100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80 – Anul 1986

100 de melodii rock și metal
100 de melodii rock și metal

100 de melodii rock și metal care au definit anii ’80- ANUL 1986.

Anii ’80 au fost deceniul în care muzica hard rock și heavy metal au fost intens popularizate, devenind parte din mainstream. Titanii anilor ’70 au schițat scena hard și metal, dar practic fiecare subgen al metalului care există astăzi își are originile în anii 80. Lumea în care trăiam era convulsivă. Războiul Rece era în plină desfășurare, insuflând paranoia, frica și delirul în rândul oamenilor. Schimbarea a intervenit o dată cu căderea Zidului Berlinului, la sfârșitul deceniului.

Apariția CD-ului a schimbat modul în care tinerii ascultau muzică, făcând muzica mult mai accesibilă acestora.

Lansarea MTV în 1981 a însemnat o adevărată revoluție în muzică, care a adus un flux nesfârșit de muzică în casele tinerilor din lumea democrată. Această revoluție a dat naștere unei armate de formații care au devenit foarte rapid superstaruri: Iron Maiden, Def Leppard, Guns N’ Roses, Metallica, Judas Priest. Astăzi, aceste formații au statut de formații ICON ale metalului, fiind reperul la care aspiră noile generații de trupe metal. De asemenea, emisiunea Headbangers Ball de la MTV a ajutat la popularizarea metalului în lumea întreagă.

Au existat și eroi mai puțin cunoscuți: vizionarii doom Trouble și Candlemass, thrasheri care împing granițele Holy Moses, pionierii metalului extrem Bathory și Hellhammer. Lista acestor formații care nu au devenit foarte cunoscute, dar care au explorat noi directii muzicale, este foarte lungă.

Am ales câte zece piese emblematice din fiecare an al anilor 1980 pentru a crea un playlist care, credem noi, definește anii 80.

Continuăm cu episodul șapte, în care acoperim anul 1986 și vom continua cu un episod nou în fiecare zi.

Vom încheia cu un articol despre scena hard și heavy metal a României din anii ’80 si vom alege și zece melodii românești definitorii pentru această scenă rock românească.

BON JOVI- Livin’ on a Prayer

O plăcere vinovată a oricarui fan metal. Bon Jovi au devenit superstaruri peste noapte cu această melodie.

CANDLEMASS- Solitude

Suedezii Candlemass au plecat de la stilul muzical Black Sabbath și l-au dus la limita muzicii clasice, mai exact a a operei. Titlul albumului din care provine melodia spune tot: Epicus Doomicus Metallicus.

EUROPE- The Final Countdown

Bon Jovi nu au dominat singuri scena pop rock. Europe au ajuns pe locul 1 cu această melodie care descrie o misiune spațială cu echipaj uman către Venus.

KREATOR- Flag of Hate

Thrash-ul european nu a avut niciodată propria sa versiune a US Big 4 ( Metallica, Slayer, Megadeth, Anthrax), dar dacă ar avea-o, atunci Kreator ar fi membri fondatori.

MEGADETH- Peace Sells

Dave Mustaine ne-a servit acest clasic anti-establishment: „Ce vrei să spui că nu cred în Dumnezeu? Vorbesc cu el în fiecare zi”. Sună mai puțin sarcastic astăzi decât atunci.

METALLICA- Master of Puppets

Opt minute și jumătate de metal agresiv. Piesa de titlu a celui de-al treilea album a fost punctul în care Metallica și thrash metalul au atins apogeul artistic. ‘Supune-te stâpânului tău! Maestrul!’

REPULSION- The Stench of Burning Death

Formație din Michigan, Repulsion au pretenția legitimă de a fi nașii grindcore. Înregistrată în 1986 și lansată în 1989, este actul de naștere al grindcore-ului.

Run DMC & AEROSMITH- Walk This Way

Iei cel mai popular grup de rap al acelor ani, adaugi o formație aflată în plină decădere, alegi un hit al acestora și spre surpriza tuturor obții un hit masiv care inventează un întreg gen muzical nou, rap rock, prin contopirea dintre rock și hip hop.

SAINT VITUS- Clear Windowpane

Cu versul „I have things living in my hair” pare un imn hippy din Haight Ashbury, dar este o melodie doom metal surprinzătoare.

SLAYER- Angel of Death

Oda înfiorătoare și ambigua a lui Slayer către notoriul om de știință nazist Josef Mengele a fost cu siguranță cea care a ridicat ștacheta atunci când a venit vorba de controverse și intenții odioase.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*