Basisti metal cu un sound unic: cei mai recognoscibili instrumentisti

1.531 vizualizări

Basistul este un instrumentist crucial in orice formatie rock si metal.

Chiar daca anumite trupe au experimentat din cand in cand cu lipsa sunetului trademark de bas, ele au concluzionat, la urma urmei, ca nu prea merge fara intunecatul instrument.

Mai mult decat atat, basu poate face diferenta uneori intre o trupa „speciala” si una ca toate celelalte. Cu alte cuvinte, basul poate da identitate sound-ului unui grup.

Maximum Rock Magazin, via Metal Descent, va prezinta o lista cu cei mai „recognoscibili” basisti din istoria metalului.

Daca mai sunt nume pe care le-am omis, va rog sa ne „admonestati”.

Lemmy Kilmister de la Motorhead

In cazul formatiei britanice Motorhead, chitara nu este amplificata in defavoarea basului, ci totul suna la fel de tare si de coplesitor. Influentele punk din stilul lui Lemmy servesc la diferentierea sound-ului Motorhead de cel al altor formatii din acelasi gen.

Ryan Martinie de la Mudvayne

Ryan de la Mudvayne vine cu un bagaj sonic impresionant, din zona flamenco si clasica. Deseori, liniile de bas pe care le creeaza artistul sunt mai proeminente decat cele de chitara, contribuind la unicitatea sunetului trupei Mudvayne.

Tim Commerford de la Rage Against The Machine si Audioslave

Ce ar fi „Killing In The Name”, „People Of The Sun”, „No Shelter” si „Bullet In Your Head” fara basul contagios si recognoscibil al lui Commerford? Stilul artistului se simte atat in RATM cat si in Audioslave.

Peter Steele de la Type 0 Negative

Peter aborda un sound lent, trist si foarte precis la bas, fiind si un foarte bun tehnician. Cele mai multe piese semnate Type 0 sunt conduse de basul neiertator al lui Steele, care poate fi cand rapid, cand foarte slow.

Steve Harris de la Iron Maiden

Cine ar putea sa aiba tupeul sa spuna ca Harris nu este un basist fenomenal care a contribuit la crearea sound-ului trademark Maiden? Apreciat drept unul dintre cei mai mari basisti rock ai tuturor timpurilor, Harris evolueaza cu fiecare album, devenind din ce in ce mai bun! Liniile sale galopante definesc ritmic conceptul de „New Wave Of British Heavy Metal”.

Duff McKagan de la Guns N’Roses si Velvet Revolver

Asemenea lui Lemmy, si sound-ul lui Duff se inscrie in linia punk, dand o nota personala compozitiilor formatiilor in care activeaza artistul.

Geezer Butler de la Black Sabbath

Daca Tony Iommi, chitaristul legendarei trupe britanice, este considerat parintele fondator al sound-ului chitarei metal, atunci acelasi lucru poate fi spus despre Geezer Butler, in raport cu basul metal. „Children of the Grave”. „N.I.B” si „Faeries Wear Boots” nu ar fi ceea ce sunt fara basul intoxicant al lui Butler.

Fieldy de la Korn

Click-urile specifice lui Fieldy si sound-ul funk pe care il creeaza muzicianul il transforma pe acesta intr-o figura controversata. Adorat sau urat cu inversunare de fanii metal, Fieldy a dat nastere unui sound original si foarte usor de recunoscut, iar acest lucru il transforma intr-un erou al basului.

Justin Chancellor de la Tool

Basul lui Chancellor este atat de robust si de influent incat conduce cantecele Tool cu mai multa precizie si strictete decat chitara.

Cliff Burton de la Metallica

Este unul dintre cei mai regretati muzicieni metal ai tuturor timpurilor! Burton a trecut in nefiinta in 1986 dar a lasat o mostenire extrem de bogata. Solo-ul sau din „Orion”, o piesa de pe „Master Of Puppets”, este considerat pana azi cel mai bun solo metal de bas din lume. Stilul progresiv si precis al lui Burton a insemnat foarte mult pentru Metallica, o formatie care si-a pierdut unul din „stalpi” atunci cand artistul a decedat. RIP Cliff!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*