100 de melodii care au schimbat muzica metal- Partea 2- 1980-1983

100 Metal Songs
100 Metal Songs

100 de melodii care au schimbat muzica metal.

Partea 2: 1980-1983: IRON MAIDEN, GIRLSCHOOL, OZZY OSBOURNE, BLACK FLAG, DISCHARGE, VENOM, SUICIDAL TENDENCIES, MOTLEY CRUE, MERCYFUL FAITH, METALLICA.

De la părinții fondatori ai metalului precum Black Sabbath, Rainbow și Judas Priest până la liderii moderni ai metalului precum Ghost, Sleep Token și Spiritbox, acestea sunt melodiile care au definit acest gen.

Bazele au fost puse de Led Zeppelin, Blue Cheer și Coven.

În aceste împrejurări, apare o formație care se aventurează mai departe în partea „heavy” a rock’n’roll-ului, BLACK SABBATH. Ei au cristalizat sunetul și senzația metalului în ceva tangibil, ceva terifiant și mai heavy decât orice auzise publicul pana atunci.

Cinci decenii mai târziu, metalul este foarte popular intre tineri. Călătoria sa luând tot felul de întorsături odată cu debutul lui Sabbath, cu apariția NWOBHM-ului, a thrashului și a black metalului plus explozia nu metal.

De la imnurile originale cutremurătoare ale metalului până la melodii clasice moderne, aceasta este coloana sonoră a unei revoluții muzicale care a început acum 50 de ani.

Acestea sunt cele 100 de melodii care au schimbat heavy metal-ul și l-au făcut să fie ceea ce este astăzi.

11. Iron Maiden – Running Free (Iron Maiden, 1980)

Termenul New Wave Of British Heavy Metal a fost inventat de revista Sounds în aprilie 1979. A durat aproape un an înainte ca această mișcare să obțină primul hit. Începând cu o tobă glam rock accelerată, single-ul de debut al lui Iron Maiden a îmbinat energia punk cu spiritul metalului.

‘I’m running wild, I’m running free’, a urlat Paul Di’Anno, primul vocal Maiden. Melodia a oferit o evadare glorioasă din iadul vietii din Marii Britanii de la începutul anilor ’80.

Single-ul a intrat în Top 40 din Marea Britanie la lansarea sa la începutul anului 1980. Influența sa a fost covârșitoare pentru muzica metal. Un adolescent danez, pe nume Lars Ulrich, a fost unul dintre nenumărații tineri fani rock care au urmat calea metalului datorită acestei melodii.

12. Girlschool – Emergency (Demolition, 1980)

Odată cu albumul lor de debut din 1980, „Demolition”, Girlschool (formație din South London) a ajutat la egalizarea terenului de joc. Primul grup de metal cu componență exclusiv feminină, „Girlschool” a venit cu un sunet de metal plin cu inflexiuni punk.

Single-ul lor de debut „Take It All Away” a propulsat formația la a face turnee cu Motörhead și Budgie.

„Emergency” a fost introducerea publicului larg la Girlschool și o declarație că metalul nu mai era exclusiv un club pentru băieți. „Erau doar bărbați în celelalte trupe, dar nu ne-au făcut niciodată să ne simțim inconfortabil”, a declarat chitarista și vocalista Kim McAuliffe într-un interviu din 2021. A continuat cu „Le-am fi dat un picior în fund dacă ar fi făcut-o”.

13. Ozzy Osbourne – Crazy Train (Blizzard Of Ozz, 1980)

Când Ozzy Osbourne a fost dat afară de la Black Sabbath pe 27 aprilie 1979, a ajuns „șomer”. În luna august a anului următor, cântărețul a revenit cu o trupă complet nouă. Chitaristul minune Randy Rhoads l-a ajutat pe Ozzy să ajungă o stea a metalului.

Ozzy ajunsese la consume alcool in cantități „industriale” și a fost salvat de la autodistrugere de viitorul manager și soție, Sharon Osbourne.

„Crazy Train” nu doar l-a adus înapoi în atenția fanilor metal pe Ozzy, dar l-a ajutat să se reinventeze.

Vocea maniacală a lui OZZY plus riff-urile exuberante ale lui Randy au ajutat la trecerea metalului din săli de concerte la stadioane.

