Partea 6: 1992-1994: HELMET, KYUSS, DREAM THEATER, RAGE AGAINST THE MACHINE, EMPEROR, TYPE O NEGATIVE, CYNIC, ENTOMBED, CARCASS, KORN
De la părinții fondatori ai metalului precum Black Sabbath, Rainbow și Judas Priest până la liderii moderni ai metalului precum Ghost, Sleep Token și Spiritbox, acestea sunt melodiile care au definit acest gen.
Bazele au fost puse de Led Zeppelin, Blue Cheer și Coven.
În aceste împrejurări, apare o formație care se aventurează mai departe în partea „heavy” a rock’n’roll-ului, BLACK SABBATH. Ei au cristalizat sunetul și senzația metalului în ceva tangibil, ceva terifiant și mai heavy decât orice auzise publicul pana atunci.
Cinci decenii mai târziu, metalul este foarte popular intre tineri. Călătoria sa luând tot felul de întorsături odată cu debutul lui Sabbath, cu apariția NWOBHM-ului, a thrashului și a black metalului plus explozia nu metal.
De la imnurile originale cutremurătoare ale metalului până la melodii clasice moderne, aceasta este coloana sonoră a unei revoluții muzicale care a început acum 50 de ani.
Acestea sunt cele 100 de melodii care au schimbat heavy metal-ul și l-au făcut să fie ceea ce este astăzi.
51. Helmet – In The Meantime (Meantime, 1992)
La începutul anilor ’90 au apărut o mulțime de formații, în perioada post-Nirvana, cu un sound crossover. O astfel de trupă a fost Helmet care nu s-a bucurat de succes în acei ani, dar moștenirea lăsată de trupa este uriașă. În câțiva ani, variațiile riff-urilor unice ale chitaristului Page Hamilton vor fi preluate și vor apărea pe albumele lui Korn, Deftones, Coal Chamber și alții. Scena nu metal care era în curs de dezvoltare, s-a hrănit cu aceste riff-uri. Întregul sound Nu Metal pornește de la ele. Fiecare chitarist Nu Metal și-a petrecut anii ’90 încercând cu disperare să copieze sondul melodiei „In The Meantime”.
52. Kyuss – Green Machine (Blues For The Red Sun, 1992)
Cu o singură melodie, Kyuss a schimbat un întreg subgen. Stoner metalul s-a schimbat instantaneu. Ironic, deoarece este una dintre puținele melodii rapide ale lor. Kyuss au avut întotdeauna un sound inclinat spre punk. Melodia a servit drept punct de plecare pentru o mulțime de imitatori, inclusiv Fu Manchu și Queens Of The Stone Age. La mai mult de trei decenii de la lansare, melodia încă înseamnă mult pentru trupele de stoner metal si doom.
53. Dream Theater – Pull Me Under (Images And Words, 1992)
Dream Theater nu a fost prima trupă de prog metal, dar a fost cea care a consolidat acest stil muzical și l-a popularizat printre metaliști. Au pornit de la sunetul creat de Voivod și Watchtower și l-au transformat într-un sound mai accesibil. Melodia „Pull Me Under”, opt minute de prog metal cu un sunet ușor de digerat, comercial și cu versuri inspirate din Hamlet. Melodia a asigurat formației un rol cheie în dezvoltarea metalului prog.
54. Rage Against The Machine – Killing In The Name (Rage Against The Machine, 1992)
Melodia a marcat momentul în care amestecarea rapului cu rockul a trecut de la o experiență interesantă la o revoluție în toată regula. Diatriba incendiară anti-establishment a lui Rage Against The Machine a îmbinat chitare uriașe de hard rock cu un rap plin de venin. Mesajul său central – ‘Fuck you, I won’t do what you tell me!’, urlat cu furie de Zack de la Rocha a propulsat RATM spre succes si notorietate internațională. Datorită mesajului RATM, aceștia pot fi așezați alături de Che Guevara.
