Be’lakor – interviu cu una dintre cele mai bune formații de melodic death metal ale momentului

Belakor2016
1.283 vizualizări

Be’lakor este un nume aparte pentru scena muzicală underground din timpurile noastre, ea venind de pe un continent care reușește să lanseze câte un nume mare la un interval mic de timp în fiecare gen în parte (Parkway Drive pe metalcore, Karnivool pe progressive sau Ouroboros pe death metal sunt doar câteva exemple). Formația, care a ales să meargă pe nișa de melodic death metal, reprezintă una dintre cele mai mari surprize din deceniul trecut, odată cu lansarea albumelor „The Frail Tide” din 2007 sau „Stone’s Reach” din 2009, fiind astăzi comparată cu nume deja consacrate din industrie, precum Opeth, Amon Amarth sau Insomnium, datorită impactului stilistic de un geniu impresionabil. 

Formația a lansat în data de 24 iunie 2016, via Napalm Records, cel de al patrulea material discografic din carieră, „Vessels” (pe care l-am recenzat AICI), care până la acest moment să fie considerat unul dintre cele mai bune discuri apărute pe piață în acest an, fiind prezent în multe top-uri de specialitate (Metalstorm, Sputnikmusic etc). Din perspectivă proprie, am fost absolut uimit de precedentul album, „Of Breath And Bone”, lansat în 2012, care m-a introdus în universul muzical al aceste trupe minunate. Ca setul să fie complet, am reușit să văd și live Be’lakor odată cu cea de a treia ediție Rockstadt Extreme Fest, iar acum am avut ocazia să realizez un mic interviu cu membrii săi (toți au contribuit la redactarea răspunsurilor, în condițiile în care interviul a fost construit în timp ce trupa se afla în turneu). Rezultatul final poate fi consultat integral mai jos.


Pentru început, aș dori să vă felicit pentru noul vostru album, lansat în luna iunie. În 2012 am fost complet uimit de discul „Of Breath And Bone”, care a devenit unul dintre favoritele mele de atunci și sunt convins că și piesele noi sunt incredibile. Așadar, ce ați mai făcut în ultimul timp?

Îți mulțumim frumos pentru aceste cuvinte. Sper să îți placă noul nostru album. De curând am terminat turneul de lansare al albumului în Australia, și totul a mers chiar foarte bine.

Odată cu „Vessels”, ce abordare ați ales: ați mers pe o expunere mult mai dură, sau ați ales reminiscențe din compozițiile voastre mai vechi, ori ați ales să combinați aceste două elemente?

Sincer, am dorit să evoluăm în continuare față de albumele precedentele, așa că am făcut un efort considerabil pentru a explora noi sunete, tehnici și idei pentru „Vessels”. Este primul nostru album-concept, așadar am petrecut mai mult timp în avans pentru a structura albumul în considerarea faptului că am dorit să prezentăm o poveste de coeziune.

Cum a mers procesul de înregistrare: ați lucrat diferit față de alte ocazii sau ați venit cu ceva nou?

Am lucrat alături de producătorul Julian Renzo de la Legion Studio Productions aproape un an pentru a putea înregistra și produce albumul. Este un proces dureros. Atunci când doream să introducem pasaje și texturi noi albumului, am mers încet doar pentru a putea fi siguri că totul se integrează cum trebuie.

Care au fost aspirațiile voastre atunci când ați început să înregistrați „Vessels”: au existat elemente certe pe care ați dorit să le introduceți?

Atunci când am început să compunem „Vessels”, am dorit să producem un album unic. În timp ce am fost mulțumiți de recentul nostru material discografic, „Of Breath And Bone”, am ajuns să realizăm că am compus cel mai direct, melodic, heavy și rapid album de până atunci. Nu am dorit să rămânem blocați într-un habitat în care să reproducem albume similare în continuu după acest disc. Am făcut efortul să explorăm idei noi cu „Vessels” și ne-am asigurat că am rămas deschiși la minte în timpul experimentelor.

Ne poți descrie implicațiile titlului „Vessels”: care este semnificația sa și ce vrea el să reprezinte?

Da, desigur. „Vessels” este primul nostru album-concept. Esența din spatele său constră într-o poveste despre cum energia ne conectează pe toți. Începând cu lumina generate de Soare, fiecare piesă urmărește să descrie energia din punctul de vedere al diferitelor forme de viață de pe Pământ: plante, insect, animale și oameni. Fiecare dintre aceste specii reprezintă „recipiente” pentru energie. Fiecare dintre ele are de a face cu propriile zbuciumuri și triumfuri. Atunci când energia devine o parte dintr-un om, acesta este capabil să reflecte și să realizeze locul său în Univers – care este în același timp imens și aproape nesemnificativ și efemer. Astfel, albumul ne prezintă o poveste despre fragilitatea vieții, dar mai presus, despre interconectarea dintre noi.

Durata pieselor voastre, care trec de șase minute în general, se integrează în modul vostru de compune. Mi se pare că vă trebuie o mulțime de minute pentru a putea să integrați atât de multe idei și riff-uri.

Duratele pieselor au apărut mereu natural pentru noi. Așa cum ai subliniat, ne dă posibilitatea să explorăm ideile proprii în totalitate în fiecare melodie în parte. Nu este ceva ce ne dorim din start atunci când compunem, doar se întâmplă!

Care au fost opiniile generale legate de „Vessels”? Este văzut ca un album foarte bun ori ca o capodoperă artistică?

Impresia generală este foarte pozitivă, într-adevăr, și ne bucurăm că mulți oameni savurează noul album. Vom face tot posibilul ca să nu ne creăm concluzii despre cum ne văd alții albumului, totuși.

Am văzut anul trecut, atunci când ați ajuns la Rockstadt Extreme Fest, că ați fost întâmpinați de mulți fani români și chiar ați primit un steag personalizat. Așadar, cum ați descrie voi diferența dintre publicul din Europa cu cel din Australia, asta dacă exista contradicții.

Diferența esențială legată de public este faptul că cel din Europa este mai larg. Metal-ul a rămas chiar o mică nișă în muzica australiană, dar se pare că este mult mai mainstream în Europa. Totuși, în altă ordine de idei, fanii muzicii metal din întreaga lume sunt asemănători – sunt plini de pasiuni și foarte prietenoși.

Ca întrebare generalistă, de ce ați ales să cântați tocmai melodic death metal? Întreb acest lucru pentru că sunteți considerați una dintre cele mai bune formații care abordează acest gen la acest moment, iar noul vostru album continuă să lărgească orizonturile pentru această categorie exclusivistă.

Am fost mereu interesați să cream muzică care poate să devină convingătoare prin emoții. Prin îmbinarea dintre elementele de melodic și atmosferă, alături de cele de death metal, am ajuns să cream o gamă largă de sentimente imense atunci când compunem muzică. Suntem conștienți că aceste motive au fost baza alegerii noastre pentru acest gen la începuturi.

Ce rezervă viitorul pentru Be’lakor?

Vrem să începem să compunem cel de al cincilea material discografic, deja. Vă anunțăm că nu îl vedem să apară în următorii patru ani!

 


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*