Dream Theater – Insemnari pe marginea unui vis

Jordan Rudess (Dream Theater)

Un Dream Theater reinventat se pregateste sa descinda la Bucuresti. O schimbare esenţiala de componenţa si increderea membrilor vechi intr-un nou inceput definesc starea de spirit din tabara new-yorkezilor. Definitoriu pentru evoluţia trupei inca de la sfarsitul anilor nouazeci, Jordan Rudess (clape) ne face introducerea pentru al doilea concert Dream Theater pe pamant romanesc.

Multe trupe au cate un album omonim, dar cand acesta nu este primul, motivele deciziei sunt ceva mai greu de deslusit. Crezi ca aţi ajuns la un punct de cotitura al carierei sau de ce v-aţi numit noul „copil” „Dream Theater”?
Suntem foarte constienţi de identitatea noastra in acest moment al carierei. Trupa nu a fost niciodata mai puternica. Am vrut ca lumea sa inţeleaga ca ASTA este dupa parerea noastra Dream Theater.

Credeţi ca odata cu sosirea lui Mike Mangini a inceput o noua era pentru trupa? Sigur, aveţi un baterist nou. Dar aceasta schimbare a avut un impact si asupra intregului concept muzical si artistic Dream Theater?
Cred ca din multe puncte de vedere este vorba despre o noua era! Suntem cu toţii foarte mulţumiţi, muzical si personal. Acestea fiind spuse, ramanem fideli ţelurilor noastre artistice. Dream Theater ramane Dream Theater. Insa scoatem o muzica legata direct de cine suntem ca oameni.

Mike se implica in compoziţie la fel de mult cum o facea Mike Portnoy?
Mangini are un altfel de rol si este o persoana cu totul diferita. Se exprima mai mult din spatele tobelor, pentru ca inţelege ca in trupa sunt instrumentisti si compozitori foarte capabili.

Ţi se intampla uneori sa-ţi spui ca anumite cantece au un potenţial neexplorat, pasaje pe care le-ai putea dezvolta si intrebuinţa altfel din punct de vedere armonic si improvizatoric? Te intreb acest lucru cu gandul la experimentele pe care le-ai facut pe „Notes on a Dream”, pe care ai reinterpretat cantece Dream Theater.

Jordan Rudess

In calitate de compozitor caruia ii plac de asemenea improvizaţia si dezvoltarea ideilor, sunt foarte multe lucruri pe care le poţi face cu o melodie sau cu un motiv. Totul depinde de ce vrei sa faci! Daca un cantec trebuie sa fie concis, chiar daca sunt sigur ca lucrurile pot fi dezvoltate, e mai bine sa-l lasi asa!

Apropo de “Notes on a Dream”, mi se pare ca nu a fost suficient promovat. Am dat peste el din intamplare si mi se pare minunat. De ce nu i s-a facut mai multa publicitate ?
E un album lansat independent. Am avut marea placere de a-l putea scoate singur, lucru ce are multe avantaje, dar nu am avut o echipa de marketing care sa lucreze pentru el.

In ce direcţie ne duce noul album din punctul de vedere al versurilor. « Illumination Theory » mi s-a parut deosebit de interesant. Ai putea sa ne « luminezi » un pic ?
Versurile nu sunt specialitatea mea. Imi pare rau…

Recentele tulburari din trupa se reflecta in noile versuri?
Nu, n-au existat tulburari despre care sa scriem. Am schimbat un membru si am mers mai departe.

Jordan Rudess

Daca ma uit la discografia voastra, aveţi o gramada de inregistrari. Intre fiecare doua albume scoateţi EP-uri, single-uri, compilaţii, albume in concert si asa mai departe. Uneori pare coplesitor, printre altele pentru buzunarele fanilor? Crezi ca sunt necesare toate acestea? In ce masura?
Cred ca toate inregistrarile lansate cu Dream Theater sunt bine concepute si potrivite pentru fani. Nu sunt de parere ca sunt coplesitoare.

Unii muzicieni au bloguri pe care recomanda noi albume, lucruri pe care le-au ascultat recent. Din ce ai ascultat in ultima vreme ce ţi-a placut mai mult?
Albumul “Panopticon” al lui Alek Darson e excelent. E un chitarist si un compositor extreme de talentat.

Cum merge turneul pana acum? Cum reacţioneaza publicul?
In toţi anii de cand cant cu Dream Theater nu am vazut niciodata atata fericire pe chipurile fanilor ca in acest turneu. E un moment excelent pentru noi!

Ai vreo amintire de ultima data (si prima) cand aţi cantat in Romania? Asteptari ?
Imi amintesc ca am cantat in aer liber intr-o construcţie cu aspect clasic. Si imi mai amintesc ca fanii au fost fantastici. Eram foarte nerabdatori sa ne intoarcem in Romania si abia asteptam cu toţii sa ajungem acolo la spectacol!! 


Reamintim ca, DREAM THEATER revine in Romania dupa 12 ani, pe 28 iulie, la Romexpo, pentru un show intitulat “An evening with Dream Theater – Along for the Ride Tour 2014”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*