Androginia in rock: farsa sau arma impotriva prejudecatilor?

Artistii rock sunt personaje neconventionale care adora sa se joace intr-un mod cat mai evident cu prejudecatile societatii.

Fie ca vorbim despre idei bine inradacinate despre sex, aspect fizic, moda s.a.m.d sau despre adevarate „reguli” de conduita referitoare la rolurile de gen, niciun „precept” nu supravietuieste fortei dinamitarde a rockului.

Multi muzicieni au ales sa provoace normele sociale prin intermediul sfidarii „conventiei” feminin-masculin. Artistii de sex masculin au inceput sa poarte machiaj si si-au imprumutat tinutele din garderoba femeilor. Homosexualitatea a incetat sa mai fie un tabu iar artistele, la randul lor, s-au jucat cu identitatea lor abordand outfituri masculine, vorbind deschis despre lesbianism si desprinzandu-se din mrejele supunerii.

Mai jos gasiti o lista cu 10 artisti care au ales sa infrunte regulile identitare stabilite de societate prin intermediul esteticii androginiei.

David Bowie

David Bowie Ziggy Stardust

De-a lungul carierei sale, David Bowie si-a schimbat orientarea sexuala – sau, cel putin, declaratiile referitoare la aceasta – mai des decat culoarea parului. Pe la mijlocul anilor 80, artistul le-a spus celor de la Rolling Stone ca faptul ca a afirmat ca este bisexual a reprezentat cea mai mare greseala din cariera sa. Cert este ca, desi este insurat de mult timp cu Iman, un model international foarte renumit, a existat un timp cand David nu se sfia sa se imbrace in colanti stralucitori, sa se machieze scandalos si sa danseze lasciv pe scena, intrand foarte usor in pielea personajului sau androgin, Ziggy Stardust.

Brian Molko

Brian Molko Sfarc

Asemenea lui Bowie, pe care il priveste ca pe un model, Brian Molko, solistul formatiei Placebo, a dat dovada de curaj si a afirmat public ca este bisexual. Sedintele foto provocatoare, in care muzicianul a purtat haine de femeie si a fost machiat atat de veridic incat cu greu puteai sa faci distinctia intre el si o persoana de sex feminin, au contribuit la crearea unei reputatii de ambiguitate sexuala.

Grace Jones

Grace Jones Androginie

Muziciana jamaicana a facut furori in anii 70, 80 cu aspectul sau fizic androgin. Trasaturile dure, masculine si show-urile provocatoare, in care artista amesteca R&B-ul cu electronica si rock i-au creat lui Grace un personaj scenic scandalos, care nu avea niciun fel de jena in a-si manifesta „pluralitatea” sexuala.

Marilyn Manson

Marilyn Manson Machiat

Era o vreme cand supra-machiatul artist purta proteze de sani pentru a crea impresia ca are implanturi. Mai mult, insusi numele de scena al artistului trimite spre androginie – „Marilyn”, de la icon-ul cinematografiei , actrita Marilyn Monroe, si Manson, de la criminalul Charles Manson.

Freddie Mercury

Freddie Mercury Break Free

A fost printre primii muzicieni care si-au recunoscut public homosexualitatea. Personalitatea sa flamboaianta l-a facut pe Freddie sa imbrace tinute de inspiratie feminina si chiar sa apara deghizat in femeie in videoclipul piesei „I Want To Break Free”.

Prince

Prince Androginy

Este o figura paradoxala. Desi Prince a fost mereu considerat un sex-simbol si un amant foarte viril de catre toate femeile cu care acesta si-a petrecut timpul, el a fost fascinat de tot ceea ce tine de universul identitatii feminine. Prince a purtat mereu machiaj, haine mulate, coafuri desprinse din cataloagele de mirese s.a.m.d, jucandu-se cu identitatea sa si creand confuzie in randul fanilor.

Annie Lennox

Annie Lennox

Fosta solista Eurythmics a fost si este o senzatie. Aceasta purta parul tuns scurt, militareste, se imbraca in costume de barbati si refuza orice fel de compromis legat de look-ul sau. Desi este o femeie frumoasa, Annie a refuzat sistematic sa faca jocul industriei si sa devina o „papusica”. Prin refuzul de a se conforma cerintelor culturale, Annie a facut un statement puternic: femeile trebuie sa aiba o mai mare libertate de exprimare a identitatii!

Patti Smith

Patti Smith

O alta artista care nu s-a conformat standardelor si care a iesit din tipare, Patti Smith si-a gasit stilul odata cu discul „Horses” si a ramas fidela acestuia. Masculina, dura si foarte elocventa, Patti lupta pentru libertatea de exprimare a femeilor, asemenea lui Annie Lennox.

Dee Snider

Dee Snider Androginy

Il stiti drept vocalistul trupei Twisted Sister si este imposibil sa nu ii fi remarcat look-ul. Colanti, costume stramte in culori stridente, coafura nebuneasca si machiaj puternic – toate acestea fac parte din reteta dinamitarda Twisted Sister, o trupa care a pornit din dorinta de a soca si de a zdruncina preceptele sociale.

New York Dolls

New York Dolls

De aici a inceput totul! Si cand spunem totul, ne referim la glam-metal. Desi trupe ca Motley Crue sau Poison pot fi nominalizate, New York Dolls reprezinta „parintii fondatori”. Incepand cu ei, nimic nu a mai fost interzis in rock.

Lux Interior

Lux Interior

Solistul formatiei The Cramps a fost unul dinte cei mai dezmatati frontmeni. Show-urile sale erau pline de erotism, sado-masochism, bondage, peversitati si multe altele. Look-ul andorgin nu a facut decat sa socheze si mai mult, ca si cum ar mai fi fost nevoie de altceva.

Toti acesti artisti au o agenda culturala si urmaresc ceva: fie sa socheze, fie sa educe. Voi ce exemple mai aveti?


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*