Blind Guardian – In plina forma

  Desi ma asteptam sa stau de vorba cu Hansi Kürsch, la capatul celalalt al firului se afla André Olbrich: e la fel de bine, chitaristul este cel care, alaturi de sus-numitul Hansi, se ocupa de muzica BLIND GUARDIAN de la inceputurile trupei. Inceputuri care au ramas deja mult in urma, dar ale caror influente stilistice reapar pana astazi in muzica bombastica, epica, orchestrala si uneori progresiva a germanilor. Acesta este de altfel unul dintre subiectele discutiei noastre: legatura dintre prezentul si trecutul trupei si sinteza celor doua. Pentru amanunte si pentru alte curiozitati va invit sa cititi cele ce urmeaza.

  Au trecut deja cateva luni bune de la lansarea „At the Edge of Time”. Cum vezi acum albumul? Esti multumit, v-ati atins scopul cu el?

Blind Guardian - In plina forma
André Olbrich

  Il percep exact la fel ca imediat dupa lansare. Este exact ce trebuie sa fie. Din punctul de vedere al productiei e cel mai bun lucru pe care l-am facut vreodata, iar cu compozitiile e la fel. Sunt prezente toate aspectele care apar in muzica Blind Guardian. Partile mai dure, mai rapide de la inceputuri, elementele progresive care au aparut in anii nouazeci si cele bombastice din anii 2000. E o muzica reprezentativa pentru tot ce am facut vreodata si sunt foarte incantat de album.
  De data aceasta nu sunt versuri inspirate de Stephen King sau de „Stapanul inelelor”. Ati terminat-o definitiv cu aceste subiecte, sau e doar o pauza?
  Cred ca nu poti sa o termini niciodata definitiv cu ele. Sunt autori si carti care ne plac foarte mult. Asa ca nu spunem niciodata niciodata. King si Tolkien ar putea reaparea oricand.
  Daca tot am ajuns aici, ce se mai aude cu acel proiect numit „Lord of the Rings”, despre care se spune ca e Blind Guardian, dar totusi nu e.
  (Rade) Este proiectul nostru orchestral, la care lucram de 10-15 ani. Muzica este compusa in intregime de noi, dar nu este cantata de noi. E o lucrare pur orchestrala, insa cu melodiile si armoniile noastre si cu vocea lui Hansi. Nu sunt chitare, nu sunt tobe, doar orchestra si Hansi. Lucram intens la acest proiect, anul trecut am inregistrat cinci piese, iar Hansi tocmai trage vocea pentru ele. In pauzele dintre concerte vom lucra in continuare la acest proiect. Suna ca noi, desi nu il cantam noi.
  Lucrati cu orchestra din Praga. De ce v-ati oprit la aceasta alegere?
  Am incercat cu mai multi muzicieni, dar este dificil sa prinzi exact conceptia noastra muzicala, iar cei din Praga au facut o treaba super pe „At the Edge of Time”, asa ca ne-a fost clar ca vrem sa lucram cu ei si pe acest proiect. Dupa cum spuneam, am inregistrat deja cinci piese, iar rezultatul este exact asa cum ni-l imaginam.

