Despartiri de formatii: cum si-au spus adio membrii unor trupe importante

O formatie este ca o legatura amoroasa. Oamenii se intalnesc, se plac, se „cupleaza” si fac magie impreuna. Exact ca intr-o relatie, insa, lucrurile se pot si destrama.

Este cazul unor trupe foarte renumite care au avut parte de despartiri scandaloase. Maximum Rock Magazin face o mica incursiune in istoria muzicii rock pentru a scoate la lumina cateva din grupurile care si-au spus adio la modul cel mai neprietenos cu putinta.

Unii dintre membrii acestor trupe inca mai sunt ranchiunosi si nici nu vor sa auda de fostii „frati de cruce”. Nu vorbim doar de formatii care nu mai exista, ci si de cele care si-au schimbat drastic componenta, sau carora le-a plecat membrii de baza.

Despartiri, destramari, renegari, dezmosteniri, exact ca intr-o familie, intr-o trupa au loc tot felul de conflicte interesante.

The Beatles


Probabil cea mai urata despartire a fost cea a Beatlesilor, care si-au spus adio in 1970, dupa o cariera de aproximativ 10 ani. Presiunea succesului urias a fost prea mare pentru grupul format din artisti care aveau viziuni diferite asupra muzicii si erau implicati in tot felul de conflicte financiare si legale, ulterior mortii managerului Brian Epstein. Speculatiile au luat sfarsit pe data de 10 aprilie 1970, cand McCartney a publicat un comunicat in care confirma „decesul” trupei Beatles.

Pink Floyd


De curand, Roger Waters, care va concerta si in Romania anul acesta (detalii AICI) a declarat ca motivul destramarii Pink Floyd a fost succesul. 

Dupa ce am lansat ‘Dark Side of the Moon’ in 1973, am inceput sa ne agatam de trademark-ul nostru. Am devenit stresati si ne era frica sa nu pierdem tot. Succesul ne-a sucit mintile. Dupa ‘The Final Cut’, eram epuizati din punct de vedere creativ. Acela a fost sfarsitul„, a marturisit muzicianul.

Waters, principalul compozitor si textier, a parasit formatia in 1985 si le-a facut zile fripte fostilor sai colegi care voiau sa continue fara el. Muzicianul s-a opus incercarilor lor, dar, intr-un final, in 1987, a facut o intelegere cu David Gilmour, asa incat membrii ramasi sa poata totusi sa-si vada de ale lor.

Cream


Cream a reprezentat o adevarata forta a naturii care a vandut milioane de discuri si a avut concerte sold-out in cele mai mari locatii din lume. Formatia a fost intemeiata in ’66 de Eric Clapton (chitara, voce), Jack Bruce (compozitor, voce, bas) si Ginger Baker (tobe). Ego-urile din trupa, insa, erau atat de mari, incat aceasta nu a rezistat mai mult de 2 ani si un pic. Dupa certuri teribile intre Bruce si Baker, moderate mereu de mai rationalul Clapton, trupa s-a destramat. Ultimul concert al baietilor a avut loc pe 26 noiembrie 1968. 

Guns N’Roses


Anul 1987 a marcat transformarea formatiei americane intr-o legenda. „Appetite For Destruction” i-a consacrat pe baieti si le-a deschis drumul spre faima absoluta. Cu toate acestea, situatia s-a inrautatit dramatic in trupa. Steven Adler, tobosarul original, a fost dat afara din cauza dependentei sale severe de droguri, iar Axl Rose a inceput sa si-o ia din ce in ce mai rau in cap. Trei ani mai tarziu, membrii trupei erau la cutite si, intr-o seara, Axl nu a vrut sa urce pe scena pana cand colegii sai nu au semnat un document in care ii cedau lui drepturile de autor asupra numelui „Guns N’Roses”. Vocalistul neaga aceasta poveste, insa foarte multa lume crede ca este adevarata. Dupa ce turneul „Use Your Illusion” s-a sfarsit in 1993, formatia s-a destramat si fiecare muzician si-a urmat drumul. Axl nici nu vrea sa auda de fostii sai colegi, numindu-l de curand pe Slash un „cancer”.

Oasis


Nu exista formatie mai tulburata ca Oasis. Liam si Noel Gallagher, cei doi frati aflati la carma „muzicala” a grupului, s-au certat mereu la cutite, au pus capat formatiei, au reluat proiectul si tot asa. Punctul culminant insa a fost atins in 2009 cand cei doi s-au luat la bataie in backstage-ul unui concert de la Paris. La scurt timp dupa incident, care s-a soldat cu anularea evenimentului, formatia a fost ingropata. Noel a declarat dupa bataie ca paraseste formatia si ca efectiv nu mai are cum sa se inteleaga cu fratele sau.

The Police


Daca mai poti sa-l privesti in ochi pe Sting (vorba vine) dupa incidentul cu yoghinul afro-american care il contorsiona (nu este o aluzie) pe plaja, in timp ce muzicianul se lasa in voia lui, gol-pusca, atunci esti un fericit. Noi preferam varianta audio-only. Lasand gluma deoparte, formatia cu care a debutat artistul a fost una dintre cele mai apreciate ale anilor ’80. Ea a fost infiintata in 1977 de catre Stewart Copeland (tobe), Gordon „Sting” Sumner (voce) si Andy Summers (chitara). Cu toate acestea, la scurt timp dupa lansare, Sting a captat din ce in ce mai mult atentia iar ceilalti au ajuns sa se simta inferiori. Scandalul a luat proportii in’84, cand muzicianul a si parasit grupul. Totul s-a intamplat dupa turneul de promovare a materialului „Synchronicity”.

