5 formații de care nu știai că ai nevoie în viața ta

Tuturor ne plac formațiile clasice care au definit muzica metal și rock. Suntem fani Metallica (nu toți, dar recunoaștem contribuția lor la gen), suntem fani Iron Maiden, suntem fani AC/DC, suntem fani Slayer, suntem fani Dream Theater, Mayhem, Amon Amarth, Darkthrone, Opeth… ne plac formațiile astea bătrâne atât de mult că uităm să le acordăm atenție formațiilor tinere, unde băieții nu mai au neapărat plete și barba până la burtă, dar încă pot să rupă scena în două cu un breakdown sănătos.

Astăzi am ales să vorbim despre câteva formații pe care ni le-a adus sfântul Spotify în cale prin intermediul Daily Mixurilor și playlisturilor personalizate. Sună ca o reclamă, dar din păcate nu primim sponsorizare de la ei, doar le recunoaștem contribuția la cultura noastră muzicală și diversificarea trupelor care ne ocupă playlisturile de ascultat în mașină când plecăm în concediu sau când stăm cu orele în autobuze că, na, nu toți avem mașină și metrou lângă casă.

Să vorbim întâi despre SHOKRAN, formație care la noi în birou răsună zilnic. Băieții sunt din Rusia și abordează genul progressive metal cu elemente orientale, ocazional djent (+7 corzi, overdrive). Activează din 2012 și au debutat cu EP-ul „Sixth Sense” în același an, primul album de studio fiind lansat în 2014 cu numele „Supreme Truth”. Prima melodie ascultată de noi a fost „And Heavens Began To Fall”, o piesă de pe al doilea lor album, „Exodus”, lansat în 2016. Albumele Shokran se pot găsi integral pe YouTube și restul platformelor de streaming. Momentan, trupa e formată din: Dmitry Demyanenko la chitară, Andrew Ivashchenko la voce și Michael Isaev la tobe.

Pe partea de metalcore îi avem pe… Ați văzut „metalcore”, imediat v-ați gândit că nu-i nimic de ei, nu-i asa? Niște băieți cu păr scurt sau breton în ochi, tatuaje ciudate, pantaloni mulați și cercei, niște puști care țopăie pe scenă, nimic din ce au bătrânii cu talent din formațiile vechi… în afară de pantalonii mulați, nu uitați de costumațiile extrem de masculine în anii 80, cu blugi mulați și cămăși sclipicioase, deci lăsați aparențele de-o parte. Probabil confundați metalcore cu screamo, ceea ce e o greșeală de începători, dar nu-i problema, o să treacă. Asta e o discuție pentru alt articol.

Să revenim. Pe partea de metalcore îi avem pe CALIBAN, care activează din 1997 și vin din Essen, Germania. Surprinzător, băieții au deja unpsrezece albume la activ, ultimul, „Elements”, fiind lansat în 2018. Au mers în turnee cu formații ca Slayer, Kreator, Pantera, Biohazard, Machine Head, Emmure, After The Burial, Suicide Silence și Morbid Angel. Caliban e formată din: Andreas Dörner la voce, Marc Görtz la chitară, Denis Schmidt la chitară ritm, Patrick Grün la tobe și Marco Schaller la bass.

O combinație de metalcore, progressive și puțin melodic, adunate sub denumirea de modern metal, o reprezintă THE HEALING, o formație canadiană care ia naștere în 2014 când lansează primul EP, „Transcendence” care le aduce imediat un contract cu Subliminal Groove Records. Al doilea EP, „Elevate” apare în 2016, iar în 2018 lansează primul album, „Hollow Earth”. Cele patru minți strălucite din spatele The Healing sunt: Kris Garant la voce, Joe Garant la chitară, Jason Dykeman la bass și Ned Skiffington la tobe.

IMMINENCE, o altă combinație de genuri, de la metalcore la progressive și apoi la acustic cu puțin iz atmosferic, apare în 2010 în Suedia la îndemnul vocalistului și violonistului Eddie Berg și a chitaristului Harald Barrett când erau adolescenți. Din componența trupei acum fac parte bassistul Christian Höijer și toboșarul Peter Hanström. În 2012 lansează EP-ul „Born Of Sirius”, iar primul album apare în 2014, „I”. În 2019, Imminence lansează „Turn The Light On”, album care-i face mult mai cunoscuți în Suedia datorită sunetului unic al fiecărei piese, de la chitară agresivă la părți suave de vioară, întregul album transpunând ascultătorul într-o stare spirituală de nedescris. La prima vedere, băieții din Imminence arată ca niște hipsteri care promovează o florărie super scumpă, dar nu vă lăsați păcăliți de fețele și hainele lor; închideți ochii și doar ascultați.

Din păcate pentru cei dintre noi care sunt mai elitiști de fel, scena metalcore se extinde. De aceea acum vorbim despre ERRA, o formație americană care abordează genul de progressive metalcore, deși ei și-au denumit muzica melodic-ambient, cu influențe venite de la formații ca Born of Osiris, Saosin, August Burns Red și Misery Signals. Formată în 2009, trupa are deja patru albume și trei EP-uri în discografie. „Neon” e ultimul lor album și a fost lansat în 2018, ocupând locul 1 în cadrul topului Billboard 200’s Heatseekers Album. Erra au cântat alături de Tesseract, After The Burial, The Acacia Strain, Born of Osiris, Veil Of Maya, August Burns Red și Bad Omens.

Deși din descrieri pare că aceste formații „sună la fel” că spunem că-s progressive, trebuie să le dați o șansă și n-o să vă pară rău. Nu totul se rezumă la hard rock-ul și thrash-ul de altă dată. Nu vor mai exista formații care să sune la fel ca Metallica, AC/DC sau Megadeth pentru că atunci n-ar mai aduce nimic original și n-ar mai cânta ceea ce-și doresc. Publicul se schimbă, muzica se schimbă, dar asta nu înseamnă că „nu e metal adevărat” sau că e „o făcătură”. Dacă te face să dai din cap, recunoaște. Dacă te face să vrei să mergi la un concert de-al lor, du-te.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*