13 albume indie-rock esentiale care implinesc 10 ani in 2014

272 vizualizări

Desi foarte multi fani rock inca se sfiesc sa o recunoasca, indie-ul este una dintre directiile esentiale ale genului lor favorit de muzica.

Aparut din dorinta de independenta creativa si de noutate, indie-rock-ul reprezinta una dintre directiile de viitor.

Va prezentam o lista cu 13 discuri indie „clasice”, relevante, care implinesc in 2014 frumoasa varsta de 10 ani de la aparitie.

Aflati ce albume emblematice ale genului indie-rock sarbatoresc decada in acest an!

Interpol – „Antics”

Formatia a anuntat ca munceste de zor la un nou disc, numit „El Pintor”, programat sa iasa in septembrie 2014. Acum fix zece ani, in 2004, aparea celebrul „Antics” al trupei, considerat un disc esential pentru orice fan indie.

Franz Ferdinand – „Franz Ferdinand”

Este greu de crezut, dar au trecut deja 10 ani de la debutul formatiei scotiene Franz Fedinand, al carui disc omonim a pus bazele unui nou trend.

The Cure – The Cure

Inca un album omonim, de data aceasta bantuit de zvonuri referitoare la o posibila destramare a trupei. Astfel, fanii s-au asteptat la o lansare crepusculara, dar au primit fix opusul: un disc stralucitor, primit cu recenzii pozitive.

The Killers – „Hot Fuss”

Materialul de debut al formatiei originare din Las Vegas se inscrie in randul „clasicelor” genului indie si este un must-listen pentru toti adeptii genului.

Kings of Leon – „Aha Shake Hearbreak”

Kings of Leon este o formatie paradoxala care amesteca stiluri aparent incompatibile. Southern-rock-ul cu tente blues, combinat cu un indie sclipitor si catchy fac din „Aha Shake Heartbreak” un must-listen scandalos, care nu va lasa indiferent nici cel mai inversunat critic.

Modest Mouse – „Good News”

Este vorba despre un „stalp” al genului indie, „sustinut” de nimeni altul decat chitaristul si compozitorul Johnny Marr, aflat in perioada sa pre-The Cribs.

The Vines – „Winning Days”

Un alt material care a facut furori in lumea indie la momentul aparitiei este cel de-al doilea efort discografic al trupei The Vines, follow-up-ul lui „Highly Evolved”.

Razorlight – „Up All Night”

„Melodii masive, par masiv, ego-uri masive. Fix tot ce ii trebuie muzicii contemporane”, exclamau criticii de specialitate in 2004, la momentul aparitiei discului de debut al trupei Razorlight.

The Hives – „Tyrannosaurus Hives”

De la formatiile nordice nu poti sa ai decat asteptari mari. Pana la urma, Suedia este creuzetul unui numar mare de revolutii sonice. Trupa The Hives, cu al sau „Tyrannosaurus Hives”, a dat o noua dimensiune proaspat emergentului trend indie.

The Libertines – The Libertines

Se pare ca formatiile indie si-au facut un obice din a folosi numele trupei pe post de titlu de album. Cel de-al doilea material al trupei The Libertines implineste, la randul sau, varsta de 10 ani in 2014 si a fost numit „o mostra spectaculoasa de rock and roll stralucitor” de catre redactorii NME.

Kasabian – Kasabian

Ce spuneam de discuri auto-intitulate? Ii avem aici si pe baietii de la Kasabian care, la randul sau, au scos un material in 2004.

Arcade Fire – „Funeral”

Nimeni nu a putut sa ii ia Cezarului ceea ce ii apartinea Cezarului, de aceea criticii s-au grabit sa numeasca lansarea celor de la Arcade Fire, „Funeral”, o capodopera. Discul a contribuit la introducerea formatiei in randul formatiilor indie de referinta.

The Zutons – „Who Killed…The Zutons?”

Daca nu stiati pana acum, hit-ul lui Amy Winehouse, „Valerie”, este cantat, in original, de trupa The Zutons, al carei material de debut a fost foarte bine primit de critica de specialitate, chiar daca, ulterior, grupul britanic nu s-a mai ridicat la nivelul asteptarilor fanilor.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*