10 piese rock clasice inspirate de literatura

Cateodata rock’n’rollul nu este doar despre alcool, sex, femei si joie de vivre. Firesc este sa ne intrebam: ce alte motive de inspiratie mai au trupele rock?

Se pare ca, ocazional, artistii rock incearca sa se autodepaseasca si sa provoace ascultatorul la o experienta poetica cu totul noua, intesata de motive literare superioare.

Exista o multime de piese care sa se incadreze in acest pattern, insa noi va vom oferi doar un aperitiv, un imbold spre descoperire, vorbind despre doar 10 piese cunoscute de catre orice rocker care se respecta:

Anthrax – Among the Living

De pe albumul ce poarta acelasi nume, lansat in 1987, piesa Among the Living, care te face sa te gandesti la Anticrist, este bazata pe romanul „The Stand” al lui Stephen King. Tema se invarte in jurul unei crize post-apocaliptice cauzate de o epidemie de gripa declansata de o tulpina mutagena a virusului care ameninta cu anihilare globala. „Disease! Disease! Spreading the disease/ With some help from Captain Trips” – ce motiv trash metal veritabil cu care sa incepi o astfel de piesa! S-a zvonit si faptul ca artworkul copertii a fost inspirat de acelasi roman, mai exact de personajul Randall Flagg, insa bateristul Charlie Benante a negat acest lucru.

Stevie Nicks – Annabel Lee

Extras de pe albumul „In Your Dreams” (2011), Nicks a scris acest cantec cand avea doar 17 ani, dupa care se pare ca aceasta a uitat de el pentru o bucata buna de vreme. Bazat pe o adaptare a poeziei cu acelasi nume a lui Edgar Allan Poe, Annabel Lee este un cantec care are de-a face cu unul dintre motivele poetice preferate de Poe, si anume moartea unei femei frumoase. Se pare ca aceasta combinatie Nicks-Poe este de bun augur.

Blue Öyster Cult – Black Blade

Rezidenta pe albumul „Cultosaurus Erectus” (1980), aceasta piesa reprezinta o raritate printre cantecele inspirate de catre literatura, in sensul in care a fost scrisa impreuna cu autorul a carui lucrare a inspirat piesa, si anume Michael Moorcock. Black Blade este asadar bazata pe cel mai de succes personaj al lui Moorcock, adica Elric, un mare maestru in manuirea unei sabii denumite Stormbringer. Vdeti conexiunea cu Deep Purple? Moorcock a mai scris versuri si pentru alte piese B.O.C., si anume „Veteran of the Psychic Wars” si „The Great Sun Jester”.

Hawkwind – Damnation Alley

Damnation Alley („Quark, Strangeness and Charm” – 1977) este bazata pe romanul cu acelasi titlu al lui Roger Zelazny si descrie o sosea periculoasa care unea Los Angelesul de Boston. Din nou, ne aflam intr-o lume de iad, distrusa de catre un razboi nuclear. In 1977, aparut o adaptare cinematografica a acestei lucrari literare, insa piesa celor de la Hawkwind a fost cantata live pentru prima data  cu un an inainte, asa ca nu exista nicio legatura sau influenta intre melodie si film, film despre care criticii nu prea au avut cuvinte de lauda.

Metallica – For Whom the Bell Tolls

Aceasta piesa clasica, de pe un album la fel de clasic – „Ride the Lightning” (1984) – a fost bazata pe romanul cu acelasi nume al lui Ernest Hemingway. Povestea este setata in decorul Razboului Civil Spaniol, cantecul concretizand o scena din acest roman, in care soldatii sunt macelariti intr-un raid aerian. Ca fapt divers, putem mentiona faptul ca aceasta carte a lui Hemingway a fost publicata in aceeasi perioada in care a aparut si romanul „Johnny Got His Gun” al lui Dalton Trumbo, acesta din urma inspirand o alta piesa Metallica, si anume One.

