinala sa se incheie pasnic. Din nou vorbim despre o formatie cu ceva experienta, avand opt ani la activ!

Este vorba despre un alternativ-progresiv, cu un sound placut si cu o chitara acustica care s-a infiltrat eficient, incat sa se obtina o formatie echilibrata din punctul de vedere al produsului artistic.

Dupa ce au terminat de cantat toate cele cinci trupe, urna a fost montata pe scena si publicul a avut trecere libera la vot, la fel si juriul. Sincere felicitari pentru castigatori si sa cante cel putin la fel de bine si la urmatorul concert, pe 3 iunie, din Sibiu, unde vor concura cu invingatorii din Iasi, Cluj si Timisoara.
 
Celelalte trei formatii sa nu se descurajeze (si nici nu cred ca este cazul de asa ceva), ci dimpotriva: sa fie constante in ceea ce fac; pentru ca o fac bine!

Galeria foto a evenimentului poate fi vazuta AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*