Blind Guardian - In plina forma
Blind Guardian

  Nu v-ati dori sa aveti un concert Blind Guardian unde sa fiti acompaniati de o orchestra, de cor? E posibil, din punct de vedere al timpului si al banilor?
  E posibil si ne-ar placea foarte mult sa-l facem. Si in cele din urma chiar il vom face. Numai ca, evident, nu-l putem organiza in cadrul unui turneu, nu poti sa cari o orchestra dupa tine, e o problema logistica, de spatiu si de bani, logic. Dar cred ca peste catva timp vom mai vrea sa organizam un Blind Guardian Open Air si probabil in cadrul lui vom avea si o orchestra.
  Versurile voastre au fost mereu legate de literatura fantastica. Sunt simple povesti, sau se ascund si metafore in spatele lor?
  Depinde de piesa. Partial sunt texte inspirate direct din carti, ca „Stapanul inelelor”, care tocmai a fost mentionat. Dar sunt si fapte de viata, din viata lui Hansi, pentru ca el scrie versurile. De pilda „Ashes to Ashes” e un text pe care l-a scris cand a murit tatal lui. Deci avem si texte cu o baza reala, insa sunt prelucrate in acest cadru, pentru ca niste versuri foarte directe despre viata de zi cu zi nu cred ca s-ar potrivi cu muzica. Nu merge sa scriem texte politice ca, stiu eu, Rage Against the Machine. Dar exista si corespondente cu realitatea in unele dintre ele.
   De o vreme toate albumele voastre sunt pe MySpace. Nu credeti ca acest lucru are un impact negativ asupra vanzarii de CD-uri?
  Din punctul meu de vedere, nu poti face abstractie de internet. Exista, e aici si poti sa te folosesti de el. Din punctul meu de vedere e mijlocul ideal pentru a ajunge in cateva secunde la o multime de oameni. Si mie daca imi spune cineva, „asculta trupa X sau trupa Y”, le caut pe youtube sau altundeva pe net, iar daca imi plac, imi cumpar CD-ul. Problema apare abia cand lumea nu face decat sa descarce lucruri de pe internet si nu mai cumpara muzica. Altfel insa, e un instrument foarte bun, pe care il folosim pentru a le transmite cat mai repede fanilor noutati, fragmente, mici documentare video.
  Apropo fani, cum au primit „At the Edge of Time”?

Blind Guardian - In plina forma

  Pana acum nu am avut decat reactii absolut pozitive. Acelasi lucru s-a intamplat si in turneu, am integrat patru piese in setlist si au fost primite foarte euforic. Fanii au exact aceeasi perceptie a albumului ca noi, anume ca reprezinta tot ce am facut vreodata, ca e cate ceva pentru fiecare dintre ei. E un lucru care nu s-a intamplat cu toate celelalte albume, uneori noi le vedeam intr-un fel si fanii cu totul altfel.

  Cum ti se par astazi primele voastre albume, cu aerul lor ceva mai thrashy?
  Ma simt reprezentat de toate albumele pe care le-am scos vreodata si cred ca aici pot vorbi si in numele celorlalti din trupa. Fiecare dintre ele reprezinta Blind Guardian in acel moment. Sigur ca daca am debuta astazi probabil ca am scrie altfel piesele, le-am orchestra altfel, ar avea alt sunet. Dar pe atunci exact asa sunam. „Battalions of Fear” este exact ce eram in 1988. Daca cineva vrea sa stie cum sunam la inceputuri, poate sa faca acest parcurs in istoria noastra. Fiecare album urmeaza o anumita linie si poti foarte bine sa observi toata evolutia noastra, de la speed-ul sau thrash-ul inceputurilor pana la ce suntem astazi. Albumul meu preferat este cel nou, insa ca preferinta alternativa as numi „Somewhere Far Beyond”, care este deja un album vechi. Imi place tot catalogul nostru, nu am nicio problema cu vreun album.
  Cum ti se pare astazi scena voastra, sa-i zicem de power metal? Exista trupe noi, unele originale, dar si foarte multe care nu fac decat sa copieze, scriu o povestioara cu dragoni si se gandesc ca au dat lovitura…
  Unele trupe din scena sunt foarte, foarte bune, in timp ce altele fac exact ce spui tu. Copiaza si atata tot. Dar e un lucru care se intampla peste tot in metal si in muzica in general. E o prostie. Toate trupele au influente, e clar, dar este important ca, pornind de la aceste influente, sa dezvolti ceva propriu. Sa copiezi orbeste e o tampenie absoluta. Dar exista si trupe exceptionale de power metal, de pilda Masterplan, pe care-i ascult des in ultima vreme. Asemenea trupe sunt foarte bune, fac o muzica excelenta. Scena in sine e sanatoasa, iar cei care nu aduc nimic nou vor disparea mai devreme sau mai tarziu. Pentru ca fanii asculta si ei, iar prin ei se impune calitatea. Cei care nu fac decat sa copieze sunt prea putin pentru ei.
  Crezi ca mai exista o diferenta intre publicul din Europa de Est si cel din Vest?
  Sincer, eu nu am perceput niciodata vreo diferenta. Avem norocul sa avem peste tot in lume fani foarte entuziasti, deci si in estul Europei. Peste tot acolo am fost foarte bine primiti. Ce observ e ca devenim o trupa din ce in ce mai importanta in Est si cantam in sali din ce in ce mai mari. Venim mereu cu placere acolo.