Led Zeppelin – Misty Mountain Hop

Desi cunoscuti pentru cantecele ce evoca senzualitate, carismaticii Zeppelini au mers si ei mai departe cu motivele literare. Astfel, de pe albumul „Led Zeppelin IV” (1971) extragem piesa Misty Mountain Hop care se refera la „muntii incetosati” mentionati in celebrul „The Hobbit”. Exista cateva piese in repertoriul Zeppelin inspirate de povestile si personajele lui Tolkien, insa Misty Mountain Hop a luat nastere dupa ce Robert Plant a fost incarcerat intr-o noapte, fiind prins in Hyde Park dupa lasatul serii. Si cum nu avea nimic mai bun de facut la racoare, Plant a inceput sa viseze cu ochii deschisi la faimosul munte. Tipic Plant!

The Ramones – Pet Sematary

Pet Sematary a fost scrisa initial pentru a fi inclusa pe coloana sonora a filmului cu acelasi nume si se bazeaza, bineinteles, pe romanul lui Stephen King. Se pare ca autorul iubea trupa Ramones, motiv pentru care intalnim numeroase referinte despre acestia in cartile lui. Aceasta piesa de pe albumul „Brain Drain” (1989) a devenit rapid unul din hiturile trupei.

Voi mai tineti minte acest horror celebru? Eu inca mai am cosmaruri…

Jefferson Airplane – White Rabbit

De pe albumul „Surrealistic Pillow” (1967) se distinge piesa White Rabbit, care in esenta nu este o piesa Jefferson Airplane. Adica, nu a fost scrisa de catre trupeti, ci de catre Grace Slick, inainte ca aceasta sa se alature trupei. In mod evident, aceasta piesa a fost inspirata de lucrarile literare „Alice’s Adventures in Wonderland” si „Through the Looking-Glass”, precum si de uzul de substante halucinogene de tipul LSD si ciupercute magice – „One pill makes you larger, and one pill meakes you small”, nu-i asa? In ciuda acestor conotatii psihedelice, aceasta piesa a reusit sa treaca de barierele cenzurii si sa ajunga la radio fix datorita inspiratiei luate din cele doua lucrari sus mentionate ale lui Lewis Carrol. Bravo America!

Iron Maiden – To Tame a Land

Parte a albumului „Piece of Mind” (1983), To Tame a Land a reprezentat una dintre cele trei piese de inspiratie literara de pe acest material (celellte fiind Where Eagles Dare si The Trooper). Bazata pe celebrul „Dune” al lui Frank Herbert, acest cantec a avut initial titlul romanului care il inspira. Din pacate, atunci cand cei de la Maiden au cerut permisiunea autorului de a utiliza acest nume, acesta le-a spus ca nu ii plac trupele heavy, „in special trupe rock precum Iron Maiden” – uf, ce dur! Temperamentalul Bruce Dickingson i-a replicat taios, numindu-l pe autorul „anti-metal cunt” in cadrul unui concert din Suedia.

Rolling Stones – Sympathy for the Devil

Mick Jagger a fost in esenta autorul acestei piese de pe albumul „Beggars Banquet” (1968), recunoscand faptul ca a fost inspirat de catre romanul „Maestrul si Margareta” al lui Mihail Bulgakov. Roman scris initial in limba rusa, a fost tradus in limba engleza in anul 1967, Jagger primind o copie originala a acestuia din partea Mariannei Faithful. De asemenea, Jagger a spus ca exista influente si din partea poetului francez Baudelaire, insa este clar faptul ca portretizarea lui Lucifer facuta de catre Bulgakov este cea mai pregnanta.

Ca si revers al medaliei, exista de asemenea si lucrari literare inspirate de piese rock, una dintre acestea fiind romanul „Norwegian Wood” al lui Haruki Murakami, inspirat de piesa cu acelasi nume a celor de la The Beatles

Cunoasteti si alte piese inspirate de literatura? Spuneti-ne si noua!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*