10 piese acuzate de folosirea unor mesaje subliminale periculoase

3.553 vizualizări
In 1969, Russ Gibb, DJ la un radio din Detroit, Michigan, a primit un telefon de la un fan disperat al formatiei The Beatles. Studentul care si-a dat numele de „Tom” voia sa afle daca Paul McCartney murise.
„Tom” ascultase invers piesa „Revolution 9” a formatiei britanice si auzise urmatoarea propozitie: „Turn me on, dead man”.
DJ-ul a realizat ca zvonul urma sa creeze audienta si a difuzat de zeci de ori fragmentul inversat de melodie in care parea ca vocea rostea cuvintele respective. Acest lucru a declansat o adevarata isterie si a facut ca oamenii sa fie interesati de posibilele mesaje ascunse de pe alte discuri rock.
Gibb s-a apucat sa promoveze o serie de teorii fantasmagorice de dragul ratingului. Potrivit DJ-ului, McCartney decedase si fusese inlocuit de o sosie.
Milioane de melomani incepusera deja sa isi asculte albumele invers pentru a depista si alte mesaje secrete. Telefonul dat de un paranoic la un post mic de radio din State a starnit un fenomen care a avut un impact dramatic asupra imaginii muzicii rock.
Pe tot parcursul anilor ’70, si apoi mai pronuntat in anii ’80, tot felul de organizatii crestine cu o viziune extrema asupra spiritualitatii acuzau muzicienii rock de promovarea satanismului prin mesajele subliminale descoperite pe albume, la ascultarea inversa a acestora.
S-a ajuns chiar si la arderea publica a discurilor. In 1981, Michael Mills, DJ la un post de radio crestin, a declarat ca piesa „Stairway to Heaven” a celor de la Led Zeppelin contine mesaje subliminale care patrund in creier si declanseaza adevarate dezastre acolo, facandu-i pe tineri vulnerabili la lucrarea Diavolului. 
In 1982,William Yarroll, un fals neurolog, a pretins live la o emisiune radio pentru Trinity Broadcasting Network, ca rockerii sunt prietenii lui Satana, care ii obliga sa isi inteseze piesele cu mesaje diabolice.
S-a mers atat de departe incat in 1983, in California s-a introdus o lege care interzicea introducerea textelor subliminale sataniste in muzica rock.
In tot acest timp, muzicienii vremii erau ocupati cu luarea in deradere a unor zvonuri atat de copilaresti. Chiar si asa, situatia a devenit serioasa cand piesa „Better by You, Better Than Me”, in interpretarea Judas Priest, a fost invinuita de cauzarea mortii unui tanar, Ray Belknap (18 ani) si ranirea grava a altuia, James Vance (20 de ani). In original, melodia le apartinea celor de la Spooky Tooth, dar acest lucru a contat prea putin cand a venit vorba despre acuzatii.
Vance si Belknap au incheiat un pact sinucigas. Din nefericire, Ray a reusit sa se omoare. James Vance a supravietuit si le-a marturisit parintilor ca a ajuns sa isi doreasca sa isi ia viata din cauza muzicii celor de la Judas Priest. Dupa spusele lui Vance, el auzise cuvintele „do it, do it, do it” in melodia invinuita iar acest lucru i-ar fi alimentat dorinta de a muri.  
Parintii baiatului au dat in judecata formatia. Procesul a fost castigat de Judas Priest, care si-a aparat cu vehementa nevinovatia si a negat ca ar fi introdus vreun mesaj subliminal in piesele de pe albumul „Stained Class”.
Procesul a creat un precedent si a aratat ca intre realitate si fantezie exista cateva diferente majore. Chiar daca nebunia mesajelor subliminale a durat pana in anii ’90, incet-incet oamenii s-au lamurit ca este vorba doar despre prejudecati si despre dorinta de a gasi un tap ispasitor pentru raul din lume.
Muzica rock a fost absolvita de asa-zisul pacat al manipularii tinerilor cu ajutorul textelor mascate descoperite atunci cand un album era ascultat invers. Adevarul a iesit la suprafata si acuzatorii si-au dat seama ca sunt absurzi.
Ulterior, multe formatii au inceput sa foloseasca tehnica „backmaskingului” pentru a inregistra mesaje ascunse parodice, in care ironizau teoriile consipratiei puse in circulatie de presa.
Cu toate acestea, este ingrijorator ca anumite persoane, si comunitati, continua sa priveasca muzica grea cu ochi suspiciosi.
Maximum Rock Magazin a incropit o lista cu melodii acuzate de-a lungul timpului de promovarea unor mesaje subliminale periculoase.  
Asculta-le si tu si spune-ne ce descoperi.

1. Led Zeppelin – Stairway to Heaven

2. Eagles – Hotel California

3. Judas Priest – Better By You, Better Than Me

4. Ozzy Osbourne – Bloodbath in Paradise

5. Electric Light Orchestra – Fire On High

6. Queen – Another One Bites the Dust

7. Rush – Anthem

8. Pink Floyd – Empty Spaces

9. Cheap Trick – Gonna Raise Hell

10. Marilyn Manson – Down In the Park


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*