Blind Guardian - In plina forma
Blind Guardian

  Iti mai amintesti ceva de la primul vostru concert din Romania?
  Offf, aici imi pui o intrebare grea. A trecut deja multa vreme si am dat atatea concerte, am trecut prin atatea intamplari. De obicei, inainte de a merge undeva, stam de vorba in nightliner despre ultima data cand am fost in acel loc si eu nu imi amintesc decat cand ajungem la sala de concerte. Atunci spun, aaaa, sigur, si imi revin toate amintirile. Dar pentru albumul anterior am fost in turneu un an si jumatate, acum cantam deja de patru luni in acest turneu, in fiecare zi suntem in alt oras si se aduna foarte multa informatie. Dar cand intru in sala, sau, uneori, in oras, imi amintesc ultimul concert.
  Anul acesta 1 mai va fi intr-o duminica, dar unii oameni tot vor sa mearga la mare, e un fel de traditie seculara. Ce le-ai spune, de ce ar trebui sa prefere concertul vostru mersului la mare?
  Pentru ca marea va fi acolo si pe 2 mai sau in weekendul urmator. Si pentru ca vom avea un concert excelent, cu multe piese pe care nu au apucat sa le asculte la cel precedent. Dupa cum ti-am spus, avem patru piese noi in setlist si acum tocmai lucram la un setlist nou, in care vom integra inca patru. Deci va fi un spectacol metal foarte tare. Marea ramane acolo peste ani, Blind Guardian nu e mereu in turneu.

  (Paul „Slayer” Grigoriu)

  Reamintim ca sub deviza „Unu Mai ROCK” , in data de 1 mai 2011 rockerii din Romania vor sarbatori ziua celor ce muncesc printr-un festival ROCK! Evenimentul va avea loc la Arenele Romane din Bucuresti. Nu va fi o sarbatoare in care vor defila muncitorii, asa cum cerea traditia, dar cu siguranta va fi una in care vor „defila” tinerii (si nu numai) imbracati in tinuta specifica rock-ului!
    Headliner-ul evenimentului va fi cunoscuta formatie germana BLIND GUARDIAN , iar la sarbatoare vor fi prezente si formatiile romanesti Bolthard si White Walls.

Blind Guardian - In plina forma


  Dupa eveniment se va organiza un ROCK Party in Club Wings din Bucuresti!


Bilete:

   Biletele se pot achizitiona din reteaua Eventim (Magazinele Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librariile Humanitas si online pe www.eventim.ro) la urmatoarele preturi:
87 lei – in perioada 26 noiembrie 2010 – 31 martie 2011
95 lei – in perioada : 1 aprilie – 30 aprilie 2011
110 lei – in ziua concertului (1 mai 2011). Se achizitioneaza NUMAI de la intrare.
125 lei VIP – 50 bucati (sesiune de autografe + afis concert color + CD „MR-SPU” + etc.)

   O lista cu toate magazinele din tara unde gasiti bilete pentru acest concert se poate vedea AICI .

Evenimente sustinute de:

  Parteneri media:


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*