Deputatul Remus Cernea vrea sa inlocuiasca Religia cu o alta materie in scoli si licee!

Fie ca am fost de acord sau nu, cu totii am parcurs Religia inca de la primul contact cu scoala indiferent de apartenenta. Fie ca eram pro, contra sau indiferenti vizavi de aceasta ora, intotdeauna trageam la nota 10 sa mai rotunjim media finala afectata de lipsurile de la materiile „mai grele”. Si sa fim sinceri, nici mai marii conducatori ai scolilor sau liceelor nu pareau sa dea doi bani pe cursuri ca desen, muzica sau religie intrucat acestea erau mai mereu programate undeva in partea secunda a zilei de vineri. 

Deputatul Remus Cernea propune ca Religia sa nu mai fie materie obligatorie, ci sa devina facultativa, urmand a fi studiata doar daca parintii solicita in scris acest lucru, iar locul Religiei ca disciplina obligatorie sa fie luat de Etica.

Cernea a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Constanta, ca a realizat un proiect de lege pentru modificarea articolului 18 din Legea Educatiei Nationale numarul 1/2011, care se refera la studiul Religiei.
„Planurile-cadru ale invatamantului primar, gimnazial, liceal si profesional includ disciplina Etica drept disciplina scolara, parte a trunchiului comun. Programa disciplinei Etica va consta indeosebi in prezentarea principalelor doctrine si valori morale de inspiratie filosofica, stiintifica ori religioasa ale umanitatii, conform puterii de intelegere a elevilor specifice fiecarei perioade de scolarizare. Scopul disciplinei Etica este de a cultiva spiritul critic, rationalitatea si empatia in masura sa dezvolte un aparat critic de judecata morala propriu fiecarui elev”, a declarat Remus Cernea.
El a precizat ca elevii vor putea studia in continuare Religia, insa doar ca materie facultativa si numai la solicitarea scrisa a parintilor ori a scolarilor care au implinit varsta de 16 ani.
„Elevilor apartinand cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigura dreptul constitutional de a participa la ora de Religie, ca disciplina facultativa, conform confesiunii proprii, la solicitarea scrisa a parintilor ori a acelora dintre elevi care au implinit varsta de 16 ani. Nimeni nu poate fi obligat sa asiste la orele facultative de religie impotriva vointei sale ori fara a exista o cerere expresa”, a explicat deputatul Cernea.
El a mentionat ca la Religie nu vor fi acordate note, ci doar calificative, care nu vor fi luate in considerare la media generala. De asemenea, Remus Cernea a spus ca manualele si materialele auxiliare utilizate la orele de religie nu pot contine afirmatii cu caracter discriminatoriu ori referiri jignitoare la adresa altor culte sau persoane fara religie.
Deputatul a declarat ca orele de Etica vor fi predate de catre absolventi de stiinte socio-umane. Remus Cernea va depune acest proiect de lege la Senat la inceputul saptamanii viitoare.

Politicianul nu este la prima „isprava” de genul acesta, el aducand acum cateva zile doua cupluri de homosexuali in Parlament pentru a convinge juristii sa voteze o lege privind parteneriatul civil intre persoanele de acelasi sex, acesta purtand un tricou special in acest sens.

Un amplu interviu cu Remus Cernea poate fi citit AICI.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*