Lucrurile au inceput sa devina insuportabile inca din 1981, cand, in timpul inregistrarilor pentru LP-ul ‘Ghost in the Machine’, Sting m-a facut in toate felurile posibile, lasandu-i masca pa toti cei din studio. Lumea a fost socata de reactia lui agresiva si necontrolata. Atunci am stiut ca nu o vom mai duce prea mult in acea formula„, a declarat Summers.

The Eagles


Formatia The Eagles a fost una dintre cele mai renumite din America, avand vanzari record si concerte sold-out. In 1980, membrii grupului sufereau pe cont propriu, incercand, totusi, sa repare lucrurile. Joe Walsh era alcoolic si dependent de droguri, Bernie Leadon si Randy Meisner parasisera deja gasca, Timothy B. Schmit, noul basist, trebuia sa-si tina gura, iar totul era un dezastru. La concertul oferit in cinstea Senatorului Alan Cranston (1980), Don Felder, efervescentul chitarist al grupului, s-a purtat necorespunzator cu sotia politicianului, pentru ca el credea ca muzica formatiei nu trebuie sa aiba implicatii politice. Comportamentul lui l-a infuriat pe Glenn Frey, care a inceput sa-l ameninte pe scena pe Felder. Acesta a disparut in limuzina sa dupa eveniment, pentru a evita o altercatie. Dupa acea noapte, formatia nu a mai cantat impreuna.

The Clash


„Rock the Casbah” a fost hitul care a consacrat formatia The Clash si a dus-o in mainstream. Piesa a fost compusa de Topper Headon, tobosarul grupului, care a fost concediat inainte ca melodia sa aiba ocazia sa urce in topuri. Se pare ca „nedreptatea” s-a intors impotriva formatiei, care a dus-o din ce in ce mai greu si a ajuns sa se destrame. Toti membrii aveau deja alta viziune si isi doreau sa faca altceva. In 1983, dupa o lunga pauza, The Clash a cantat la US Festival iar publicul a simtit ca singurul motiv pentru care gasca mai era impreuna era „bunul dolar”. Acela a fost momentul cand lucrurile s-au dus definitiv de rapa.

Rage Against the Machine


A fost cea mai in voga formatie de rap-rock din anii ’90, dar treburile s-au stricat treptat. Anul 2000 vede lansarea ultimului material discografic semnat RATM – un album de coveruri. In luna octombrie a aceluiasi an, Zack de la Rocha a parasit formatia. Grupul s-a reunit in 2007 si a cantat pana in 2011, dar membrii sai nu s-au inteles asupra viitorului trupei si au ajuns s-o lase balta.

Queensryche


Iata o despartire care s-a soldat cu violente fizice, injurii si amenintari. Suculent, dar trist in acelasi timp. In luna aprilie a anului 2012, problemele vechi ale grupului au iesit la suprafata si au degenerat intr-o lupta. Geoff Tate, vocalistul trupei, l-a atacat pe Scott Rockenfield, dupa ce acesta ar fi spus ca toata familia muzicianului a fost concediata, iar el urmeaza. Restul formatiei neaga ca acest lucru s-ar fi intamplat, si declara ca Geoff ar fi sarit neprovocat la bataie. Cert este ca artistul i-a parasit pe instrumentisti si a infiintat o trupa care poarta acelasi nume: Queensryche. Asa se face ca in lumea rock exista doua grupuri cu aceeasi denumire…cel putin pana la solutionarea procesului.

My Chemical Romance


Considerata una dintre cele mai bune formatii contemporane, MCR s-a despartit anul acesta in urma unei revelatii destul de dubioase experimentate de vocalistul Gerard Way, care pur si simplu a simtit ca trupa nu mai are niciun viitor. Muzicianul a declarat ca, in timpul unuia din ultimele concerte ale trupei, a avut impresia ca totul a devenit fals si a realizat ca trebuie sa puna punct grupului.

Vama Veche


Dupa ce aceasta trupa a fost preferata tinerilor din Romania, in 2006 conflictele din interior si-au spus cuvantul iar baietii si-au luat adio. Lucrurile nu s-au intamplat pasnic, intrucat Tudor Chirila voia sa-si faca o formatie noua (Vama), dar sa si interpreteze vechile cantece. Restul membrilor s-au opus, actionandu-l in instanta pe Chirila, care in 2010 a primit sentinta: datora 15.000 de euro fostilor sai colegi, Traian Balanescu, Liviu Manescu si Razvan Lupu, pentru ca le-a cantat piesele fara sa le ceara voie.

Iris


Cand vestea ca vocalistul Cristi Minculescu paraseste formatia Iris a ajuns la cunostinta fanilor, acestia au crezut ca este vorba despre o gluma proasta. Cu toate acestea, era realitatea pura. Iata ce a declarat artistul intr-un interviu:

Motivul retragerii de la Iris nu este reprezentat de latura financiara, ci are legatura cu degradarea morala care ne inconjoara

Nu ma retrag din muzica, ma retrag de la Iris”, a mai spus fostul solist vocal Iris care a mai declarat:

Este o decizie care nu are sub nicio forma nicio legatura cu baietii din trupa, ci pur si simplu cu vremurile pe care le traim si cu degradarea morala care ne inconjoara in momentul de fata in Romania anului 2012”.


Comentează primul

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicată.


*