Depeche Mode, F.O.X./15.05.2013, Stadionul National, Bucuresti

Formatia DEPECHE MODE a schimbat istoria muzicii si a influentat toate genurile existente, de le electronica la rock. Celebre trupe din zona „grea”: Marilyn Manson, Nine Inch Nails, Paradise Lost etc. citeaza grupul britanic ca inspiratie permanenta.

Tocmai de aceea, Maximum Rock Magazin nu putea sa lipseasca de la concertul primaverii 2013. Primul lucru remarcabil a fost organizarea, care a fost aproape impecabila. Accesul s-a facut usor indiferent de ora la care au ajuns spectatorii, iar staff-ul s-a tinut cu religiozitate de program. Portile s-au deschis la 5, iar la 19:45 trupa din deschidere a intrat pe scena.

F.O.X. este un grup de electro-pop din Essex, Anglia. Format din vocalista Mitzi Fox, Darren Barker (bas) si Patrick Monahan (clape), FOX este o formatie foarte tanara care a luat nastere in ianuarie 2013 si a lansat un album intitulat „Chimera”, disponibil pe site-ul oficial.

Cu o prezenta scenica deosebita, freze avangardiste si un sound atmosferic, grupul a adus ceva nou pe scena Stadionului National din Bucuresti, cu atat mai mult cu cat romanii nu prea au ocazia sa vada asemenea formatii eclectice in concert. Combinatia dintre bas, synth-ul vast cu nuante vintage si vocea puternica a lui Mitzi a reusit sa convinga auditoriul ca muzica electronica are un viitor versatil in fata.

Englezii au cantat piese ca „Guns And Horses”, „I Am Electric”, „London Town” sau „Start A Revolution”. Din cauza acusticii Stadionului, subtilitatile de sound nu s-au auzit iar acest lucru a creat impresia de uniformitate compozitionala. Desi prestatia live a FOX a fost buna, excesul de bas a scufundat in anonimat clapele, care sunt esentiale pentru identitatea grupului.

In ciuda acestor mici obiectii, trupa a fost o aparitie placuta, moderna si tonica, reusind sa bine-dispuna auditoriul. Ne-ar placea sa-i vedem pe FOX intr-un concert de club, unde sunetul este mai concetrat si ne-am putea delecta cu toate fatetele sonore ale pieselor lor.

In mod normal, ar fi foarte simplu sa scrii o cronica despre Depeche Mode. Ar trebui sa spui doar atat: Perfect. Punct. Si ti-ai vedea de restul zilei. Cu toate acestea, ar fi o blasfemie sa descrii un show al zeilor muzicii electronice cu un singur cuvant, pentru ca un concert DM este un „must-see” pentru orice meloman, indiferent de apartenenta „generica”.

Dupa show-ul FOX, urmat o scurta pauza chinuitoare pentru fanii Depeche care nu mai aveau rabdare. La ora 9, Dave, Martin, Andy si Christian (Eigner – tobe) apar pe scena si dau startul concertului cu emblematica „Welcome To My World”. Intr-o forma de zile mari, muzicienii par sa nu fi imbatranit deloc in ultimii ani.

Urmeaza „Angel”, „Walking In My Shoes” si „Precious”. Sunetul este fara greseala iar trupa trece de la o emotie la alta cu mare iscusinta. Melodiile lascive si antrenanate sunt urmate de piese mai sentimentale ca „Heaven” (Delta Machine) sau „When The Body Speaks”. Martin Gore ofera inca o data masura talentului sau prin preluarea rolului de vocalist si daruirea unei dimensiuni melancolice pieselor DM.

Dave isi asuma din ce in ce mai mult identitatea sa scenica si livreaza o portie sanatoasa de miscari trademark, intre care piruetele ametitoare executate perfect pe ritmul pieselor si dansul deloc ne-erotic al soldurilor englezului, numit de foarte multe ori cel mai sexy barbat din lume de catre publicatii prestigioase.

Regalul Depeche Mode continua cu melodii ca „Soothe My Soul” (Delta Machine), „A Pain That I’m Used To”, „A Question Of Time” sau „Secret To The End” (Delta Machine). „Personal Jesus”,”I Feel You” si „Enjoy The Silence” nu intarzie sa apara, starnind frenezia auditoriului.

Dupa doua ore cathartice, baietii de la Depeche Mode isi iau ramas-bun de la publicul bucurestean cu piesa „Goodbye” si dispar in noapte pe ropotele asurzitoare de aplauze ale celor peste 40.000 de oameni, dornici de mai mult.

Concertul legendelor muzicii electronice la Bucuresti a fost o reusita totala si un exemplu pentru toti cei care aspira la o cariera in muzica. Putine formatii au o evolutie atat de frumoasa si profesionista ca Depeche Mode. Le multumim muzicienilor pentru o prestatie impecabila si ii asteptam curand intr-un nou show!


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*