14. Black Flag – Rise Above (Damaged, 1981)

Este deschis dezbaterilor care a fost prima trupă hardcore punk. Dar nu există nici un dubiu cu privire la cine a definit sunetul acestui subgen în forma sa cea mai pură. Răspunsul este unul singur: Black Flag.

„Rise Above” a atras atenția underground-ului, punând bazele unei scene hardcore și a unui stil de viață care dăinuie până în zilele noastre.

15. Discharge – Hear Nothing See Nothing Say Nothing (Hear Nothing See Nothing Say Nothing, 1982)

Discharge au fost punkerii britanici care au schimbat metalul extrem. În timp ce noul val de formații NWOBM era în plină expansiune, ei au împins muzica dincolo de granițele ei stabilite, cu asaltul cataclismic al lui „Hear Nothing See Nothing Say Nothing”.

De la Napalm Death din Birmingham, la Metallica din Bay Area și până la Sepultura din Belo Horizonte, o întreaga generație de muzicieni au fost influențați de ei.

16. Venom – Black Metal (Black Metal, 1982)

Cu sunetul unui ferăstrău cu lanț care trece printr-o ușă de studio, se deschide cel de-al doilea album Venom. Albumul a devenit un album fundamental pentru Mayhem, Cradle Of Filth, Dimmu Borgir, Vader, Voivod, Destruction, Sigh and Hypocrisy și mulți alții.

Se poate spune că acest cântec a lansat un întreg subgen al metalului, black metal.

17. Suicidal Tendencies – Institutionalized (Suicidal Tendences, 1983)

Cât de diferite ar fi fost lucrurile dacă mama lui Mike Muir i-ar fi dat un Pepsi? Institutionalized (‘mom just give me a Pepsi, please’) a fost o avangardă inovatoare a piesei.

Melodia a semnalat momentul în care hardcore punk si-a depășit unidimensionalitatea de până atunci. A început să aiba emoție, tempo și îndemânare.

Melodia a fost în heavy rotation într-un MTV în curs de dezvoltare. Se poate spune ca „Institutionalized” a mutat hardcore-ul din underground în mainstream, chiar dacă acesta nu a fost neapărat dornic să urmeze acest nou drum.

18. Mötley Crüe – Shout At The Devil (Shout At The Devil, 1983)

„Shout at the Devil”, cel de-al doilea album al lui Mötley Crüe este plin de hituri precum „Looks That Kill”, „Too Young To Fall In Love” și „Red Hot”. Piesa titlu este cea care a arătat că există profunzime în muzica Motley Crue.

Cântecul a fost un strigăt pentru toata muzica metal. Cu versuri în care regăsești de la fete pe plajă până la thrashers nefericiți și futuriști black metal. Explozia glam metal care va domina restul deceniului putea să înceapă …

19. Mercyful Fate – Evil (Melissa, 1983)

„Evil” a fost difuzată inițial la emisiunea Friday Rock Show al BBC, înainte de a apărea pe îndrăgitul album de debut al lui Mercyful Fate.

Melodia a unit blasfemia lui King Diamond cu o abordare compozițională elegantă.

Schimbările de tempo si turnover-urile neașteptate au împins black metalul dincolo de Venom, inspirând formații ca Metallica și Slayer.

20. Metallica – Hit The Lights (Kill Em All, 1983)

Metallica au melodii mai grandioase. Au melodii mai bune, mai lucrate. Dar nicio piesă Metallica nu a avut același impact ca cea care deschide albumul lor de debut.

Patru minute și 17 secunde de furie suburbană, „Hit The Lights” a lansat cariera celei mai de succes trupe de metal din istorie și, prin extensie, a inventat metalul modern așa cum îl percepem azi.

Metallica au pus bazele thrash-ului cu „Hit The Lights”.

Vor urma alte zece melodii.
Vom avea SAINT VITUS, HELLHAMMER, W.A.S.P., CELTIC FROST, POSSESSED, CANDLEMASS, MEGADETH, SLAYER, NAPALM DEATH, VOIVOD.
Celelalte episoade ale articolului aici: 1, 3, 4.

Text preluat de la loudersound.
Photo Credit: Magictorch/Getty/Various

Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*