Dan Amariei (OCS): „Ma inspira Bach si Handel”

Anumite formatii au darul de a te face sa te simti acasa – acasa in cultura si in tara ta, acasa in mica ta lume muzicala in care nu poate sa patrunda nicio nota straina neplacuta si tulburatoare. O asemenea formatie este OCS – Omul cu Sobolani.

De cate ori ne deschidem urechile la undele sonice armonioase produse de OCS, ne amintim de inceputurile rockului alternativ in Romania si ne bucuram ca, 16 ani mai tarziu, inca ne putem bucura de o trupa care a oferit – si ofera – noi perspective scenei romanesti, facandu-ne sa ne simtim bine in propria piele fara sa fim nevoiti sa cautam la altii ceea ce exista si la noi.

Flash-forward in 2013, cand trupetii sunt mai ocupati ca niciodata cu munca la noul material discografic, intitulat chiar „Marea Cautare”, care va fi lansat in toamna acestui an. Pana atunci, fanii se pot delecta cu un nou videoclip, „Cauta”, rezultat din colaborarea dintre vocalistul Dan Amariei si Dragos Ometita, art-directorul oficial al formatiei.

Despre clip, dar si despre felul in care va arata anul 2013 pentru OCS, am stat de vorba cu Dan, care a oferit un interviu in exclusivitate pentru Maximum Rock Magazin. Mai mult, el a facut si o marturisire in premiera, oferindu-ne un mega-spoiler. Afla despre ce este vorba citind mai jos.

ocs2

Ati lansat pe 28.02.2013, videoclipul piesei „Cauta”, care poate fi descris ca un performance video fantomatico-demonic, cu variatii imagistice, cromatice si vizuale halucinante. Totul imi aminteste de un film horror cu o casa bantuita in rolul principal. Care este de fapt story-ul din spatele productiei?

Haha, frumoasa intrebarea. Clipul a fost gandit ca “un noir, facut de Tim Burton”. Nu stiu daca asta a iesit, dar din ce imi zici in intrebare, am fost cumva pe aproape.

La toamna lansati un album nou, intitulat „Marea Cautare”. Ce opriri veti mai face pana la destinatie? Piese noi, concerte, videoclipuri, prestatii la festivaluri? Cu alte cuvinte, care este „harta” voastra pentru 2013?

Harta arata cam asa: finalul lui aprilie va fi “punctat” de un nou videoclip+single (pieasa se numeste “Visule” si este o colaborare cu Bean (Suie/Subcarpati), bun prieten al formatiei; intre timp mai sunt concerte la Timisoara, Cluj, Bacau, Iasi, Garnic – atat stim, deocamdata. Vara se va incheia cu lansarea celui de-al 3-lea single de pe “Marea Cautare” – piesa se numeste “Ni se pregateste ceva” si e prima data cand vorbim public despre asta! Cam asta e harta stiuta pana acum.

Versurile piesei „Cauta” au un element suprarealist in ele. Par desprinse dintr-un dicteu automat facut de un personaj foarte tulburat. Cum compuneti versurile de obicei si ce s-a schimbat in stilul vostru liric de-a lungul anilor?

Nu imi dau seama care este „metoda” compunerii versurilor, daca exista vreuna. Versurile imi apartin, deci personajul tulburat este in mine, clar.

Nu mai sunteti demult niste newcomeri pe scena muzicala autohtona de rock alternativ. Ce parere aveti, insa, despre trupele tinere care s-au lansat in ultimii ani? Care sunt favoritii vostri?

Scena muzicala se misca destul de bine in zilele noastre. Ai de unde alege, ceea ce e tare bine. Cum ar zice unii, sunt de toate pentru toti. Chestie care lipsea cu desavarsire “pe vremea noastra”. Cat despre favoriti, n-as vrea sa intram in discutia asta, ca o sa zic de unii, se supara altii, zic de altii, se supara unii. Plus ca noi 4 nu avem aceleasi gusturi. Mai bine ma abtin.

De ani buni lucrurile nu par sa se fi schimbat in bine in industria muzicala romaneasca in ceea ce priveste muzica non-mainstream. Mai aveti speranta ca intr-o zi o trupa ca OCS, de exemplu, va ajunge la fel de cunoscuta in tara ca…Alexandra Stan, Corina, Inna, Antonia si alte „proiecte” comerciale?

Glumesti…

Oferiti-ne niste spoilere referitoare la noul material discografic. Este cautarea existentiala tema principala? Daca da, cum ati orchestrat-o?

Tema principala este CAUTAREA. De toate felurile: cautarea sinelui, cautarea stilului, cautarea formatiei, cautarea publicului. Poate, poate ne gasim.

Descrieti albumul in cateva cuvinte.

Intens. Melodios. Introspectiv.

Ce muzica va mai inspira zilele astea?

Pe mine personal, Bach si Handel.

A last message for your groupies.

Sper sa n-avem asa ceva.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*