Arta in sine este o manifestare cu profunde inrauriri spirituale, asa ca nu este de mirare ca aceia care o creeaza sunt interesati de domeniul spiritualitatii.
De-a lungul timpului, multi muzicieni rock s-au dedicat studiului religiei, dar si a ezoterismului si a stiintelor oculte.
In timp ce unii se converteau la crestinism si la o viata impecabila, dupa legea lui Dumnezeu, altii abordau domenii mai controversate, ca gnosticismul, ocultismul si magia.
Maximum Rock Magazin se va ocupa de cei din urma, vorbind despre cativa artisti rock care s-au indeletnicit cu studiul stiintelor ascunse.
De la Arthur Brown la Marilyn Manson si Jack White, am ales cativa muzicieni fascinati de „the other side”.
David Bowie
In multe din versurile cantecelor lui Bowie regasim referinte la tot felul de lucruri oculte. De exemplu, in piesa „Quicksand” artistul glam spune asa: „I’m closer to the Golden Dawn/ Immersed in Crowley’s uniform of imagery”. Aleister Crowley a fost un filosof controversat, care si-a dedicat viata studiului ocultismului si a devenit unul dintre autorii preferati ai artistilor pasionati de stiluri alternative de spiritualitate. Pe data de 25 noiembrie 1995, Bowie a recunoscut ca in 1976 era foarte interesat de Cabbala si Crowley si de tot ceea ce se intampla in latura intunecata a fiintei umane. El a marturisit ca de atunci s-a „reprofilat” pe gnosticism si doctrine mai „luminoase”.
Lee Dorrian
Frontmanul formatiei Cathedral a fost fascinat mereu de ocultism si are propria casa de discuri, „Rise Above Records”, prin care sprijina formatii care canta „occult-rock”, un gen abordat mai nou de trupe ca Ghost. Temele pieselor Cathedral au deseori conotatii ezoterice, iar Lee insusi a marturisit ca a participat la reuniuni ale „clanurilor” de vrajitori si ezoterisiti.
The Nameless Ghoul
Este liderul formatiei Ghost, una dintre cele mai interesante trupe aparute pe scena rock in ultimii 40 de ani. Pe langa tematica oculta a versurilor si imaginea scenica teatrala si intunecata a grupului, Ghost vorbeste cu usurinta despre fascinatia sa pentru tot ceea ce este considerat rau.
„Lumea ne intreaba: credeti in Diavol? Raspunsul nostru: cel mai important este ca el crede in noi„.
Arthur Brown
Brown a pus capat idealismului anilor 60 prin arta sa transgresiva. Desi ea implica si un element parodic, observabil in folosirea unei casti metalice in flacari pe post de obiect de recuzita, Brown a scos la iveala intreg subconstientul unei ere bazate, la suprafata, pe principiul iubirii si al libertatii. Brown s-a numit „zeul focului din Iad”, iar single-ul sau „Fire” a starnit un adevarat val de proteste.
Jack White
Nu se stie sigur daca Jack este francmason sau nu, dar este clar ca este un sustinator al acestui ordin. De curand, el a platit la fisc o datorie de 142.000 de dolari pe care o avea Templul Masonic din Detroit. Multe din piesele formatiei White Stripes contin si un subtil element ezoteric, ca de exemplu „Black Math”.
Marilyn Manson
Iata o personalitate din rock al carei interes in ezoterism nu era evident. Solistul trupei Iron Maiden a declarat ca este pasionat de alchimie si de poezia lui William Blake, un scriitor si artist plastic romantic care a scris intr-un „idiom” ezoteric. Mai mult, Dickinson a declarat ca este fascinat si de Aleister Crowley si ca a citit foarte multe despre acesta. Piesa „Man of Sorrows” este, de fapt, despre ciudatul filosof, considerat de multi drept o figura antichristica.
Keith Bonsor
Solistul formatiei de occult-rock Zior a disparut in circumstante extrem de ciudate. Se zvoneste ca acesta ar fi luat parte la o „liturghie neagra” si ar fi fost executat. Foarte multa lume a spus, insa, ca a fost doar o iesire dramatica din scena cauzata de parerile proaste pe care le avea lumea despre formatia care si-a cladit o reputatie de adepta a stiintelor oculte.
Mike Akerfeldt
Solistul formatiei Opeth a marturisit ca este fascinat de ocult si ca s-a folosit de elementele din stiinte ascunse pentru a-si transforma trupa in ceva mai interesant.
„Voiam sa fim foarte diabolici si am ales notele in asa fel incat sa realizam acest efect. Am abordat teme inspirate de ocultism pentru ca ne fascineaza acest domeniu, chiar daca nu am facut ceva ‘serios’ in privinta aceasta„, a declarat Akerfeldt dupa lansarea albumului „Orchid” (1995).
Ian Curtis
Frontmanul formatiei Joy Division nu a ascuns fasinatia sa pentru ocult. El si-a construit reputatia pe zvonul potrivit caruia ar fi posedat de un demon care ar fi fost responsabil pentru succesul pe care l-a avut trupa, atat de abila in a castiga admiratia si devotamentul fanilor sai. Curtis a fost numit un „nagual”, adica un vraci demonic capabil sa se tranforme in diferite animale. Din pacate, Curtis s-a sinucis la doar 23 de ani spanzurandu-se in bucatarie.
Rob Zombie
Artistul american a combinat pasiunea sa pentru filmele horror cu studiul stiintelor oculte.
„Cand cresteam, consumam cantitati imense de filme horror. „White Zombie” cu Bela Lugosi m-a marcat pentru totdeauna si mi-a deschis apetitul pentru lucrurile care apartin intunericului. Am inceput sa studiez ezoterismul si stiintele oculte pentru a intelege mai bine ceea ce vedeam in filme„.
Lasă un comentariu