55. Emperor – I Am The Black Wizards (Emperor, 1993)
Cu versurile foarte puternice ale basistului Mortiis, aceasta melodie clasica a deschis EP-ul de debut auto-intitulat al lui Emperor în 1993. Melodia și-a făcut loc și pe primul lor album „In The Nightside Eclipse”, în 1993. Cadența sa bântuitoare l-a făcut sa devină cel mai iubit hit al black metalului norvegian. „Am vrut să sune ca o coloană sonoră a celui mai epic, violent și întunecat film făcut vreodată”, a declarat Ihsahn despre melodie. „Cu muzica noastră am vrut să pictăm păduri întunecate luminate de o lună plină.”
56. Type O Negative – Black No. 1 (Little Miss Scare-All) (Bloody Kisses, 1993)
Metalul gotic seducător a fost adus în muzica metal de către melodia „Black No.1”. Melodia a fost lansată pe un album care avea sa devina disc de platină. Pe acest album, Pete Steele a găsit modul de interpretare vocal optim pentru a crea sound-ul Type O Negative. Omul cavernelor care țipase pe albumul „Carnivore” a dispărut. Melodia are versuri de-a dreptul hilare (‘She’s got a date at midnight with Nosferatu / Oh baby, Lily Munster ain’t got nothing on you’). În rest, clișee gotice, orgă ca dintr-o casă bântuită și romantism arhivistic.
57. Cynic – Veil Of Maya (Veil Of Maya, 1993)
Melodia „Veil Of Maya” reprezintă punctul în care formația Cynic și-a oferit soundul inovator lumii metalului. Demo-urile lor timpurii i-au prezentat ca o formație promițătoare de death metal din Florida. După mai mult de un an de întârziere, din cauza unui promotor din Marea Britanie și a uraganului Andrew care le-a devastat statul natal, au intrat în studioul de înregistrări. Rezultatul a fost metal infuzat cu rock progresiv, jazz fusion, new age și versuri poetice despre filozofie și religie. În ciuda faptului că au fost iubiți de o mare parte a metaliștilor , unii metaliști nu au fost ospitalieri. „La multe concerte, când am cântat melodia „Veil of Maya”, oamenii strigau ‘You Suck!’” și-a amintit vocalistul/chitaristul Paul Masvidal.
58. Entombed – Eyemaster (Wolverine Blues, 1993)
Am crezut că știm la ce să ne așteptăm de la al treilea album Entombed, „Wolverine Blues”. Albumul dinainte, „Clandestine”, a avut un sound death metalul mai accesibil decat albumul lor de debut din 1990, „Left Hand Path”. Au lansat melodia „Eyemaster” cu riff-uri ascuțite, bătăi de tobă zguduitoare și „Eyemaster” a zguduit lumea metalului. Cu energie punk crudă, groove-uri de garage-jam și deodată a apărut un subgen nou rock’n’roll death metal.
59. Carcass – Heartwork (Heartwork, 1993)
Fără influența melodiei „Heartwork”, lumea metalului ar fi foarte diferită in ziua de azi. Din influența acestei melodii au apărut formații de death metal melodic precum Amon Amarth și Arch Enemy (care au fost fondate de chitaristul Carcass Michael Amott), precum și trupe metalcore precum Killswitch Engage și Shadows Fall. Melodia nu a avut succes instantaneu. Bill a declarat: „La inceput, nu am întâlnit pe nimeni căruia i-a plăcut melodia. Toti fanii metalului considerau ca ne-am vândut„.
60. Korn – Blind (Korn, 1994)
Bazele Nu Metal au fost puse puse de către sound-ul crossover al lui Faith No More, polemica rap-rock a lui Rage Against The Machine și groove-urile grele ale lui Helmet și Prong. Mișcarea așa cum o știm a luat naștere o dată cu lansarea primului single Korn, „Blind”. Solistul Jonathan Davis mârâia: „Are you ready?” ca o invitație la o revoltă. Cântecul a lansat formația si tilul muzical (Nu Metal) care va domina mainstreamul muzical timp de un deceniu.
Lasă un comentariu