Wintersun și melodicitatea întunecată a înghețatului soare finlandez

Născută din frumusețea austeră a iernii finlandeze, formația Wintersun, proiectul de suflet al muzicianului Jari Mäenpää, îl poartă pe ascultător într-o călătorie magică spre zări necunoscute.

Întemeiată în 2003 ca un side-project al lui Mäenpää, pe vremea aceea solist în Ensiferum, Wintersun a căpătat o viață proprie și, ca o lovitură de destin, a devenit o trupă în adevăratul sens al cuvântului un an mai târziu.

Odată cu renunțarea la activitatea sa în Ensiferum, Jari Mäenpää se dedică în totalitate noii sale formații, în care îl cooptează și pe toboșarul Kai Hahto (Rotten Sound). Curând, celor doi li se alătură basistul Jukka Koskinen (Norther) și chitaristul Oliver Fokin (Ensiferum).

Până în momentul în care Wintersun s-a extins pentru a-i include pe artiștii menționați mai sus, Mäenpää, considerat de scena metal finlandeză un geniu muzical, a compus și a interpretat toate pasajele instrumentale și vocale.

„Cea mai mare dorința a mea, de când mă știu, a fost să compun piese care să îi dea ascultătorului senzația că pluteșe prin Cosmos. Am vrut să surprind, astfel, frumusețea, dar și natura tragică a existenței, a călătoriei umane prin viață și timp. Melodiile mele sunt uneori triste, alteori maiestuoase, dar esența lor este această căutare a sensului nostru prin intermediul muzicii”, explică Mäenpää.

Compozitorul a ales să își exprime viziunea printr-un amestec original de genuri. În metalul profesat de Wintersun se regăsesc influențe power, folk, neo-clasic, melodic-death și chiar și black metal. Acest melanj dă naștere unor sonorități epice, grandioase, care pictează în note emoționante un peisaj sonor vast, când melancolic și blând, când agresiv.

Primul album Wintersun poartă numele trupei și a fost lansat în data de 13 septembrie 2004. Toți ochii erau ațintiți asupra lui Mäenpää, a cărui plecare din Ensiferum a șocat fanii formației. Orice urmă de îndoială a fost ștearsă din sufletul admiratorilor artistului încă de la primele note de pe „Wintersun”.

Recepția critică a materialului a fost foarte bună și cei mai mulți dintre cei care au recenzat discul, l-au numit o creație superbă și un comeback excepțional al lui Mäenpää, care avea mult mai multe de dat din punct de vedere componistic, decât i se permitea în Ensiferum. Astfel, alegerea sa de a se dărui în totalitate proiectului său de suflet este văzută ca una salutară.

Au urmat câțiva ani de schimbări pentru Wintersun, care renunță la colaborarea cu Oliver Fokin și îl cooptează în rolul de chitarist pe Teemu Mantysaari, ajungând, astfel, la o variantă de line-up definitivă. Cel de-al doilea disc, „Time I”, apare la 8 ani după materialul de debut – în data de 19 octombrie 2012 – și obține review-uri la fel de bune, fanii afirmând că a meritat așteptarea.

Un rol important în amânarea lansării lui „Time I” l-au jucat și greutățile cu care s-a confruntat trupa. Unele dintre acestea au ținut de complexitatea deosebită a melodiilor, care reclamau foarte mult timp de studio, greu de obținut în condițiile în care inginerul de sunet cu care lucra Wintersun, Nino Laurenne de la Studiourile Sonic Pump, era ocupat și cu alte angajamente.

Apoi, Wintersun fiind o formație specială, a cărei agendă nu a fost succesul la public, artiștilor le-a fost greu să găsească finanțare pentru aspectele tehnice necesare înregistrării și stocării unor piese lungi și sofisticate. De aceea, grupul a decis să lanseze o campanie de crowd-funding cu ajutorul platformei Indiegogo, prin care urmărește să obțină fonduri pentru construirea propriului studio și pentru finanțarea independentă a discurilor.

„Deși Finlanda este o țară în care metalul are parte de o recepție asemănătoare genurilor mainstream, trupelor le este greu să găsească fonduri pentru realizarea unor albume de calitate, mai ales atunci când vrei să faci muzică fără o agendă comercială”, susține Mäenpää.

Campania, prin intermediul căreia Wintersun punea la dispoziția fanilor materiale exclusive, printre care și viitorul disc, „The Forest Seasons”, care urmează să fie lansat în data de 21 iulie 2017, a avut un succes uriaș, reușind să depășească obiectivul de 150.000 de euro într-o singură zi, și strângând în total 464.330 de euro.

Urmează alte campanii asemănătoare al căror țel ultim este obținerea a 750.000 de euro, necesari ridicării structurii studioului și a dotării acestuia cu aparatura tehnică necesară.

„Aceste campanii ne-au arătat ce fani devotați avem. Din respect față de ei, ne vom da silința să realizăm mereu muzică de calitate, cu personalitate, piese ce pot servi lesne drept coloana sonoră a celor mai frumoase vise ale ascultătorilor noștri!”, declară Mäenpää.

Între timp, așteptăm cu nerăbdare primul concert Wintersun în România – warm-up party Maximum Rock Festival, care va avea loc în data de 7 octombrie 2017, la Arenele Romane din București, un eveniment marca Promusic Events.

Până atunci, în data de 21 iulie 2017, formația va lansa noul album, „The Forest Seasons”, care promite o poveste nouă, încărcată cu semnificație. Misterul naturii, efectul ciclurilor schimbarii care au loc în aceasta asupra destinului omului, puterea vindecătoare a creației într-o lume deseori ostilă, sunt toate teme care se vor regăsi atât liric, cât și muzical, pe disc.

Wintersun a surprins cu sensibilitate melodicitatea întunecată a Soarelui de gheață din Nordul îndepărtat. Să o descoperim și noi ascultând discurile trupei și luând parte la concertul din 7 octombrie!

Event: Wintersun / Arenele Romane, București (MRF Warm-up Party)

Biletele au fost puse deja în vânzare și se pot achiziționa online pe www.ambilet.ro la următoarele prețuri:

Early Bird 1 (primele 100 bilete) – 69 lei
Early Bird 2 (următoarele 200 bilete) – 79 lei
Normal Ticket – 85 lei
În seara evenimentului – tba

Formațiile care vor concerta în deschiderea show-ului Wintersun vor fi anunțate în curând!

În urma unor discuții cu managementul formației, pass-urile pentru Meet & Greet nu vor putea fi puse în vânzare, însă vom avea acces la 20 pass-uri Meet & Greet care vor fi oferite la concurs în zilele următoare pentru cei care doresc.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*